Şinasi Develi’nin yazıları kitaplaştırıldı




Tarih: 25 Mart 2021 Perşembe 16:09




2020 yılında hayatını kaybeden avukat, yazar ve araştırmacı Şinasi Develi’nin İçel Sanat Kulübü’nde yazdığı yazıları kitaplaştırıldı. Kitabı derleyen Baha Sadık Akıner,“Şinasi Develi ve Mersin.Bu bence bir aşk hikayesi, zaten kendisi de Mersin sevdalısı olarak kendini görüyor. İçel Sanat Kulübübu görevi bana verdiğinde, bunu bir şeref olarak gördüm” dedi.

Haber – Uğur Özgür

İçel Sanat Kulübü, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Şinasi Develi’nin İçel Sanat Kulübü dergisinde yazdığı 72 sayıdan oluşan yazılarının yer aldığı çalışmalarını kitaplaştırdı. Baha Sadık Akıner tarafından derlenen kitap, İçel Sanat Kulübü’nde yapılan basın açıklaması ile tanıtıldı. Basın açıklamasına, İçel Sanat Kulübü Başkanı Mecit Baskın, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi BaşkanıBedrettin Gündeş, Akdeniz Opera ve Bale Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Tütüner ve Mersin Rotary Kulübü Başkanı Ferhat Fazıl Çetin katıldı. İçel Sanat Kulübü’nde düzenlenen basın açıklamasında konuklara ‘Şinasi Develi’nin Kaleminden Bize Kalan Anılar Kitabı’ hediye edildi.

 

BASKIN: “ŞİNASİ DEVELİ 72 ADET YAZISINDA ÇOK GÜZEL YAZILAR YAZDI”

İçel Sanat Kulübü Başkanı Mecit Baskın, Şinasi Develi’nin yazılarının yer aldığı derginin kitaplaştırılmasında katkı sunanlara teşekkür ederek, “Değerli büyüğümüz, avukatımız, yazarımız sevgili merhum Şinasi Develi’yi burada anıyoruz. Kendisi rahmetli olana kadar kulüp dergilerimizde, dergilerimizin neredeyse 72 sayısında çok güzel yazılar yazdı. Kentimizin adeta belleği ve hafızası olmuştur. Gerek kişiliği, gerek bıraktığı ışıkla gönlümüzde hep yaşayacaktır. İlk kent ödülü kendisi adına düzenlendi ve Turan Ali Çağlar hocamız almıştı.  Şinasi Develi adının yaşatılmasına yapılacak her türlü organizasyonda olmak isteriz. Şinasi Develi bu dünyadan göç etmiş olsa da bizlere izler bıraktı. Yazdığı yazılarla içimizde, gönlümüzde yaşayacak bir büyüğümüzdür. İçel Sanat Kulübü olarak, 2020 yılında kaybettiğimiz Mersin’in belleği sayın Şinasi Develi’nin anısına, kulübümüz bültenlerinde yayınlanmış değerli yazılarından oluşan ‘Şinasi Develi’nin kaleminden, Bize Kalan Anılar’ adlı kitabımız yayınlanmıştır. İçel Sanat Kulübü olarak Şinasi Develi’nin dergimize yazdığı yazılarından kitap oluşturma hedefi koyduk ve şimdi bu hedefi gerçekleştirmenin mutluluğu içindeyim. Kitabımızın basılmasına katkıları için Mersin Barosu Başkanlığına, Mersin Rotary Kulübü, Kızkalesi Rotary kulübü, Olba Rotary Kulübü, Silifke Rotary Kulübü ve Anatolia Rotary E-Kulübü’ne teşekkür ediyoruz” dedi.

 

AKINER: “ŞİNASİ DEVELİ VE MERSİN, BİR AŞK HİKAYESİ”

Kitabı derleyen İçel Sanat Kulübü üyesi Baha Akıner ise, Şinasi Develi’yi araştırmak ve kitaplaştırmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “İzmirliyim ancak kendimi bir Mersin sevdalısı olarak görüyorum. Şinasi Develi henüz yaşarken Büyükşehir Belediyesi’nde adına bir gece düzenlenmişti. 10 dakikalık bir video görüntüsü altına bir metin yazılmak istendi Şinasi Develi için o zaman araştırdım şunu anladım ki ben Şinasi Develi’yi tanımıyormuşum. Bu bence bir aşk hikayesi, ‘Şinasi Develi ve Mersin’ zaten kendisi de Mersin sevdalısı olarak kendini görüyor. Araştırıp yazıyı kaleme aldığımda sonrasında Şinasi Develi’nin değerini çok iyi anladım ve görüşmek istedim kendisi ile ancak görüşemedim. Bu çok büyük eksiklik oldu. İçel Sanat Kulübü bu görevi bana verdiğinde bunu bir şeref olarak gördüm. Bu görevi aldığımda 222 sayısı çıkmıştı İçel Sanat Kulübü dergisinin. Bu Türkiye’de çapında bir dergi ve çok kıymetli. 72 yazısına rastladım Şinasi Develi’nin ve bu dergileri okudukça hala tam olarak bilinmiyor. Kendisi o kadar kıymetli araştırmalar bırakmış ki. İçel Sanat Kulübü’nde ilk yazısı 19. sayısında yayınlandı 1993 yılında Atatürk ve Mersin başlığı altında. Atatürk’ün buraya gelişlerinden bahsetmiş. Son yazısında 219. sayıda ölmeden önce 2018 yılında yayınlanmış. Burada bir not düşmüş, yaşım 99 artık bu son yazım olacak diye düşünüyorum demiş. Çok kıymetli bir insan kendisi. Böyle bir insanı araştırdığım için bazı yönlerini sizlere sunduğum için gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

 

YEŞİLBOĞAZ: “IŞIĞI ELİNDE TUTAN, KARANLIĞA YÜRÜMEK ZORUNDADIR”

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Şinasi Develi’nin Mersin tarihi adına önemli hizmetlerde bulunan biri olduğunu ve Mersin’e tarih bıraktığını vurgulayarak, “Şinasi Develi, nerden anlatsak bir yeri eksik kalacak. Şinasi Develi bir Mersin ve Atatürk aşığıydı ve yaşamını da bu anlamda dolu dolu geçiren ender insanlardan birisiydi. Bu kitabın ortaya çıkmasında Mersin Barosu sosyal tesisinde yapmış olduğumuz ödül töreninde bu kitabı İçel Sanat Kulübü Başkanı Mecit Bey çıkaracaklarını söyledi ve bir buluşma gerçekleştirdik. Heyecanlı bir biçimde bu kitabın çıkarılacağı söylenmişti ve bu heyecan bize de sirayet etti.Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Şinasi Develi’yi nasıl anlatacağız? Kendisi son anına kadar asla mücadeleden vazgeçmeyen, bu ülke için kaygılanan insanlardan biriydi. Son anına kadar bunu yaptı. Işığı elinde tutan karanlığa yürümek zorundadır. O karanlıkları aydınlatmak için mücadele eden ender insanlardan birisiydi. Bunu son anına kadar bırakmadı ve bizlere hep örnek oldu. Bizler genç yaşımıza rağmen yoruluyoruz, demoralize oluyoruz ama Şinasi Develi hiçbir zaman sitem etmezdi.Olumsuz olayları nasıl aşacağını söylerdi. O olmasaydı belki de Mersin’in bir tarihi olmayacaktı. Kulaktan dolma bilgilerle, yazılı olmayan bir tarihle yetinecektik ama kendisi bir yazılı tarih bıraktı.Bize doğduğumuz büyüdüğümüz bir kentle ilgili iz bıraktığı için kendisine teşekkür ediyorum. Şinasi Develi’yi iyi ki tanımışız, öldüğüne değil varlığına seviniyoruz” diye konuştu.

 

ÇETİN: “O, MERSİN TARİHİNE EMEK VEREN BİRİYDİ”

Mersin Rotary Kulübü Başkanı Ferhat Fazıl Çetin, Şinasi Develi’nin örnek alınacak bir değer olduğunu kaydederek, “Develi değerli bir büyüğümüzdü, Mersin’i seven biriydi, 10 çocuğum olsa hepsini Avukat yapardım ve kendisi de bu mesleği çok severdi en güzel meslek olarak tanımlardı. Birbirinizi seven ve kucaklayın’ teması ile gelmiş bir meslek üstadı kendisi. Yazdığı yazılarla geçmişin araştırılmasına vesile olan Mersin tarihi ve kültürüne paha biçilmez katkılarına emek veren biriydi. Yüz yıllık koca bir çınardı Şinasi Develi. Mersin Rotary Kulübü olarak bizler de bu çalışmanın içinde olmak istedik, çok değerli bir çalışma. Katkıda olmak bizleri de mutlu etmiştir” dedi.

 

TÜTÜNER: “ŞİNASİ DEVELİ’Yİ EMSAL GÖSTEREN BİRİYİM”

Akdeniz Opera ve Bale Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Tütüner, Şinasi Develi’yi örnek alan biri olduğunu ifade ederek, “Eski İçel sanat Kulübü başkanıydı.Burada insanlarımıza sanat sunarken ve eğitirken değerin ne olduğu konusunda da birçok sayımızda buna değindik. Bir üstadımızı anıyoruz, İçel Sanat Kulübü’nün değerli bir bilim insanımızın yaptığı araştırmada 222 sayıda en çok hangi yazar yazı yazmıştır diye bir araştırma yaptığında en fazla yazıda Şinasi Develi üstadımız birinci olmuştur. Kendisi 72 adet yazı yazmış. Ben de bunu amaç edinen biriyim. Şinasi Develi’yi takip eden, emsal gösteren biriyim. Şinasi Develi, küçük yaşlardan itibaren ismini duyduğum biriydi ne mutlu bize böyle değerli insanlar bu binada üretiyor. Daha güzel bir dünya yaratmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

 

GÜNDEŞ: “ŞİNASİ DEVELİ’NİN MERSİN’E KATKILARINI GÖRÜYORUZ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Bedrettin Gündeş, Mersinlilerin Şinasi Develi’nin ürettiği eserlerle bilgi sahibi olacaklarını, Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin adına yeni bir kitabın da basılma aşamasında  olduğunu belirterek, “Bir insan toplumda iz bırakıyorsa, kattığı değerlerle var olduysa, bugün bu salonlarda anılıyorsa ürettikleri, nezaketi ve dünyayı algılama ve yorumlama yetileri ile güzel şeyler bırakmış ki bu kadar değerli olmuştur Şinasi Develi. Mersin’e kattıkları konusunda bizler de görüyoruz. Mersinle ilgili bilgileri istediğimiz zaman Şinasi Develi’nin bıraktığı eserlerden faydalanıyoruz. Toplumu bellekle, toplumu aydınlatan yol gösteren, anıları yaşatması dolayısıyla sürdürür. Bu vesileyle Şinasi Develi ile ilgili yeni bir kitap şuan matbaada. Bu kitapta değerli bilgiler yer alacak. Böyle bir salonda değerli insanlar var, aydınlık salonda yer almak bir kentin geçmişini, geleceğini yaratan bir değerini anmamız önemli. Kent belleği, estetiği, sanatı gibi katkılardan dolayı İçel Sanat Kulübü’ne teşekkür ediyorum. Asıl olan dostça yaşamaktır, Şinasi Develi de dostumuz ve ağabeyimizdi” şeklinde konuştu.


Etiket: içelsanatkulübü, şinasideveli

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA