Mersin Aile Hekimleri Derneği, yeni çıkan yönetmeliği protesto etti




Tarih: 16 Ağustos 2021 Pazartesi 18:04




MAHDER (Mersin Aile Hekimleri Derneği), Sağlık Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu yeni bir yönetmeliği protesto ederek iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. MAHDER Başkanı Dr. Haydar Karakoyun, “Hastalık Yönetim Paneli adı altında uygulanması mümkün olmayan yeni bir iş daha üzerimize yüklendi. Belirli bir oranın üzerine çıkıldığında ek ücret alacağımız, eğer yapamazsak şu an aldığımız hakedişte yüzde 10 kesinti içeren bu uygulamayı yapmamız bilimsel olarak da mümkün değil” sözlerini kullandı.

Haber – Vecdi Yenigül

MAHDER (Mersin Aile Hekimleri Derneği), Sağlık Bakanlığı tarafından yeni çıkan bir yönetmeliği protesto etmek amacıyla Özgür Çocuk Parkı’nda bir basın açıklaması düzenledi. MAHDER adına konuşan MAHDER Başkanı Dr. Haydar Karakoyun, protesto nedeniyle iş bırakma eylemi de yaptıklarını, 27 Ağustos’ta da iş bırakma eylemine devam edeceklerini ve 28 Ağustos’ta ise Ankara’da miting gerçekleştireceklerini belirtti. Dr. Haydar Karakoyun, tüm dünyayı etkisi altına alan ve tarihin görmüş olduğu en büyük salgının, Türkiye’nin yaşadığı yangınlar ve sel felaketlerinin, sosyal olayların olduğu bir dönemde, böyle bir basın açıklaması gerçekleştirmekten memnun olmadığını belirterek, “Mecbur kaldık, mecbur bırakıldık. Özellikle Covid-19 salgınının en çok etkilediği meslek grubu biz aile hekimleri oldu. Her meslek grubunun kronik hastalıklara sahip üyeleri özel izinli olduğunda biz bu hastalıklara sahip olsak da çalıştık. Her meslek grubu esnetilmiş mesai yaparken de biz çalıştık. Üniversite hastaneleri, şehir hastaneleri, devlet hastaneleri poliklinik kapattığında da biz çalıştık” dedi.

“COVİD-19 AŞILARININ YÜKÜNÜ DE BİZ ÜSTLENDİK”

Karakoyun, İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün görevi olan filyasyonu da özellikli izlemler adı altında yine aile hekimlerinin yaptığını söyleyerek, “Bu arada okul çağı aşıları görevi de İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden alınıp bize verildi. Covid-19 aşılarının uygulamasında da en öndeydik. Hastanelerde bu iş için özel birimler, özel alanlar oluşturulmasına rağmen biz uygun olmayan şartları uygun hale getirmeye çalışarak Covid-19 aşılarının yükünü de üstlendik. Hafta sonları 300 binlere düşen aşılama sayısı hafta içlerinde 1 milyonun üzerine çıktı. Aradaki fark aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının gücü, emeği sayesinde oldu. Aynı zamanda poliklinik hizmetleri, bebek çocuk aşıları, gebe izlem ve takipleri, erişkin aşılamaları salgın öncesinde nasıl yapıyorsak öyle yapmaya devam ettik” ifadelerini kullandı.

“MESLEKTAŞLARIMIZ COVİD-19’DAN ÖLDÜĞÜ HALDE ŞEHİT SAYILMADI”

Vatandaşlara aşılama, maske, mesafe ve temizliğin önemini her seferinde birebir anlattıklarını vurgulayan Karakoyun, “Kişisel koruyucu donanıma ulaşmakta zorluklar yaşadık. Bir çoğumuz bu dönemde Covid-19 hastalığına yakalandık. Maalesef birçok meslektaşımız bu hastalıktan dolayı şehit oldu. Ama ‘ne bilelim çalışırken kaptığınızı’ denilerek şehit sayılmadık. Hatta meslek hastalığı bile kabul edilmedi. İlçe Sağlık Müdürlükleri, hastanelerde çalışan meslektaşlarımız ek ödemeler alırken, bize söz verilmesine rağmen bir ek ödeme yapılmadı. Yapılanlar şartlara bağlandı. Kişisel koruyucu donanımları bile kendi imkanlarımızla edindik” şeklinde konuştu.

“YÖNETMELİĞİ HAZIRLARKEN HİÇBİR AİLE HEKİMİNDEN GÖRÜŞ ALINMADI”

Bakanlık yetkililerinin basın yoluyla vatandaşların aşılama döneminde aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının üç ek ödeme alacağını söylemesine rağmen aile hekimlerine gelen yazıya baktıklarında imkansız şartlara bağlı olduğunu gördüklerini ifade eden Karakoyun, “Hala hiçbir aile hekimliği çalışanı da böyle bir ek ödeme görmedi. Peki şimdi neden karşınıza çıktık, iş bıraktık? Bunca işimizin yanında, çocuklarımızla bile ilgilenecek zaman bulamazken bakanlık yeni bir yönetmelik çıkardı. Bu yönetmeliği hazırlarken sahadan, yani bizden ve bizi temsil eden AHEF'ten hiçbir görüş almadılar. Bir gün bile poliklinik yapmadığı belli olan bürokratların çıkardığı bu yönetmelik her yönüyle ucube. Bununla birlikte bakanlık gene basın ve sosyal medya aracılığıyla bize ek kazançlar getirecek, özlük haklarımızı daha çok koruyacak bir yönetmelik çıkardıklarını bildirdiler. Okuma biliyoruz. Bir tek maddesi lehimize değildir. Hastalık Yönetim Paneli adı altında uygulanması mümkün olmayan yeni bir iş daha üzerimize yüklendi. Belirli bir oranın üzerine çıkıldığında ek ücret alacağımız, eğer yapamazsak şu an aldığımız hakedişte yüzde 10 kesinti içeren bu uygulamayı yapmamız bilimsel olarak da mümkün değil. Ancak klonlama teknolojisi gelişir ve bizden bir tane daha yapılabilir ise aynı mesai saatleri içerisinde yapılabilir” diye konuştu.

“27 AĞUSTOS’TA DA İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPACAĞIZ”

Basın ve sosyal medya aracılığıyla mesleklerine yönelik fikir beyan edilmesinin yasaklandığını da sözlerine ekleyen Karakoyun, “Aşı karşıtlarının sosyal medya aracılığıyla örgütlendiği dönemde halkımıza aşı, maske, mesafe temizlik hakkında bilgi vermemiz bile yasaklandı. Cari gider ödeneklerimiz ne olduğunu anlamadığımız ‘gelişmişlik katsayısı’ düzenlemesi ile kesintiye uğradı. Cezaevi aile hekimlerinin cari gider ödeneğinin kesildi. Sağlıkta şiddet her geçen gün artarken bize saldırana bize küfür edene, bizi tehdit edene karşılık vermemiz bile ceza puanına dahil edildi. Sözleşme feshinin tüm yetkileri İl Sağlık Müdürlüğüne verildi, kolaylaştırıldı. Entegre hastanelerde çalışan meslektaşlarımız hastalık ya da kaza geçirseler bile beş nöbete gelemeseler sözleşmeleri fesh edilecek. Konu hakkında bakanlık yetkililerine bunlar kabul edilebilir değil dediğimiz de ‘gönüllülük esasına göre çalışıyorsunuz, isterseniz bırakın’ denildi. Bunları kabul etmemiz mümkün değil. Bu sebeple AHEF’in ve birçok sendikanın aldığı karara uyarak 16 Ağustos'ta, 27 Ağustos'ta iş bırakıyoruz. 28 Ağustos'ta Ankara'da ise geniş katılımlı bir miting yapacağız” şeklinde konuşarak sözlerini sonlandırdı.


Etiket: mahder, ailehekimleri, yönetmelik, protesto, mersin

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA