Büyükşehir’den il tarımına büyük destek




Tarih: 29 Temmuz 2021 Perşembe 17:01




Mersin Büyükşehir Belediyesi, Sera Naylonu, Sera İpi ve Mikrobiyal Gübre Dağıtımı Töreni düzenlendi. Törende konuşan Vahap Seçer, “İhtiyaç sahiplerine bu tarımsal destekleri sağlıyoruz, toplam 3 projemizde de bin 71 üreticimizi desteklemiş olacağız” dedi.

 

Haber – Barış Köksal

Kazanlı Hal Tesisi’nde yapılan törene Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı VahapSeçer’in yanı sıra CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ve Cengiz Gökçel, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gülgen, CHP il ve ilçe yöneticileri, Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve oda temsilcileri ile muhtarlar ve çok sayıda üretici katıldı. Törende konuşan Vahap Seçer, “Örtü altı üreticiler için sera naylonu desteği, sera ipi, mikrobiyal gübre desteği için buradayız. Toplamda 7 mahallemize bu desteği veriyoruz. Biz zengin üreticilere bu desteği vermiyoruz. Bir tanesi örtü altı üreticiler için sera naylonu, bir diğeri sera ipi desteği, bir diğeri de mikrobiyal gübre. Gerçekten örtü altı üretim en fazla birim alana bir çiftçinin sermaye bulması ya da işletme sermayesi gerekli olan bir üretim alanı. Birim alana yapacağınız masraf çok fazla” ifadelerini kullandı.

 

“BELEDİYENİN TARIMLA İLGİLİ ÇOK GÜZEL PROJELERİ VAR”

Törende konuşan Adanalıoğlu Mahalle Muhtarı İsa Sakar, belediyenin her geçen gün daha güzel projelere imza attığını belirterek, “Büyükşehir belediyemizin geçen senede tarımla ilgili çok güzel bir projesi vardı. Bu projede çiftçilerimizin tamamına tuzak dağıtıldı. Diğer taraftan da farklı projeler geliştirildi ve çiftçilere destek olarak bunların hepsi büyükşehir başkanımız tarafından yapıldı. Bu sene de bizim buradaki vatandaşlarımıza farklı 2-3 tane proje var. Naylon desteği, ip desteği gübre desteği aynı zamanda da kaz dağıtımı gerçekleştirildi, hayvan dağıtımı gerçekleştiriliyor. Bu konudaki çalışmalarından dolayı da çok teşekkür ediyoruz. Tabi daha güzel çalışmalar, projeler var. Özellikle asfalt yapımında gerçekten çok güzel yollar kat ettik. Çünkü yıllardan beri buranın altyapıyla ilgili bir sıkıntısı vardı. Adanalıoğlu Mahallesi, Kazanlı Mahallesi, Taşkent Mahallesi’yle ilgili büyük bir çalışma yapılıyor” şeklinde konuştu.

 

“ÜLKE OLARAK EN ÇOK TARIM İLE KALKINACAĞIZ”

Ülke toraklarının önemine vurgu yapan CHP Mersin Milletvekilli Cengiz Gökçel, “Atalarımız bu toprakları canlarıyla kanlarıyla bize emanet ettiler. Daha 24 Temmuz’da Lozan Anlaşması’nın 98’inci yıl dönümüydü. Eğer bu ülke kaynakları iyi kullanılırsa, doğru projeler yapılırsa ve insanlara yeteri kadar destek verilirse bu ülke üretimini artırır, bu ülke ekonomik refahını yükseltir. Bizim de tam istediğimiz bu. Bugün Silifke’de beraberimizdeki heyetle bütün yayla ve köyleri ziyaret ettik. Biz buralarda gördük ki belediyemizin hizmetleri sahil için nasıl devam ediyorsa, yayla ve köylerde de aynı şekilde devam ediyor. Aynı zamanda Akdeniz’de tarıma verilen destek nasılsa, Mersin’in en tepe yaylasında da hizmet aynıdır. Ülke olarak kalkınmak istiyorsak esas olarak tarımsal faaliyetleriyle sağlanacaktır” dedi.

 

“TÜRKİYE’DE ÖRNEK OLACAK PROJELERDEN BİR TANESİ”

Türkiye’de hiçbir örneği olmayan ve iktidara geldiğimizde bunları büyüterek hayata geçireceğimiz bir projesi var büyükşehir belediyemizin, ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesi. Çoğunluğunun kadınlardan oluştuğu 60 tane köylümüz, küçükbaş hayvan desteği vererek o üretimin artmasına katkı sağlayacak en güzel proje, Türkiye’de örnek olacak projelerden bir tanesi. Burada yapılan proje de şu, Türkiye’deki maliyeti en yüksek projedir. Bunun kurulumu, işletme maliyeti emin olun orta ölçekli bir ticari şirketin belki de sermayesinden daha fazla sermeye gerektiriyor ama bütün bunlara rağmen çiftçi ürettiği zaman ürettiği malı değerinde satıp hem o maliyetlerini çıkarmak hem de çoluğuna çocuğuna gelecek hazırlamak istiyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi de bütün bu projelerle elindeki parayı değerlendiriyor” ifadelerini kullandı.

 

“POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ “

Törende konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, projelerinin devam edeceğini belirterek , “Örneğin hayvancılık projemiz örnek bir destek projesidir. Geçen yıl çoğunluğu kadın olan 60 üreticimize, bu yıl da aynı şekilde 60 tane üreticimize yine 25 küçükbaş hayvan desteğinde bulunmaya devam edeceğiz. Biz hiçbir şekilde siyasi ayrımcılık yapmayacağız, belediye olarak herkese adaletli hizmet sunmak gayretindeyiz. Biz bu hizmetlerimizi özellikle dezavantajlı bölgelere taşıyacağız. Geçen yıl bu projelerden yararlanan 60 üreticimizden 26’sı kadın. Yine kazanç projesi var, yüz aileye, her birine yüz kaz verdik, yemlerini de veriyoruz. Bu projede de yüz üreciden 74’ü kadın. Asıl mesaj burada, pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bu proje de 3 yıllık. Dağdaki kıl keçisi yetiştirsin, ovadaki de kaz gütsün. O da ekmek kazansın, o da ekmek kazansın. Kazanlı’da da örtü altı üretim yapan yetiştiricilerimiz de para kazansın. Üzüm üretenlerin, pekmez yapanların, üzüme dayalı ürün yapanların da üzüm sıkma makinesi Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden olsun” dedi.

 

BELEDİYENİN PROJELERİ DEVAM EDİYOR

Gelen hizmet taleplerini adaletli bir şekilde ayrım yapmadan gerçekleştirdiklerini söyleyen Seçer, “Kadınlarımız hamur makinesi istedi. 78 talep geldi, 60’ını da gönderdik. Her bölgenin kendine göre üretim alanları var, özellikleri var. Buna göre bize talep bildiriyorlar, biz de bu talepleri değerlendiriyoruz. Burada çok önemli bir detay var. Bizi arayıp, ben sizin partinizdenim, ben sizin komşunuzum, amcanın tanıdığıyım gibi şeklinde gönderilmiyor. Ben şu kooperatifim, elimde şu belgem var, şu projem var diye gelinmesi lazım. Ahbap, çavuş ilişkisi ile sizlerden gelen kaynakları kimsenin cebine atacak peşkeş çekecek tahammülümüz, böyle bir vicdansızlığım yok.

Hayvancılık projesini anlatıyoruz. 5 yıl proje kapsamında 300 aile bu projeye dahil olacak, işletme kuracak ve toplamda 7 bin 500 damızlık hayvan vereceğiz. Kaliteli üretim olacak. İşi bilen adam yapınca böyle oluyor. Sulama, tarımsal üretimde çok önemli. Su olmazsa, üretim olmaz. Geçen yıl 60 kilometre sulama borusu dağıtıldı. Biz sulama kooperatifleri aracılığıyla, mutlaka proje kapsamında olması gerekiyor. Proje onaylandığı zaman yardımlar yapılıyor. Avokado fidanı dağıtıyoruz. Bu yıl da 4 bin adet yüzde 50 hibeli dağıtılacak. Neden bir miktar parasını üreticiye ödetiyoruz? Yaptıklarımız desteğin, verdiğimiz ürünün bir değeri olsun istiyoruz. Bedava sağladığınız bir desteğin, ürünün değeri olmuyor. Ama üretici bir miktar para verdiği zaman gerçekten alıyor, üretim sağlıyor” diye ekledi.

 

“ATA TOHUMLARINA ÖNEM VERİYORUZ”

Ata tohumlarına önem verdiklerini ekleyen Seçer, “Gülnar’da o bölgeye mahsus ata tohumu nohut üretimini bu sene ilk kez gerçekleştirdik. Bunların alımlarını da biz yapıyoruz. Mersinden Kadın Kooperatifi ile ilgili çok güzel iş birliklerimiz var, kadınların yönettiği, ürettiği ürünlerin pazara sunulduğu bir kooperatif. Hal’in içerisinde bir kurutma tesisi kurduk. Orada 25 kadın çalışıyor. Güneş enerjisinden faydalanıyor, bölgenin ürünlerini orada kurutuyoruz, paketliyoruz ve bölgemizin bu ürünlerini pazara sunuyoruz. Burada bölgenin ürünleri değerleniyor, kadınlar çalışıyor, istihdam sağlanıyor ve gittikleri pazarda Mersin tanıtılmış oluyor. Birden çok fayda sağladığımız çalışmalar. Bizi kurtaracak olan şey, üretim. Üretmezsek tükeniriz. Önümüzdeki günlerde bazı ilçelerimizde kaba yem desteğimiz olacak” ifadelerini ekledi.

 

“ARICILARLA İLGİLİ PROJELERİMİZ DE VAR”

Seçer, arıcıları da unutmadıklarını ve toplamda 700-800 üreticiye, güzel bir ambalaj içerisinde arıcı elbisesini, körüğünü, peteğini koyduklarını ve işletmelere gönderdiklerini belirterek,“Bu size abartılı gelebilir. Bayram boyunca özellikle yüksek bölgelerde su sıkıntısı olacağı düşüncesiyle o bölgelerde geziler yaptık. Yapılanları görmek, bunlara teşekkür etmek ve bize hayır dualarını etmek bize sağladığı en büyük servet bu. Hizmetlerimiz iyiyse seçimde de sandık başına gider 6 okun altına mührü basar. Kandırmayacağız, vatandaşa yalan söylemeyeceğiz. Biz hizmet etmek istiyoruz. Meclisi lütfen izleyin. Orada her şey konuşuluyor. Allahtan başka kimseden de korkmuyoruz. Oradan olanları doğru düzgün anlatıyoruz. Biz hizmet yapmak istiyoruz, siyaseten elimizi kolumuzu bağlamayın. Bize değil halka kötülük ediyorsunuz” şeklinde konuştu.

 

 

“İHTİYAÇ SAHİPLERİNE BU TARIMSAL DESTEKLERİ SAĞLIYORUZ”

Bu destekleri ihtiyaç sahiplerine sunduklarını ifade belirten Seçer, Biz Adanalıoğlu Mahallesi, Limonlu Mahallesi ve Akdeniz Mahallesi’ne yine buraya Kazanlı’ya bağlı Kazanlı, Hürriyet ve Cumhuriyet ile Karaduvar’da toplam 7 mahallemize bu desteği veriyoruz. Bazı spekülasyonlar oldu. Biz zengin üreticilere falan bu desteği vermiyoruz. Spekülatif, provakatif haberlere de pek itibar etmeyin. Ben üzülüyorum, bana bu bilgiler geliyor. Ben ne yaptığını bilen bir belediye başkanıyım. Biz gerçekten ihtiyaç sahiplerine bu tarımsal destekleri sağlıyoruz, kılı kırk yarıyoruz. Bizden sera naylonu desteği alacak üreticinin en fazla 5 dekarlık üretim alanı olacak. Biz şu anda 12’si kadın toplam 71 üreticimize destek veriyoruz. Üreticilerimizin 2 dekarlık sera alanının 1 dekarlık kısmının naylonunu veriyoruz. Yani yüzde 50 sera örtüsünü biz sağlamış olacağız. Her 1 dekarda da yaklaşık 300 kilogram naylon vereceğiz. Bu naylonlar 350 mikron ve 300 mikron kalınlıkta 36 ve 24 ay ömür garantili farklı çeşitler” diye ekledi.

 

“TOPLAM 3 PROJEMİZDE DE BİN 71 ÜRETİCİMİZİ DESTEKLEMİŞ OLACAĞIZ”

Seçer, bu projelerle toprak verimini arttırmayı da hedeflediklerini söyleyerek, “Karaduvar’daalçak, tünelde diğerlerinde normal. Yüksek tünellerde kullanılacak sera naylonları. Diğer bir desteğimiz; sera ipi desteği. Limonlu, Akdeniz, Adanalıoğlu Mahallelerinde, Kazanlı, Cumhuriyet, Hürriyet Mahallelerinde bu bölgede. Yine Sarıibrahimli, Abdullah Şahutoğlu ve Homurlu Mahalleleri olmak üzere toplam 9 mahallede üreticilerimize destek vereceğiz. Bu üreticilerimiz 82’si kadın toplamda 800 üretici. Her bir üreticiye 1 dekarda kullanılmak üzere bir çuval yani 15 kilogramlık sera ipi desteği vereceğiz. Toplamda da söylediğim gibi 800 üreticimiz 800 dekar alan için bizden 12 bin adet bobin almış olacaklar. Diğer bir destek kalemimiz; mikrobiyal gübre. Bu gübre çeşidi önemli. Burada aşırı bir kimyasal kullanımının da önüne geçiliyor mikrobiyal gübrede. Bu da toprak için iyi bir durum çünkü verimliliği, kaliteyi arttıran bir durum. Burada da Homurlu, Abdullah Şahutoğlu, Şakirgülmen ve Karacailyas’ta 5’i kadın toplam 200 çiftçimize kişi başına 3 litre mikrobiyal gübre desteğini veriyoruz. Burada üretici başına da 5 dekar alanda kullanılmak üzere 3 litre mikrobiyal gübreyi üreticilerimize vereceğiz. Bunlarda üç periyot halinde uygulama yapacaklar. Toplam üç projemizde de bin 71 üreticimizi desteklemiş olacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA