Mersin’deki konutlara yabancı ilgisi arttı




Tarih: 28 Haziran 2021 Pazartesi 15:35




İnşaat malzemelerindeki artış gerek konut kredi faiz oranlarının yükselmesi gerekse pandemi sonrasında düşen alım gücü iç piyasada konut satışlarını frenlese de döviz kurlarının cazip olması nedeniyle yabancıların ilgisini artırdı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 39 No’lu Emlak ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Nuh Yükselgüngör ile Murat Has, sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. Pandemi sürecinin kentteki konut satışlarına yansımalarını değerlendiren Meclis Üyeleri, bu dönemde iç piyasada talebin azalmasına karşın yabancıların artan talebine dikkat çekti. 2020 yılında Mersin’de yabancılara toplam bin 327 konut satılırken en çok satış yapılan ilk üç ülke Irak, Rusya Federasyonu ve Almanya oldu. 2021 yılı ilk 3 ayında da yabancıların Mersin’e talebi devam etti. 2020 yılı Ocak – Mart döneminde yabancıya konut satış rakamı 273’ken bu rakam 2021 yılı aynı döneminde 453’e yükseldi. Meclis Üyeleri konuta talebin yurtiçinde de artması için neler yapılması gerektiğine de değindi.

YÜKSELGÜNGÖR: “KÜÇÜK KONUTLARA TALEP BÜYÜK”

MTSO 39 No’lu Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve Sinan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Yükselgüngör, yabancıların özellikle küçük metrekareli konutlara büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Özellikle 50 metrekarelik konutlara talep olduğunu kaydeden Yükselgüngör, bu konutların yazlık olarak tercih edildiğini anlattı. Kendisinin TOBB İnşaat Sektör Meclis Üyesi olup aynı zamanda Türkiye Müteahhitler Derneği yönetiminde de görev aldığını bildiren Yükselgüngör, ardından sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. Pandeminin tüm sektörleri olduğu gibi konut sektörünü de olumsuz etkilediğini kaydeden Yükselgüngör şu bilgileri verdi: “Bu süreçte inşaat maliyetleri bir yıllık enflasyon malzemesi ortalamasında yüzde 95 arttı. Bu artış otomatik olarak emlak ve gayrimenkul piyasasını etkiledi. Piyasaların yeniden canlanabilmesi için geçen yıl olduğu gibi yine konut kredi faiz oranlarının 0,60-0,90 seviyelerine çekilmesi gerektiğine inanıyorum. Aynı zamanda binde 4 olan tapu harç ve masraf giderleri de binde bire indirilmeli. Sektör ancak bu düzenlemelerle hareketlenebilir.”

Aynı zamanda 6306 Sayılı Riskli Yapı Kanun Yönetmeliği üzerinde değişiklik yapılarak eski binaların yenilenmesine yönelik mevzuatta kolaylık sağlanması gerektiğine de değinen Yükselgüngör, “Mersin’de 40-50 yıllık yapılar çok fazla. Bunlar yeniden kazanılmalı. Yeniden kazanma süreci ise çok uzuyor. Hızlı sonuç alınırsa bu binalar hem ekonomiye kazandırılır hem de daha geniş yeşil alanlara sahip deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilir” değerlendirmesini yaptı. Mersin’de artık konut üretecek alan bulmakta zorlanıldığını vurgulayan Yükselgüngör, sağlanacak kolaylıkların bu sorunun da önüne geçeceğini söyledi. Mersin’de son 2 yıldır özellikle Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde konuta talebin iyi seviyelerde olduğunu ve müteahhitlerin buradaki konutlardan zarar etmediğini ifade eden Yükselgüngör, satışlar düşse de Türkiye ortalamasının üzerinde talep alındığını bildirdi. Yükselgüngör bunun sebebini ise Mersin’in uygun ve ekonomik yaşam koşulları nedeniyle tercih ediliyor olmasına bağladı.

 

HAS: “EMSAL UYGULAMASI FİYATLARI OTOMATİK YUKARI ÇEKİYOR”

MTSO 39 No’lu Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve TURYAP Mersin Temsilcisi Murat Has, da değerlendirmesinde konut fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Pandemi sonrasında konut satışlarının durağanlaştığını çok hareketli olan sektörün stabil hale geçtiğini ifade eden Has, “Önceki yıl müşterileri yormadan düşük faizlerle kredi verilmesi yönünde güzel çalışma yapılmış, bu da müteahhitlere yansımıştı. Hareketlenen piyasada eldeki dairelerin hemen hemen tümü satılmıştı. Ancak ardından gelen maliyet artışlarıyla müteahhitlerin fiyatları yükseltmesi piyasaya büyük sekte vurdu” değerlendirmesini yaptı. Yeni yapılan inşaatların fiyatları yüksek olunca otomatik olarak yapılan emsal uygulaması ile yan tarafında bulunan dairenin de fiyatlarını yukarı çektiğini ifade eden Has, geçmişte Mersin uygun konut satışı yapılan iller arasında yer alırken bu özelliğini kaybettiğini belirtti. Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte satılık yerine kiralık dairelere ilginin daha çok arttığına dikkat çeken Has, “Aynı zamanda müstakil evlere de pandemi sürecinde ilgi arttı. Müstakil evlere her dönem ilgi büyüktü ancak bu dönemdeki talepte geçmişe oranla artış var. İnsanlar kendi yaşam alanlarını oluşturmak istiyor” dedi Sektörde yaşanan sorunların çözümü için öneri de getiren Has sözlerini şöyle tamamladı: “Şu anda Mersin’de konut fiyatlarındaki farklılıklar da satışlara olumsuz yansıyor. İnşaat sektör temsilcileri bir araya gelip en az 6 ay boyunca belirli kriterlerdeki evlere birim fiyat belirleyip aynı klasmandaki evler için tek fiyat uygulamasına giderse piyasalardaki daralmayı rahatlatacağına inanıyorum.” (Haber Merkezi)


Etiket: mersin

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA