Arkeoloji Günleri’nin 26’ncısı düzenlendi




Tarih: 10 Ekim 2021 Pazar 14:42




İçel Sanat Kulübü tarafından organize edilen Mersin Arkeoloji Günleri bu yılda tüm coşkusu ile sanatseverler ile buluştu. 1989 yılında kurulan İçel Sanat Kulübü 26 yıldır kesintisiz olarak etkinliği düzenlemeye devam etmektedir. 26’ıncı Mersin Arkeoloji Günleri’nde konuşan İçel Sanat Kulübü Başkanı Mecit Baskın, “İçel Sanat Kulübü, bölgemizde yaşamış çeşitli uygarlıklardan, günümüze kalmış kültürel mirası, tarihi zenginliğin tanınmasına, tanıtılmasına, korunmasına yönelik çalışmalar yapmakta ve desteklemektedir” dedi.

Haber – Mehmet Çetin

Mezitli Belediyesi Amfi Tiyatro Salonu’nda 26’ıncısı düzenlenen Mersin Arkeoloji Günleri pandemi koşulları göz önünde bulundurularak, mesafeli oturma düzeni ve hijyen önlemleri altında son buldu. 8-9 Ekim 2021 tarihleri arasında düzenlenen arkeoloji günleri kapsamında, arkeoloji bilimine ait son bulgular ve en güncel gelişmeler akademisyenler ve kazı ekipleri tarafından paylaşıldı. Yapılan törene, Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı İbrahim Evrim, Mezitli Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Kurtuluş, Yenişehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Özcan, Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ataş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Deniz Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Uçar, Ticaret Borsası Genel Sekreteri İsmail Sarı, Pozcu Organik Temsilcisi Şemsa Pozcu Temsilen Betül Uysal, katılımcılar ve basın mensupları katıldı.

“İÇEL SANAT KULÜBÜ 200’ÜN ÜZERİNDE BİLİM İNSANINI AĞIRLADI”

İçel Sanat Kulübü’nün kurulduğu 1989 yılından itibaren çeşitli çalışmalar yaptığını, bunlardan bir tanesinin de 26’ncısı düzenlenen Arkeoloji Günleri olduğunu hatırlatan Baskın, “Bölgemizde yaşamış çeşitli uygarlıklardan, günümüze kalmış kültürel mirası, tarihi zenginliğin tanınmasına, tanıtılmasına, korunmasına yönelik çalışmalar yapmakta ve desteklemektedir. Araştırma, inceleme, kazı çalışmaları yapmak için bölgemize gelen yerli, yabancı birçok bilim heyetine yardımcı olmakta, onlarla bilimsel veya kamuoyu duyarlılığını arttırıcı etkinlikler düzenlenmektedir. Ören yerlerine yapılan yüzlerce hafta sonu kültür ve doğa gezisi bu alanlarda yapılan müzik etkinlikleri bunların bazılarıdır. Ancak bu etkinliklerin en önemlisi 1995 yılından bu yana aralıksız yapılan ve bu yıl 26’ncısını düzenleyeceğimiz İçel Sanat Kulübü Mersin Arkeoloji günlerine ulaşmış bulunuyor. İçel Sanat Kulübü, gelenekselleşen Mersin Arkeoloji Günleri’nde bugüne kadar 200’ün üzerinde bilim insanını ağırlayarak destek veremeye çalışmıştır” ifadelerini kullandı.

“11 KAZI, 2 YÜZEY ARAŞTIRMASI YAPILMIŞTIR”

Her yıl Mersin ve çevresinde birçok antik alanda arkeolojik kazı, yüzey araştırması ve sanat tarihi çalışmalarını yapan kazı başkanlarını ve ekiplerini yurt içi ve yurt dışında birçok değerli bilim ve kültür insanını, kentin birçok kurum ve kişilerin de desteğini alarak konuk etmeyi sürdürdüklerini kaydeden Baskın, “Mersin ve çevresindeki kazılarda hocalarımızın bu yıl elde ettiği güncel bulguları paylaştığı önemli bir bilimsel sunum haline gelmiştir. Bölgemizde Mersin Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü’nün onayıyla yapılan hali hazırda 11 kazı, 2 yüzey araştırması bulunmaktadır. Bu kazıların başlıcaları ise şu şekildedir; Yumuktepe kazıları, Soli Pompei Polis, Eşek Deresi Mağarası, Kolikos Kazısı, Olga Kazısı, Silifke Kalesi Kazısı ve benzeri. Bu sene 11 kazı heyetinden 9 tanesini burada ağırlayacağız. Hedefimiz tüm kazı alanlarından hocalarımızı davet etmektir. Bu seneki 11 kazıdan, katılamayan birkaç heyetimiz var, onları da seneye burada ağırlamayı planlıyoruz. İçel Sanat Kulübü Arkeoloji Günleri’ni 2003 yılından bu yana ülkemizdeki zenginliklerden kültür mirasın ortaya çıkartılmasına, tanınmasına, tanıtılmasına, değerlendirilmesi ve örnek olunmasına önemli katkı sağlamış kişi veya kurumlara, Kültürel Miraslara Katkı Ödülü ve 2010 yılından bu yana da kentimize değer katan eser, projeler yaratan, aidiyet oluşturan kişilere ise Kent Kültürüne Katkı Ödülü verilmektedir” dedi.

“ARKEOLOJİK KAZILARINDA İHTİYAÇ DUYULAN NOKTALAR”

Konuşmasında Arkeoloji kazılarının ihtiyaçlarından da bahseden Baskın, “Yerli hocalarımız ve kazı ekipleri, kazı bölgelerinde hem zor şartlar altında ve belli sürelerde çalışabiliyorlar. Bu alanların mümkün ise üzerinin kapatılması, yılın her ayı çalışma yapılabilir hale gelmesi, asgari ihtiyaçların karşılanması, örneğin barınma alanları ve asgari yaşam malzemeleri; erzak, jeneratör, buzdolabı, yatak, duş ve benzeri gibi. Gün yüzüne çıkan arkeolojik ürünlerin ören yerlerinin, tarihi alanların korunması ve muhafaza edilmesine yönelik çabaların arttırılması. Eski eser ve kaçakçılık define arayan ve bu aramalar esnasında eserlere oldukça zarar veren maalesef kötü niyetli insanlar var. Halkımızın gelecek nesiller için, özellikle çocuklarımızın bilinçlendirilmeye ihtiyacı var. Bu hususta devletimizin kurum ve kuruluşları kadar kentimizdeki iş insanlarına, sanayicilere görevler düşmektedir. Duyarlıklarını biliyoruz, biraz daha bu alana destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA