Seçer: “Vatandaş tabela kirliliği ve kaldırım işgalinden şikayetçi”




Tarih: 14 Haziran 2021 Pazartesi 17:42




Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Olağan Toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında toplanan mecliste, farklı gündem maddeleri görüşüldü. Seçer, tabela ve kaldırım işgali konusunda uygulamalara başlayacaklarını söyleyerek, “Başta ESOB ve ilçe belediyelerimiz, esnaf derneklerimizin bize yardımcı olmaları gerekir. Esnafları bilinçlendirme adına bizlere yardım etmesi gerekir. Hem tabelayı kayıt altına almamış hem de reklam ilan vergisi ödemiyor. Vatandaşlar bu kirlikten şikayetçi. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili uygulamalarımızı başlatacağız” dedi.

Haber – Uğur Özgür

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Haziran Ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan birleşimde görüşülen konular arasında MESKİ’nin su bedeli alacakları, tabela kirliliği, kaldırım işgali ve Mezitli 2. Etap planlama bölgesi konusunda imar planına gelen itirazlarla birlikte komisyonlara havale edilen parselle ilgili konu, meclisin gündeminde yer aldı.

SEÇER: “BUNDAN BÖYLE TABELA KİRLİLİĞİ VE KALDIRIM İŞGALİ OLMAYACAK”

Seçer, normalleşmeyle beraber önümüzdeki günlerde görüntü kirliliğine neden olan tabelalar ve kaldırım işgalinin ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamalar olacağını söyleyerek, “Normalleşmeye doğru evriliyoruz. Aşılama konusunda da ben de sizler gibi basından aydınlanıyorum. Aşılama hızı da artmış durumda. Yani toplumun artık önemli bir kısmı kısa bir süre sonra aşılanmış olacak. Bu da hastalıkla mücadelede önemli ve çok iyi bir gelişme. Yoksa yasaklarla olmayacağını, sokağa çıkma yasaklarıyla bunun olmayacağını biliyoruz. Aşı oranını artırmamız lazım. Umarım kısa sürede hayat normalleşmeye evrilir. Hayat normalleşmeye başladığında bizler de artık normal koşullarda almamız gereken kararları alacağız. Bazı kararları alırken bizler de bu olağanüstü koşullar bize referans oluyor, bize bağlayıcı oluyor. Örneğin tabela kirliliği ve kaldırım işgallerini ortadan kaldıracağız diyoruz ama pandemi koşullarından dolayı bu uygulamaları hayata geçiremiyoruz. Bundan sonra böyle olamayacak.Meclis toplantısı aracılığıyla halkımızı buradan uyarmak ve bilgilendirmek istiyoruz. Çalışmalarımızı bu konuda başlattık, mart ayında toplantılar aldık, Esnaf Odaları Birliğimizi arkadaşlarımız Genel Sekreter Yardımcısı ve Daire Başkanları düzeyinde ziyaret ettik. 4 merkez ilçe belediye başkanları ve Esnaf ve Oda Başkanlarımız ile yaptığımız toplantıda bu konuyu gündeme getirdik” dedi.

“TABELA VE KALDIRIM İŞGALİ KONUSUNDA ESOB VE İLÇE BELEDİYELER BİZE YARDIM ETMELİ”

Seçer, esnaf ve vatandaşlardan da bu konuda destek beklediklerini kaydederek, “Bu işi zamana yayarak, kaldırım işgalleri olmak üzere bu konuların üzerine gidilmesi gerektiğini anladık. Zamana yayarak, esnafa ve vatandaşa bunu anlatarak yaptık. Bu konuda uygulamalarımız hayata geçireceğiz. Başta ESOB ve ilçe belediyelerimiz, esnaf derneklerimizin bize yardımcı olmaları gerekir.Esnafları bilinçlendirme adına bizlere yardım etmesi gerekir.Kaldırım işgali dışında esnaf dışında memnun olan bir vatandaş memnun değil. Sadece o kaldırımı işgal eden esnaf memnun. Yine tabela kirliliği yaratan vatandaşlarımız halinden memnun. Hem tabelayı kayıt altına almamış hem de reklam ilan vergisi ödemiyor, hem de estetik olarak bir görüntü kirliliği yaratıyor kentin içinde. Vatandaşlar bu kirlilikten şikayetçi. Yasalar çerçevesinde görevimizi yapmak zorundayız. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili uygulamalarımızı başlatacağız. Tebligatlar yapıyoruz, uyarılar yapıyoruz.Mevzuat dışı tabela kullanan ve sökmeyen vatandaş ve esnaflarımızın tabelalarını sökmek zorunda kalacağız. Uygulama dışı esnafımız kaldırımları işgal ediyorsa bunu ortadan kaldıracağız” diye konuştu.

“GÜN İTİBARİYLE MESKİ’NİN TOPLAM 219 MİLYON 32 BİN TL ALACAĞI VAR”

MESKİ’nin alacak miktarını da Meclis Üyeleri ile paylaşan Seçer, “MESKİ’de şu anda bizim 143 milyon 352 bin 403 liralık bir alacak bakiyesi görünüyor, normal alacak, normal seyirde işleyen. Daha önceki yapılandırmalarda taksitlendirdiğimiz 15 milyon 952 bin liralıkbir alacağımız söz konusu. Taksite bağlamışız, ödeniyor. Uzun süredir icra takibi yapmıyoruz dedim. Daha önceki dönemlerde, dönem derken pandemi dönemi öncesinden bahsediyorum, eski yönetim-yeni yönetim ayrımı yapmaksızın 59 milyon 726 bin liralık bir icra takibinde olan alacağımız söz konusu. Toplamda gün itibari ile MESKİ’nin alacak toplamı, gecikme zammı hariç 219 milyon 32 bin lira. Kurumun içinde bulunduğu mali tablo bu. Diğer Büyükşehir Belediyesi ile ilgili konuları zaman yitirmemek için en büyük alacak dilimimiz bu olduğu için bunlardan örnek vermek istedim. Vatandaşlarımızın bu yapılandırmadan faydalanmaları durumunda kurumlarımız gerekli kolaylığı kendilerine sağlayacaktır”şeklinde konuştu.

TARHAN: “MECLİSİMİZ YARGININ VERDİĞİ KARARLA ÖRTÜŞEN BİR KARAR ALDI”          

Mezitli 2. Etap Planlama Bölgesi konusunda imar planına gelen itirazlarla birlikte komisyonlara havale edilen parselle ilgili söz alan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Daha önceki meclislerde Büyükşehir Belediyemizin komisyonlardan gelen ticari teklifine karşı meclisimiz oy çokluğuyla aynı alanın yeşil olmasına karar vermişti.İlgililer bu nazım imar kararı için yargıya itiraz etmişlerdi. Yargı sonunda mecliste alınan kararın yeşil alan olmasıyla ilgili olarak plan kademelenmesine ve şehircilik ilkelerine ilgili mevzuat hükümlerine ve kamu yararına uygun olduğu sonucuna ulaşıldığından bu karara yapılan itirazın reddine karar vermiştir. Demek ki meclisimiz kararları detaylı olarak tartışıyor ve doğru bir karar verdiğini gösteriyor.Meclisimize bu anlamda teşekkür ederim. Yargı kararıyla örtüştüğü için teşekkür ederim. 3. Madde ile ilgili olarak mekansal planlar yapım yönetmeliği 5. Maddesinde rekreasyon alanı açık ve yeşil alan kavramı içerisinde sosyal alan olarak tarif edilmektedir. Yani açık ve yeşil alan demek bunun içini oyun parkı, çocuk bahçesi, panayır ve fuar ve festival alanı ve mesire alanı girmiş oluyor.Rekreasyon alanı da sonuç olarak bir yeşil alandır” ifadelerini kullandı.

TOPKARA: “NEDEN BU MECLİS 2 AYDA YEŞİL KONUSUNDA U DÖNÜŞÜ YAPTI?”

Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Topkara, daha önce Mezitli Planlama Bölgesi İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planına yapılan itirazlar konusunda konuştu. Topkara, daha önce yeşil olarak belirlenen parselin, tekrar gündeme alınmasını eleştirerek, “Bu konu komisyonda uzun zaman görüşüldü ve meclise geldi. Mahkeme kararına göre buranın yeşil alan olduğu, ilgili belediye başkanımız da buranın yeşil alan olarak kalması gerektiğini ısrarla savunuldu. Sizlerde bu konuyu ayrı ayrı oylattınız mecliste, böyle bir ortamda meclisten geçti. Meclis kararı askıya çıktı tekrar ısrarlar oldu buna ve tekrar görüşüyoruz. Biz o gün çok çevreciydik, 3 bin metre kare alanı burada bırakmıştık. Neden bıraktık ardında parseller olduğu söylendi ve mahkeme kararları olduğu söylendi ve bunlar da var. Ne oldu da buraya geldik. İlçe belediye başkanı burayı yeşili kamulaştıracaktı, para verecekti, yeşilden vazgeçmiyorduk ama şimdi 0,10,0,10 pazarlığa döktük. Demek ki burada düşünce olarak yapılaşmaya uygun bulmuşuz. Demek ki belediyenin fikri değişmiş, demek ki görüşmeler yapılmış. Tekrar burası yapı yapılmak koşuluyla buna cevaz verir hale gelmiş. Yap az olur çok olur ama yeşilden bu meclis 2 ayda u dönüşü yaptı. Yeşilden biz yapılaşmaya nasıl geldik. Bunu siz ayrı oylattınız. Bizler Cumhur İttifakından 3 arkadaş da çekimser oy kullanmıştık. Ne değişti ne oldu? Bunları bilmek isteriz. CHP neden fikir değiştirdi bunu söylüyorum?” dedi.

SEÇER: “KOMİSYONLARDA ÇOĞUNLUK CUMHUR İTTİFAKINDA SAYIN TOPKARA!”

Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer, Mehmt Topkara’nın sözleri sonrası alınan kararın meclisin oy birliği ile alındığını, bunun sadece CHP Meclis Üyelerinin oyları ile kabul edilmediğini söyleyerek, “Burası yeşil alan olarak kalsın noktasından buraya gelirken sadece CHP’li üyelerin oylarıyla mı geçmiş? Komisyonun Cumhur İttifakı üyeleri ile CHP’ye ait meclis üyelerinin evet oyu ile geçmiş. Ben buradan durduk yere karar almıyorum. Cumhur İttifakı’nın dinliyorum, CHP, İYİ Parti’yi HDP ve Bağımsızları da dinliyorum. Sayın Topkara, CHP meclis üyelerinin çekimserliğinden, kararsızlığından etkilendim komisyona tekrar iade ettim, sizden etkilenmedim. Sizin yaptırımınız bir sonuç vermedi mi? Ben her tarafı dinliyorum. Sayın Topkara burayı siz gelirken bu konu oy birliği ile mi gelmiş?Peki bunu biz kapalı grupta konuştuk. Siz bunu Cumhur İttifakı ile beraber birlikte yapılan toplantıda dile getirdin mi? Konuşuldu mu bu? İnsanları yanlış düşünceye sevk etmeyelim. İmar düzenlemesi yapılıyor. Yeşil alan kamulaştırılması gereken bir alanda bir uygulama yapılıyor. Burada biz kamu yararını düşünerek hareket ediyoruz. Belediyenin de içinde olduğu bir durum var. Arsanın, bölgenin durumu var. Sanki CHP grubu bunu tek başına yapmış gibi bir durum var. Zannediliyor ki tek taraflı bir karar. Komisyonda çoğunluk Cumhur İttifakı’nda nokta” şeklinde konuştu.

TARHAN: “ÇATI KATI GELENEĞİNİ GETİRELİM, AKSİ HALDE UCUBE ŞEYLER ORTAYA ÇIKIYOR”

Söz konusu uygulama ve imar planı ile ilgili tekrar söz alan Mezitli Belediye Başkanı Tarhan, “O dönemki meclis toplantısında kayıtlar dinlensin göreceksiniz. İsterseniz burada ticari yapılaşmaya karşı gelin rekreasyon alanını gündeme getirelim dedik. Çizgimizde hiçbir değişiklik yok. O gün nerdeysek bugün de aynı yerdeyiz. Bırakalım yüzde 10’nu,  yönetmelik hükümleri uygulansın. Bizim belediyemizin hiçbir zaman kapalı yapılaşmaya talebi olmamıştır. 40 yıllık bir mesele bu. Hatalar yapılmış, çözülemedi bizim meclise geldi. İlk mecliste yeşil alana karşı niye ticari alan yapılıyor diye sorgulamadım. Burada bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Kendi meclis üyemle bakın farklı düşünüyoruz. Yeşil alan denirse tabi ki katlanacağız yasal olarak. Biz bütçemizin büyük bir oranı da olsa çekinmiyoruz. Ama bunu ilk toplantıda belirmiştim. Keşke rekreasyon olarak gelseydi demiştim. O zaman bırakalım yönetmelik kararları uygulansın. Gönül ister ki her yerde olduğu gibi bizler de çatı katı geleneğini getirelim, ondan sonra kaçak yapılara, çirkin güneş enerjileri gibi çirkin ucubeler ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

MEZİTLİ 2. ETAP PLANLAMA BÖLGESİ İLAVE VE REVİZYON UYGULAMA İMAR PLANI MECLİSTE OYLANDI

Mezitli Planlama Bölgesi İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planına yapılan itiraz ile söz konusu parselin yeşil alan olarak kalmasına ilişkin görüşülen madde hakkında oylama yapıldı. Oylamayı yapan Seçer, “Bu maddede 3 itiraz vardı. İlk iki itirazın oylamasını ayrı, 3. itirazı ayrı yapacağım. İlk iki maddenin komisyon raporu doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi. 3. madde de komisyon raporunda parselin kıyı kenar çizgisinin altında kalan kısmının kamu eline bedelsiz geçmesi kaydı ile geriye kalan kısmının emsal 020 ve yapı yüksekliğinin 7,5 metre yapılaşma koşulu ile rekreasyon alanı olarak düzenlenmesine diye karar alınmış. 3. maddeyi önerge kapsamında oylarınıza sunacağım. Komisyon raporunu doğrultusunda 3. İtiraz maddesi 26 kabul 3 çekimser 28 ret verilerek ilgili itiraz maddesi oy çokluğu ile reddedildi. Madde revize edildikten sonra, kıyı kenar çizgisinin altında kalan kısmının kamu eline bedelsiz geçmesi kaydı ile geriye kalan kısmının emsal 010’a revize edilerek ve yapı yüksekliğinin 7,5 metre yapılması çatı koşulu eklenerek rekreasyon alanı olarak düzenlenmesini oylayacağız. Bu maddenin revize edilmiş şekliyle oy çokluğu ile kabulüne karar verilmiştir” diye konuştu.


Etiket: BüyükşehirBelediyesi, meclis, seçer

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA