Yaz aylarının vazgeçilmezi ‘ejder meyvesi’




Tarih: 2 Ağustos 2021 Pazartesi 15:40




Mersin sokaklarında 8 yıldır ejder meyvesi satıcılığını yapan Doğan Öndeş, ejder meyvesinin faydalarını ve yetiştirilme koşullarını gazetemize anlattı. Öndeş, “Çok sevilen bir meyve, çok faydalı bir meyve. Mersin halkı bu meyveyi çok seviyor. Satmak için getirdiğimiz meyveleri gününde tüketip, satıyoruz” dedi.

Haber -  Vecdi Yenigül

Türkiye’nin tescillenen ilk tropikal meyvesi olan ejder meyvesi, yaz aylarından temmuzun ortalarında çıkıp kasıma kadar tezgahlardaki yerini alıyor. Pipaya olarak da adlandırılan ejder meyvesi, bazı ülkelerde ise bu meyve çilek armudu olarak adlandırılıyor. Ejder meyvesi, Güney Amerika'da en fazla yetişen meyveler arasında yer alıyor. Mayhoş ve ferahlatıcı bir tadı olan ejder meyvesi, ülkemizde rengi ve tadıyla tercih edilen meyvelerin başında yer almaktadır. Özellikle Mersin sıcağında, yaz aylarında sokaklardaki tezgahlarda yerini alan ejder meyvesi, soğuk bir şekilde yenilmesiyle serinlik hissi veriyor. Tüketimi önerilen bu meyve vitamin ve mineral bakımından da oldukça zengindir. Mersin halkının yoğun ilgisini gördüğünü söyleyen ejder meyvesi satıcısı Doğan Öndeş, “Soğuk yenilmesini tavsiye ederiz. Mersin sokaklarında 8 yıldır ejder meyvesi çıktığı gün satışına başlarım. Fiyatı gayet uygundur, tanesini 5 liradan satıyoruz. Müşteriler fiyat hakkında şikayet etmiyor, halk fiyatını uygun buluyor. Boyutuna göre fiyatı değişiyor ejder meyvesinin. Boyutuna göre 50 liraya satılan ejder meyvesi de vardır, boyutu büyüdükçe fiyatı da artıyordur. Fiyatı uygun olduğu için günde yüz kilo sattığımız oluyor” ifadelerini kullandı.      

“HALK BU MEYVEYİ ÇOK SEVİYOR”

Mersin halkının ejder meyvesini tanımasıyla satışının daha iyi yerlere gelerek yaz aylarında bir gelecek kapısı olabileceğini söyleyen Önder, “Ejder meyvesi temmuz ayında çıkıp kasım aylarına doğru bitiyor. Çok sevilen, çok faydalı bir meyve özellikle kalbe çok faydası vardır. Mersin halkı bu meyveyi çok seviyor. Satmak için getirdiğimiz meyveleri gününde tüketip, satıyoruz. Akdeniz ikliminde yetişebilen bir meyvedir. Mersin’in Kazanlı bölgesinde çok yetişir. Şimdilik halk tam olarak ejder meyvesini tanımış değil, tanınması halinde ejder meyvesinin Mersin sokaklarında daha çok satılacağından eminiz. Müşteriler bunu ilk yediklerinde bir daha yeme gereği duyuyor, bağımlılık yapan bir meyvedir ejder meyvesi. Yanımızda bir tane tadan bir daha yiyor hatta kiloyla alan dahi var” şeklinde konuştu.

EJDER MEYVESİ NEDİR?

Kaktüs türlerinden olan Ejder meyvesi, bilimsel adı ise Hylocereus olarak bilinir. Ejder meyvesi ayrıca tatlı pitaya şeklinde adlandırılır. Antioksidan bakımından zengin olan ejder meyvesi, tropikal meyvelerden birisi olarak adlandırılmaktadır. Hylocereus türü ejder meyvesini üreten yerlerin başında yani anavatan diyebileceğimiz yerler, Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika olarak bilinir. Ejder meyvesi kültür türleri ayrıca Asya’da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş ‘de üretimi yapılmakta ve yetiştirilmektedir. Ejder meyvesi ayrıca Okinawa, Hawai, İsrail, Kuzey Avustralya ve Güney Çin’de de yetiştirilmektedir. Son yıllarda Türkiye’de de Mersin’de üretilmeye başlamıştır. Ejder meyvesi, sadece geceleri çiçek açar ayrıca büyük beyaz kokulu çiçekleri ve tipik şeklinden ötürü ay çiçeği veya gecenin kraliçesi olarak da adlandırılır. Tatlı pitayalar kiviyi anımsatan şekli ve tadıyla lezzetli bir tada sahiptir.

EN YÜKSEK ÜRETİMİ VİETNAM VE TAYVAN’DA

En yüksek üretimi 30 bin hektar alanda 640 bin ton ile Vietnam’da ve bin 191 hektar alanda 27 bin 654 ton ile Tayvan’da üretimi gerçekleştirilmekte ve en büyük ihracatçı konumunda da yine Vietnam ve Tayvan bulunmaktadır.

EJDER MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Ejder meyvesinin yüksek lif ve antioksidan içeriği ile hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar sağlık için oldukça yararlı olduğunu gösteriyor. Ejder meyvesinin obez farelerde hem kırmızı hem de beyaz ejder meyvesi çeşitlerinin denenmesi üzerine insülin direncini ve karaciğer yağlanmasını azalttığı gözlemlenmiştir. Ejder meyvesi kalorisi oldukça düşük olan ayrıca B1, B2, B3 vitaminlerini ve demir kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri de içeren bir meyvedir.

Ejder meyvesi, içerdiği hidroksisinnamatlar adı verilen antioksidanlarla kanserin önlenmesine yardımcı olabilecek, ayrıca domateslerde de bulunan güçlü bir bileşik olan kimyasallara ve doğal toksinlere karşı korunmada faydalı olduğu bilinen likopen içerir. Laktobasiller ve bifidobakteriler gibi bağırsak bakterilerinin büyümesini desteklemeye yardımcı olan oligosakkaritler açısından zengin bir meyvedir ejder meyvesi. 2015 yılında doğal prebiyotikler üzerine yapılan bir araştırma, ejder meyvesinin sağlıklı sindirim için önemli, bağırsak florasının artmasına yardımcı olduğu görülmüştür. Ejder meyvesi yüksek lif içeriğine sahip olduğundan, bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur, sindirim kanallarından düzgün geçişini kolaylaştırır, peristaltik hareketi uyarır ve sindirim sularının salınmasını sağlar. Ejder meyvesi diyet lifi ile bağırsak fonksiyonunu düzenleyerek, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve hatta kolorektal kanser gibi hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur.

Ejder meyvesindeki lif kan şekeri dengesini de korur. Diyete ejder meyvesi eklemek, glikozlu yiyecekleri tükettikten sonra kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.  Ejder meyvesindeki C vitamini bağışıklığı artırmanın yanı sıra, cildin sağlıklı ve genç görünmesine yardımcı olabilecek kollajen üretimini de artırır.

Ejder meyvesinde bulunan demir, anemik bireylerde hemoglobin seviyelerini arttırmak için önemlidir. Ayrıca hayati organların uygun oksijenasyonuna yardımcı olan kırmızı kan hücrelerinin (RBC), üretimine katkı sağlar.

Ejder meyvesi lif ve antioksidanlarla dolu olduğundan, kalbi sağlıklı ve genç tutmaya yardımcı olur ve vücutta kan dolaşımını koruyarak, arterlerde tıkanmaya karşı plakla mücadele eder.

 

 


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA