‘Çamlıbel Kentsel Yenileme Projesi Yarışması’ sonuçlandı




Tarih: 14 Temmuz 2021 Çarşamba 16:28




Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Çamlıbel Kentsel Yenileme Projesi Yarışması’ sonuçlandı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi tarafından düzenlenen ‘Çamlıbel Kentsel Yenileme Projesi’ tanıtımına katıldı.

‘Çamlıbel Kentsel Yenileme Projesi’nin tanıtım programı, Askerlik Şubesi önünden kortej yürüyüşü ile başladı ve yürüyüş Çamlıbel boyunca devam ederek Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Korteje Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı da çaldığı birbirinden neşeli parçalar ile eşlik etti. Törene, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Başkanı Adil Aktay, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Akdeniz Çamlıbel Derneği Başkanı Hüseyin Karlıklı, CHP il ve ilçe yöneticileri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve daire başkanları, Meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar da katıldı. Açılış konuşmasını yarışmanın jüri başkanı ve şehir plancısı Prof. Dr. Tamer Gök yaptı. Prof. Dr. Gök, uzun yıllardır süren kent merkezi canlandırma projelerinden söz ederek, “Bu Sayın Başkan Vahap Seçer’e kısmetmiş. Kutluyorum. Teşekkür ediyorum. Böylesine önemli bir projeyi başardığı için. Bu kentsel tasarım projesi ne yapacak? Burayı yeniden canlandıracak, sağlıklaştıracak, hayatiyet kazandıracak, güzelleştirecek. 2 temel görevi var projenin. Birincisi yeniden işlevlendirme yapacak. Yürürken gördünüz, ticari faaliyetlerin birçoğu burayı terk etmiş, dükkânlar boş. Bunların yeniden canlanması için buraya yeni tür fonksiyonlar. Neler gelebilir, ne tür işlevler yer alabilir? Bu projenin ikinci görevi de çevrenin iyileştirilmesi ve fiziki. Bu ikisi beraber birbiriyle paralel yürüdüğü takdirde bu sağlıklaşma, canlanma ve güzelleşme projesi başarılı olur” dedi.

OKUMUŞ: “HEDEFİMİZ KENTİN SAHİP OLDUĞU DOĞAL VE YAPAY KÜLTÜREL KİMLİK ÖĞELERİNİ TEKRAR CANLANDIRMAK”

Ödülü kazanan projenin ekip lideri mimar Ezel Okumuş, proje detayları ile ilgili bilgiler verdi. Planlama ve tasarım kararlarını görsellerle destekleyen Okumuş, “Heyecanlıyız, gururluyuz” dedi. Bölgenin önemine dikkat çeken Okumuş, “Aslında 2 kilise arasında başlayan bu kentsel oluşumun başka bir hikâyeye dönüşmesi ve genişlemesiyle buradayız. Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi de bu oluşumda çok önemli bir rol oynuyor. Özellikle son dönemde yakın çevresinde yapılan farklı projelerden de beslenerek, örneğin sahil kısmında yapılan rehabilitasyon, restorasyon, rekreasyon projeleri, Millet Bahçeleri Projeleri, Uray Caddesi’nde yapılan yenileme projeleri derken, meydan ve sokak aslında daha da anlam kazanmış durumda. Müthiş bir geçiş noktası. Bizim hedefimiz bu bağlayıcı rolünü meydanın ve sokağın aslında güçlendirmek, pekiştirmek. Bir yandan da kaybolan kimlik değerlerini ortaya çıkararak Mersin’in sahip olduğu doğal ve yapay kültürel kimlik öğelerini aslında alanda tekrar canlandırmak” diye konuştu.

SEÇER: “GÜNÜN BU SAATİNDE KENTİN KALBİ KARANLIĞA BÜRÜNMÜŞ”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, balkonlardan kendilerini izleyen Çamlıbelli hemşehrilerine de seslenerek, “Derinliğine bakıyorum, üzülüyorum. Günün bu saatinde kentin merkezi, kentin kalbi, kentin en kadim tarihi dokusu karanlığa bürünmüş. İnsanlar evlerine çekilmiş, esnaf dükkanını erkenden kapatmış ve belirli bir saatten sonra da ölü bir bölge haline gelen bir alandan bahsediyoruz. Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi. 2 çok değerli kavram bir araya gelmiş. Cumhuriyet ve Atatürk. Bu kadar tesadüf olamaz. Cumhuriyetçi ve Atatürkçü olunca insan heyecanlanıyor böyle” dedi. Güzel ve değerli bir çalışmanın yapıldığını belirten Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak Çamlıbel’e sahip çıktıklarını ifade ederek, “Çıkmaya çalışıyoruz demiyorum, çıkıyoruz. Ama yapılan işin bir anlamı, bir değeri, bir bilimsel dayanağı, bir hesabı, bir kitabı olmalı. Gerçekten yapıldığı zaman insanlar tarafından takdir görmeli. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni yöneten ekibin bakış açısı; yaptığımız işin bir değerinin olması, bir anlamı olması, bir kalitesi olması üzerine dayalı. Yapalım, yasak savalım, yapmış gibi yapalım, davranalım ve günü kurtaralım. Böyle bir belediyecilik anlayışını reddediyoruz. Bugüne kadar yapıla gelen ve kente hiçbir şey katmayan böyle bir belediyecilik anlayışını hem kınıyorum hem tekrar da reddediyorum” diye konuştu. Çamlıbel’in arzu edilen noktalara erişmesi için akıl, bilim ve uzmanlar yoluyla çalışmalar yapılması gerektiğini aktaran Seçer, “Çamlıbel'i ihya edeceğiz, vatandaşlarımızı burada mutlu edeceğiz. Nasıl yapacağız? 50 tane elektrik direği dikeceğiz, 10 tane parke koyacağız, 20 tane park bankı koyacağız ve Çamlıbel canlanacak. Allah aşkına, 21. yüzyıl dünyasında, bilimin önderliğinde ülkelerin arşa çıktığı bu dönemde insana gülerler. ‘Hayır’ dedik. Çamlıbel arzu ettiğimiz noktalara erişecekse bunu akıl yoluyla, bilim yoluyla ve uzmanlar yoluyla yapmamız lazım. Onun için yarışmaya çıkalım, çok değerli üyelerine davet çıkaralım. Sayın Tamer Hocamın da söylediği gibi. Hem ülkemizin en değerli, en müstesna kentimizde bulunan buradaki üniversitelerimizden Mersin Üniversitesi'nden, diğer üniversitelerden çok değerli bu konuda otoriteleri söyleyecek sözü olanları dahil edelim. Yapılacak çalışmaları onlar değerlendirsin” ifadelerini kullandı.

FİZİKSEL YAPININ DEĞİŞMESİ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRECEK

Yarışmaya toplam 40 projenin katıldığını sözlerine ekleyen Seçer, bunun önemine ve değerine değinerek, “Demek ki bu çağrımız karşılık bulmuş. Dereceye giren projeleri gördünüz ama bir tanesi bu bölge için en uygun proje olarak değerlendirildi. Bu bir tasarım. Henüz işin başındayız. Evet tasarımımız bu, bunu ete kemiğe büründüreceğiz. Uygulama projeleri yapılacak. Artık burada fiili olarak bir çalışma başlayacak. Buranın fiziksel yapısı değişecek. Buranın fiziksel yapısının değişmesi, buranın havasını, sosyalitesini değiştirecek, ticaretini değiştirecek, ekonomisini değiştirecek, buranın bakış açısını değiştirecek” diye konuştu.

 “ÇAMLIBEL CANLANACAKSA ÖNCE ÇAMLIBEL AHALİSİNİN BUNA SAHİP ÇIKMASI LAZIM”

Yarışmaya 40 projenin katıldığını ve en uygun olanının seçildiğini sözlerine ekleyen Başkan Seçer, emeği geçenlere teşekkür ederek, Çamlıbel’in canlanması için Çamlıbel ahalisinin de sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Başkan Seçer, şunları söyledi: “Eğer Çamlıbel ihya olacaksa, Çamlıbel'e yeni bir format atacaksak, Çamlıbel canlanacaksa belediye başkanından önce, belediye çalışanlardan önce Çamlıbel ahalisinin buna sahip çıkması lazım. Herkesin bu çalışmalara katkı sunması lazım. Buradaki çalışmalar, hazırlanan proje kutsal bir metin değil, değişemez değil. Elbette ki makul bir takım fikirlerle, ufak tefek tabii ki teknik anlamda sorumlu ya da yetkili olan kardeşlerimiz bunun üzerinde çalışmalar yapabilirler. Ben tekrar Çamlıbel'de yaşayan, burada ticari mekanları işleten vatandaşlarımı sorumluluk almaya, katkı sunmaya davet ediyorum. Her geçen gün umut ediyorum, diliyorum, Mersin için çok daha güzel, çok daha yarınlara dönük, çok daha çocuklarımıza miras olarak, bir değer olarak iyi şeyler bırakalım onun adı miras olsun, onlar bu bıraktıklarımızla övünsün. Çok daha güzel işler olacak.” Başkan Seçer konuşmasının ardından projenin ekip temsilcisi Mimar Cemil Hamdi Okumuş’a ve proje ekibi ile ekip ortaklarına plaket takdim etti. Tören toplu hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi. (Haber Merkezi)

 


Etiket: mbb, çamlıbel, seçer

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA