Gültak: “12 yıllık mağduriyeti hep beraber giderelim”




Tarih: 15 Ekim 2021 Cuma 16:18




Akdeniz Belediyesi adına geçmiş dönemdeki Belediye Başkanı M. Fazıl Türk ile Mersin Esnaf ve Pazarcılar Odası Başkanı Fuat Kalkan arasında semt pazarına ilişkin bir protokol imzalanmıştı. Protokolde yer alan maddelerle ilgili olarak pazarcı esnafının mağdur olduğu iddiası üzerine konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Şu anda bir mağduriyet var ve bu mağduriyet eskilerden gelmekte yani 12 yıllık bir sorun bu. Bende diyorum ki sadece ben değil, bütün patiler ve oda başkanı toplanalım ve hep birlikte bir karara varalım. Bir komisyon kuralım ve sadece bana kalmasın” dedi.

Haber – Mehmet Çetin

Mersin ili Akdeniz ilçesi, Akdeniz Belediyesi adına M. Fazıl Türk ile diğer taraflarda Mersin Akdeniz ilçesi Camiişerif Mahallesi 5219 Sokak Gökçel İş Hanı kat: 1/1 Mersin adresinde faaliyet gösteren Mersin Esnaf ve Pazarcılar Odası adına Başkan Fuat Kalkan adına bir protokol düzenlenmişti. Bu çerçevede imzalanan protokol 5 madden oluşmaktadır. Buna göre, “1- Akdeniz sınırları içerisinde olmak üzere Mersin Semt Pazar adı altında belirtilen adreslerde semt pazarları açılacaktır. 2-Pazartesi günü Güneş Mahallesi 5880 sokak, Salı günü Yenitaşkent Hidayet Sokak 18, Çarşamba günü Adanalıoğlu, Perşembe günü Karacailyas Kışlası, Cuma günü Kazanlı Mersin Caddesi, cumartesi günü Huzurkent Yolaltı. 3-Yeni kurulacak olan Mersin Semt Pazalarlarının 6 ay süreli olmak üzere, geçici olarak ve deneme amaçlı olarak kullanılacaktır. Pazar yerlerinden hangisinin devam edeceği, kalıcı semt pazarları oalrak kullanılacağının bitiminde taraflar arasında yeniden tartışılarak kararlaştırılacaktır. Kararla ilgili yasa yönetmekte öngörülen öngüler baz alınacaktır. 4- Mersin Semt Pazarları yerlerinde tezgah açacak esnafların denetimi ile ilgili yasa ve yönetimlere göre olacaktır. Pazaracılar odası başkanlığı kendi yasasından kaynaklanan görev yetki ve sorumluklarının sahilinde hareket edecektir. 4-Mersin Semt Pazarı yerinde çalışacak olan esnaf diğer Pazar yerlerine geçiş yapması mümkün değildir. Tezgahlar belirtilen bu yerlerin adresleri için verilmiştir. Tezgah sahibi kişiler başka pazar yerlerinde çalışmak üzere talepte bulunamaz, izinsiz tezgah açıp ve hak talebinde bulunamazlar” ifadeleri yer alıyor.

 

“11 YILDIR GÖRMEZDEN GELİNEN SORUNU BİZDE GÖRMEYECEĞİZ”
Yeni kurulacak olan Mersin Semt Pazarı odaya kayıt belgesinin isteneceğini, İş-bu protokolün 5 maddeden ibaret, bir sayfa ve 2 nüsü olarak tanzim edilerek, taraflarca imza altına alındığını söyleyen Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Yönetim 10-11 yıldır bu pazarı ellememiş, kimseyi karşısına almak istememiş onlarca esnafı, bizde ellemedik, niye elleyelim ki vatandaş olarak orada herkes kendi çocuklarına ekmek götürmek peşinde. 6 aylığa değil de bu yönetmenliğe bağlansaydı, kurallara bağlansaydı daha iyi olacaktı. Şimdi bence bu arkadaşların mağduriyetleri var. Ama bu mağduriyeti gidermek için burada muhatap olacak kişilerden biri belediye başkanı ama diğeri oda başkanı, odanın şu anki aktif yönetimi. Gündoğdu Mahallesi’ne pazar açmaya izin verildi, bizde açılmasına izin verdik ve açtı. Ertesi hafta tekrar yazı yazdı oda. Bende esnaflara dedim ki gidin sorunu yönetiminizle konuşun, halledin dedim. Benim bir iş yapabilmem için resmi bir yerin olması lazım dedim. Ama ben oda başkanıyla görüştüğümde ise ben tamamen karşıyım diyor. Bu iş dönüp dolaşıp benim üstüme geliyor. Yani işin hareketlenmesinin altında oda başkanın ilk önce izin vermesi, sonra seçimlerden kaynaklı tedirgin olur. Burada belediye olarak aslında 11 yıldır yapılan işi birileri görmemiş ve bizde görmüyoruz” diye konuştu.

 

“SORUNUN ÇÖZÜME ULAŞMASI İÇİN BİR KOMİSYON KURULSUN”
Pazarcılar odasının üyelerini toplayıp, pazarları tekrardan dizayn etmek için geldiğinde belediye olarak destek olacaklarını belirten Gültak, “Bizde dedik ki oda bizim yanımıza gelmiyor, bizde dedik meclis karar versin ki meclisin böyle bir kararı da yok ama ortada 12 yıldır çözülmemiş, topun taca atıldığı bir konuyu ben niye çözeyim, çözdüğüm zaman bende birileriyle oturup makul şekilde konuşuyorum ve adamlar bana hak da veriyor. Bende diyorum ki sadece ben değil, bütün patiler ve oda başkanı toplanalım ve hep birlikte bir karara varalım. Bir komisyon kuralım ve sadece bana kalmasın. Bu adamlar söz vermiş sözleşmede bu tezgahlar yer değiştirmeyecek ve bir mağduriyet olduğu iddiası var ve komisyonda bizde bu iddiaları değerlendirelim. Benim önüme gelen her verdiğiniz kolektif kararın altına imza atacağım. Ama siz buna karar vermezseniz ve 12 yıldır karar verilmemiş benden de beklemeyin. Bu sorun çözülmek isteniyorsa ilk muhatabı Pazarcılar Odası’dır. Ayrıca ben bu 5. Bölgeye de 3 tane yer önerdim. O önerdiğim 3 yerde de 2-3 hafta açtılar, istedikleri paraları elde etmedikleri için vazgeçtiler. Ama bu arkadaşların istediği Gündoğdu Mahallesi’nde veya bu taraftaki büyük mahallerde Pazar açmak, ona ben karar vermem direkt. Diğer taraflarda Pazar açmak istiyorlarsa ben yine eski yerlerinde Pazar açmalarına izin veririm ama bu taraflara gelmek istediklerinde 4 pazarcı taraf karşı çıkıyor” diye ekledi.

 


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA