Kılıç: “Kuşlar, yaşanan hava geçişlerinde korunmalı”




Tarih: 24 Eylül 2021 Cuma 16:34




Havaların serinlemesiyle beraber olabilecek kuş griplerine karşı alınabilecek tedbirlerden, kuşların yemesine ve konuşmasına kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Papağan Evi İşletmecisi Tuğrul Kılıç, “Bu hava geçişlerinde ve havaların serinlemesiyle beraber evlerde beslenen kuşların gribe kapılıp, hastalanmaması adına oda sıcaklıklarını sabit tutan devreler kullanılmalıdır ya da yalıtım yapılmalıdır” dedi.

Haber – Uğur Özgür

Havaların serinlemesiyle beraber kuşların hastalanmaması için yalıtım yapılması gerektiğini, evlerde beslenen papağanların konuşmasını hızlandırmak ve kuşların beslenmesine yönelik gibi birçok konuda açıklamalarda bulunan Papağan Evi İşletmecisi Tuğrul Kılıç, pandemiden dolayı çok etkilendiklerini belirterek, “Pandemide işler durgunlaştı.  Sokağa çıkmadıkları için bizim de satışlarımız kötü etkilendi, dükkanlarımız sadece mecburiyetten gelip de yem alan müşterilerle yetindi ancak. Devletten az da olsa, her ne kadar yeterli olmasa bile küçük bir destek almıştık” ifadelerini kullandı.

“PAPAĞANLAR DAHA EVCİL VE İNSANCIL OLDUKLARI İÇİN TERCİH EDİLİYOR”

Petshop sektöründe yönünü daha çok papağan çeşitlerine yönelen ve papağanların konuşabilmesi dolayısıyla daha çok ilgi gördüğünü belirten Kılıç, “Papağan ağırlıklı olan jacco, Majjal, Aral, Sultan, Pakistan, Aleksander gibi konuşan evcil papağanları türlerini satıyorum burada. Mersin halkının papağanlara rehaveti şimdilik güzel, muhabbet kuşundan sonra en çok tercih edilen kuş türü olarak papağan şu anda geliyor ilk sıralarda. Muhabbet kuşu biraz ucuz olduğundan şimdilik daha çok rehavet görüyor. Kişiden kişiye değişebiliyor kuş türüne olan ilgi, kimi papağanlara, kimileri de muhabbet kuşlarına daha çok ilgi gösteriyor. Papağanlar biraz daha evcil, insancıl ve ondan dolayı papağını evinde serbest bırakılan, serbest gezen, senle yemek yiyen ve senle beraber konuşan bir kuş türüdür” diye konuştu.

“MERSİN’DE EN ÇOK SULTAN PAPAĞAN TÜRÜ REHAVET GÖRÜYOR”

Toplamda 8 çeşit papağan sattıklarını, papağanların kendi aralarında mutasyon geçirerek çoğaldıklarını ve Mersin’de şu anda en çok Sultan türünün rehavet gördüğünü söyleyen Kılıç, “Şu anda 8 çeşit papağan satıyoruz burada. Papağanlar türlerine göre de değişiyor misal Cennet türü var papağan türü olarak ama Cennet türünün bir klasiği var bir de mutasyon çeşitleri vardır. Papağanların türleri mutasyona girerek türleri çoğalıyor, çoğalabiliyor. Şu anda Mersin’de en çok sultan papağan türü rehavet görüyor, ekonomik olduğu için ve bir de konuşma yeteneği fazla olduğundan dolayı. Bu kuşları yavru olarak almak lazım ki bunları eğiteceksin ama dişilerinin yüzde 90’ı konuşmaz her ne kadar küçük bir ihtimal de olsa binde bir dişilerden de konuşan olabiliyor. Eğitilebildiği için ve fiyatı da uygun olduğundan dolayı millet gücü yetiyor ve rehavet görüyor. Ama Jacco türü papağanımız var fiyatı 7 bin lira, bunu herkes alamıyor ama çoğu kes fiyatından dolayı gelip de Sultan’ı alabiliyor, ya da Cennet’i alabiliyor, o da hesaplı” ifadelerini kullandı.

“EN UCUZ PAPAĞAN TÜRÜ CENNET PAPAĞAN TÜRÜDÜR”

Geçtiğimiz aylarda 20 bine papağan sattığını ve bu papağan türlerinin süs olarak kullanıldığını, herkesin o papağanları alamadığını, şu anda en ucuz türün ise Cennet türü olduğunu belirten Kılıç, “En ucuzu papağan türünde Cennet’tir, fiyatları 200 lira dolaylarında. Bir ay önce 20 bine bile sattığım papağan türü vardı, ondan önce lacivert papağanımız vardı, indirimli haliyle 13 bin liraya verdik. Pahalı papağanlarımızın olduğu da oluyor ama herkes almıyor, alamıyor. Genelde bu tür papağanlarımızı turistik yerler için satın alıyorlar, turistik fotoğraflar çekmek adına alınıyor bu tür papağanlar genelde. Bir de evinde besleyen de oluyor ya da iş yerinde görsel amaçlı olarak kullanabiliyor çünkü bu papağanların boylarının bir metreyi geçtiği oluyor. Muhabbet türü de kıvrık gagalı bir kuş türüdür ve bunların konuşma yetenekleri olan çok hesaplı bir kuş türüdür” diye ekledi.

“PAPAĞAN SİZLERE BAĞLANIRSA O DA SİZLERİ TAKLİT EDER VE KONUŞUR”

Papağının konuşma şartlarından en önemlisinin sahibinden görmüş olduğu ilgi ve alakaya göre konuşma süresinin değişebildiğini ve papağının yaş ortalamasının da konuşmasında çok önemli olduğunun altını çizen Kılıç, “Papağın yaş ortalamasına göre konuşma yetileri de değişebiliyor. Misal tür olarak 4-5 ayda konuşmayı öğrenen de oluyor, bir yaşından sonra konuşmaya başlayan da olabiliyor. Ölüm ve kalım yaşlarına göre konuşma yetisi kazanan papağanlar var. Örneğin 30 yıl yaşayan bir papağan erken konuşabiliyor ya da 80-90 yıl yaşayan bir papağan 1 ya da 2 yaşında konuşabildiği oluyor. Bir de şöyle bir durum var bir papağının konuşması ya da konuşma süresi sizin elinizde, size ait bir özellik olur. Siz hayvanla, papağanla ne kadar ilgilenirseniz ne kadar ilgi duyarsanız ne kadar severseniz o da sizi o kadar çok sever ve sevmenize göre ne kadar sürede sizlere bağlanırsa o da sizleri taklit eder ve konuşur” şeklinde konuştu.

“PAPAĞANLARINIZI GÜNEŞ SAATLERİNE GÖRE EĞİTİN”

Papağanların kafalarının karıştırılmadan güneş doğarken ve batarken belli kelimeyi ezberleyene kadar tekrarlatılması gerektiğini ekleyen Kılıç, “Papağanların, kuşların konuşmaları adına önerilerim; kuşların en verimli olduğu zaman dilimleri, güneş doğarken en fazla öttükleri zaman dilimi, hangi kuş olursa olsun güneşin habercisi olur ve bolca öter. Bir de akşam güneş batarken güneşin habercisi oluyor. Yarım saat boyunca güneş doğarken, güneş batarken bir kelime, hayvanın aklını karıştırmadan sürekli dinletilmeli ve belli bir süre sonra o kelimeyi konuştuktan sonra diğer kelimelere geçilmesini tavsiye ediyorum ben” dedi.

“TUZSUZ OLMASI ŞARTIYLA EK GIDALAR YEDİRİLEBİLİR”

Beslenmeleri adına da tavsiyelerde bulunan Kılıç, “Beslenmeleri adına da su ve yem vermeleri lazım. Ama her gün aynı yiyecek verilmesi dahilinde bir bıkkınlık gelecektir hayvana da ve rahatsızlanır. Sadece yem ile sınırlı tutmayacaksın hayvanı ek gıdalar yüzde yüz şart. Ek gıdalar da tuzsuz olmak şartıyla fındık, fıstık gibi çeşitler yedirilebilir. Kesinlikle tatlı ve tuz olmayan türlerden olacaklar. Ondan sonra meyve verilebilir belli kriter ve ölçütlerde, sizin yapacağınız, hazırlayacağınız mamalar verilebilir. Bu çeşit gıdalar yemin yanında şart” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA