Altunok, Silifke’deki yangından sonraki durumu değerlendirdi




Tarih: 8 Ağustos 2021 Pazar 16:39




Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok, Kanal 33’te Ahmet Özdemir’in sunmuş olduğu programa konuk olarakkatılarak, Silifke bölgesinde çıkan orman yangınları sonrasındaki durumu değerlendirdi.

Haber – Vecdi Yenigül

Kanal 33’te Ahmet Özdemir’in programına konuk olan Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok, Silifke’deki durum hakkında konuştu. Türkiye’yi yangın ateşi sardığını diğer yandan da sel felaketi olduğunu belirten Altunok, “Biz de can kaybı olmadı ama diğer bölgelerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bir daha böyle büyük felaketler inşallah bir daha başımıza gelmez, Allah bizi korusun felaketlerden. Bizim bölgemizde 29 Temmuz’da sabah saatlerinde yangın ihbarı geldi. Kaymakamımızla beraber Boğsak bölgesine geçtik. Silifke poyrazı ile meşhurdur ve o gün de müthiş bir poyraz vardı. Olay yerine geldik, arazözler, orman ve büyükşehir ekipleri geldi ve söndürme işlemlerine başladık. Rüzgardan dolayı helikopteri kaldıramadık. Biraz zaman geçtikten sonra yangın büyümeye başladı. Helikopter pilotu can pahasına da olsa söndürme işlemlerine başladı çünkü yangın helikopterlerin olduğu alana doğru gidiyordu. Çalışmalarımız hızla devam etti. O arada Işıklı muhtarımız aradı ve orada da bir yangın başladığı bilgisini verdi. Işıklı’ya geldik, orayı kontrol ederken Yeşilovacık tarafında başladı. Bir gün önce Aydıncık’ta başlayan yangınlardan dolayı ekiplerin büyük bir kısmı oradaydı. Rüzgarın da etkisi ile kontrol altına alamadık ve 3 gün 3 gece sürdü” dedi.

 

“BİR TARAF YANARKEN DİĞER TARAFTA YANGIN BAŞLIYORDU”

Yangının ardından İl Tarım Müdürü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Silifke Belediyesi olarak hemen tespitlere başladıklarını ifade eden Altunok, “Elimizden gelen imkanlar çerçevesinde halkla beraber olduk. Ateş düştüğü yeri yakar. Ne olursa olsun insanlar evlerini terk etmek istemiyor. Onlara tek tek rica ettim. Normal hayata geçmemiz gerekiyor, biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Afet dolayısıyla evleri yananlara devlet yeni evler kiralıyor. Kiralarını karşılıyor. Biz de eksiklikleri varsa yanlarındayız. Silifke, Mersin, Türkiye halkına duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Türk milletimizde bu birlik ve beraberlik olduğu sürece bizi kimse yıkamaz. Bizi kimsenin yıkmaya gücü yetmez. Ormanda yangınları gördüğümüzde istem dışı kendimizi tutamıyoruz. Burada ağaçlar, hayvanlar var hepsi birer can. Allah kimsenin başına vermesin. İlk gün gündüz, bir taraf yanarken bakıyoruz diğer tarafta yangın başlıyor. Akşam olup hava kararınca her şey belli oluyor. Çünkü akşam karanlıkta nasıl uçtuğunu görüyorsun o küllerin. Yukarı kısımda başladı, denize kadar yanmaya başladı. Aşağı kısımda tabur bölgesini hemen çevirdik çünkü içerisinde mühimmatlar var. Onun biraz önlemini aldık ama onun da üstünden atladı ve denizle birleşti. Rüzgar durmasaydı felaket daha fazlaydı. Çünkü mesela bir bölgeyi söndürdük, soğutmasını yaptık. Akşam yine aynı bölgede yangın çıktı, yoğunlaştı. Can kaybımızın olmaması sadece bizim tesellimiz” şeklinde konuştu.

 

“ÇEYİZİ YANAN KIZIMIZIN DÜĞÜNÜNÜ KENDİMİZ YAPACAĞIZ”

İlk görevlerinin, insanların biraz olsun acılarını hafifletmek, onlara hizmet etmek olduğunu söyleyen Altunok, “Çeyizi yanan bir kızımız vardı, onun yanına gittik. Üzüntülüydü, düğünü ertelemeyi düşünüyordu. Düğününü, biz kendimiz yapacağız. Belediyemizin düğün salonunda birisini tahsis edeceğiz, düğünü yapacağız dedim. İnsanlar normal hayata dönsün diye uğraşıyoruz. 82 yaşında bir amcamız vardı, hayvanları ölmüştü. Sağ olsun sayın liderimiz Devlet Bahçeli de kampanya başlattı. Hayvanları yananlara düve, keçi, koyun gibi bağışlar yapıldı. Biz de acilen amcamızın o üzüntülü halini görünce ona getirdik ve çok sevindi. Bölgelerden insanlar saman, yem gönderiyor. Bunlar bize ihtiyaç şu anda. Çünkü hayvanları otlatacak yer kalmadı. İnsanların samanları yanmadı belki ama yaylalardan gelince hayvanların otlanacağı yer kalmadı. Hayvanların çok fazla telef olmamasının sebebi de yaylacılık olması. İnsanlar yaylalara gitmişti, en büyük şansımız oydu” ifadelerini kullandı.

 

“KÜÇÜK BİR SİGARA İZMARİTİ BİLE BÜYÜK BİR YANGINA SEBEP OLUYOR”

Yangın bölgelerinde, yangın söndürmek için emek veren herkese teşekkür ettiğini sözlerine ekleyen Altunok, “Orman işçilerimize, Büyükşehir İtfaiye Ekiplerine, Kızılay’a, kendi belediyemizdeki personellerimize, vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Akdeniz Belediye Başkanı anında buraya geldi, Toroslar Belediye Başkanı da geldi. Araçlar geldi, yardımlar yaptılar. Bizim için tecrübe oldu. İnsanlarımız yardım etmek istiyor ama bazen yangın bölgesine gidiyorduk, vatandaşlar da bir şey vermek istiyordu sonrasında trafik sıkışıyordu. Organizasyonda bazen sıkıntı yaşadık ama bu bizim için tecrübe oldu. Piknik yerleri, ormanlar geçici olarak kapatıldı. En büyük sorunumuz dikkatsizlik. Çok sıcak var ve küçük bir sigara izmariti bile büyük yangına sebep oluyor. Herkesi duyarlılığa davet ediyorum. Ağaçlarımız, ormanlarımız da birer can. Oksijen veriyor, bize nefes veriyor. İçerisinde de bir sürü hayvan telef oldu. Herkesi tedbire, dikkate davet ediyorum. Çocuklarımızı güzel şekilde yetiştirelim” diye konuşarak sözlerini sonlandırdı.


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA