Seçer: “Mersin’i geleceğe taşımayı 100 yıl önceki gibi başaracağız”




Tarih: 3 Ocak 2022 Pazartesi 16:49




Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü coşkuyla kutlandı. Mersin Valiliği koordinasyonunda düzenlenen 3 Ocak kurtuluş günü kutlamaları tren garında gerçekleştirilen törenle başladı. Kutlamalar daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Renkli görüntülerin oluştuğu etkinlikte konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “İnsanı ve çevreyi odağına alan, istihdam sağlayan, katma değeri yüksek üretimle tarımdan ticarete, sanayiden turizme kadar güçlü olan kentimizi hep beraber geleceğe taşımalıyız. 100 yıl önce nasıl başardıysak yine öyle başaracağız” dedi.

Haber – Mehmet Çetin

Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü coşkusu Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Mersin Valisi Ali İhsan Su, Tuğamiral Fuat Gedik ve Mersin Belediye Başkanı Vahap Seçer’in Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Vali Su, Tuğamiral Fuat Gedik ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, cipe binerek kutlamalara katılanların kurtuluş bayramını kutladı. Etkinlikte konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in uzun yıllardır iç ve dış göçlere maruz kaldığını ve göçün yükünü taşımış Mersin’e merkezi hükümetin pozitif ayrımcılık yapması gerektiğini söyleyerek, “Toplumsal barışı değerleyen gelir dağılımı adaletsizliğini ortadan kaldırması gereklilikten öte bir zorunluluk halini almıştır. İnsanı ve çevreyi odağına alan, istihdam sağlayan, katma değeri yüksek üretimle tarımdan ticarete, sanayiden turizme kadar güçlü olan kentimizi hep beraber geleceğe taşımalıyız. 100 yıl önce nasıl başardıysak yine öyle başaracağız. Daha modern, kalkınmış ve daha güzel bir Mersin, daha güzel bir Türkiye’yi hep beraber inşa edeceğiz. Yeni yıldan öncellikle dileğim sevginin, barışın, adaletin ve demokrasinin hakim olmasıdır. 2022 yılı içinde önce kendimize inanmalıyız. İnanmalıyız ki başarılı olalım. Burada tam da gençlere sesleniyorum; Mersin’de yapılacak olan metroyu sadece raylı sistemler dönemine geçişin bir eşiği olarak düşünmeyin. Metro yatırımı Mersin’in 100’üncü yılında bu şehre yapılacak onlarca projenin sadece bir amiral gemisidir. Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak Mersin vizyonum sizin gelecek hayallerinizle örtüşüyor. Benim gelecek hayallerim Mersin’in bugününe sığmıyor. Sizin de hayallerinizin sığmadığını biliyorum, sizlerle birlikte hep beraber Mersin’i yeniçağa hep beraber taşıyacağız. Millet olarak 100 yıl önce milletçe savaşıp bu günlere gelmeyi başardığımız gibi yeniçağda da akılla, bilgiyle, kültürle, sanatla nice zaferler kazanacağız” sözlerini kullandı.

“ATATÜRK’ÜN MERSİN TOPLANTISINDA TÜRKİYE’NİN KURTULUŞ REÇETESİ ÇIKTI”
Atatürk’ün Mersin’de 5 Kasım 1918’de yapmış olduğu toplantıda Türkiye’nin kurtuluş reçetesinin çıktığını belirten Seçer, “Mersin’den 100 sene önce işgalcilerin karargah olarak kullandığı eski hükümet konağındaki Fransız bayrağı indirildi, yerine Türk bayrağı çekildi. İşgal kuvvetleri gümrük iskelesinde gemilerine binerek Mersin’i terk ettiler. 100 yıl önce burada yaşananlar bölgesel ve hatta küresel dengeleri kökünden değiştirecek muazzam bir tarihin eşsiz anlarıydı. Özgürlüğümüzden ne pahasına olursa olsun. Vazgeçmeyeceğimizi tüm dünyaya göstereceğiz. Bu kolay olmadı. Tarih, bu direnişi yazdı. O günleri asla unutmayacağız. Bu kurucu değerler bizim vicdan ve gelecek haritamızdır. 100’üncü yıl hepimize kutlu olsun. Bu zafer için ağır bedenler ödendi, bakiyesi ise kurucu değerlerimiz oldu. Tarihimizi bilmezsek, yolumuzu asla bulamayız. Biz bu kadim topraklarda özgür ve kardeşçe yaşadık, yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz. Bütün tarihçilerin dikkatini çekmek istiyorum; Mustafa Kemal 5 Kasım 1918’de Mersin’deydi. 19 Mayıs 1919’dan çok önce. Kurtuluş savaşının hazırlıklarına işte o gün burada, Karamancılar Konağı’nda gizli toplantıyla başladı. ‘Asıl savaş şimdi başlıyor’ diyerek ulusal kurtuluş mücadelemizin ilk adımını bu topraklardan attı. Bugün restorasyonunu yaptığımız Karahancılar Konağı’ndaki o toplantıdan Türkiye’nin kurtuluş reçetesi çıktı. Mersinliler olarak işte o gün Mustafa Kemal’in sesine ses verdik. İşte bu nedenle Mersin’in kurtuluşu sadece bir şehrin kurtuluşu değildir, Mersin’in kurtuluşu tün Çukurova’nın, Anadolu’nun hatta bir vatanın kurtuluşudur” diye konuştu. 

“MERSİN İÇİN MÜCADELE VEREN HERKES MERSİNLİ BİR HEMŞERİMİZDİR”
Mersin’in tarihten beri gelmekte olan gelişim ve büyüme ruhunu hatırlatan Seçer, “Biz Mersin’iz. Hoşgörü ve adaletin mirasçılarıyız. Bu eşsiz mirasa sahip çıkmak hepimizin sorumluluğudur. Tarihte yüzünü her zaman batıya dönmüş olan kentimiz Cumhuriyetin ilk yıllarında da arka arkaya yatırımlar yapmıştır. Gayrimüslim ailelerin kentimizin karakterine sinmiş, zenginleştirici motifleri de unutmamak gerekir. O nedenle; 100 yıllardır büyük bir özenle yaşattığımız barış, hoşgörü ve kardeşlik ruhu bizim ortak gücümüzdür. Bu kentin değerine değer katmak için mücadele veren herkes Mersinli bir hemşerimizdir ve tüm Mersinliler eşit haklara sahip vatandaşlarımızdır. Bu dün de böyleydi, bugün ve yarında böyle kalacaktır. Değerli hemşerilerim, bir yerde istikrar ve güven varsa, orada önce huzur vardır. Huzur varsa, kalkınma vardır, refah vardır, ekonomik gelişme vardır. Bu gerçek ülkeler için olduğu kadar, kentler için de geçerlidir. Hiç şüphe yok ki Mersin, geçen 100 yıl içinde çok önemli sıçramalar gerçekleştirmiştir. Mersin 1950 yıllarında çay bahçelerinde canlı müzik dinlenen cumhuriyet baloları düzenlenen sade bir Avrupa kıyı kenti görünümündeydi. Ardı ardına kurulan Mersin Limanı, Ataş Rafinesi, Şişe Cam Fabrikası gibi yatırımlar kentimizin olduğu kadar, ülkemizin de büyüyüp, gelişmesine önemli katkılar sundu. 70, 80, 90’lar Mersin’in sosyolojik olarak dönüştürdü” diye ekledi.

 “MERSİN’E GEREKLİ OLAN YATIRIMLARIN BİTİRİLMESİ ŞART”
Mersin’in Doğu Akdeniz’in çanağında tarım, ticaret, enerji, turizm, sanayi ve lojistik merkezi haline gelmesi için hak ettiği yatırımlara bir an önce kavuşması gerekmekte olduğunu belirten Seçer, “Herkesin gayet iyi bildiği bu yatırımların bazılarını hatırlatmak gerekirse; sadece Mersin’i değil, tüm Çukurova’yı yeni bir çağa taşıyacak Çukurova Havalimanı bir an önce bitirilmeli ve hizmete alınmalıdır. Dünya lojistik ağlarının Doğu Akdeniz’deki en stratejik kapısı olan Mersin’e yapılacak Ana Konteyner Limanı’nın yatırım programına ve imar planına yansıdığı şekliyle bir an önce hayata geçirilmesi Mersin için çok önemli bir konudur ve hiç kimse bu yatırımın Mersin’den başka bir yere kaydırılmasını asla düşünmesin. Mersin-Antalya arasındaki sahil yolu projesi ve bu yıl Çeşmeli-Taşucu otoyolu bölümü de bir an önce bitirilmelidir. Mersin’e sulama ve içme suyu temin etmek amaçlı yapılan Pamuklu Barajı’nın içme suyu isale hattı, arıtma ve su depolarının yatırımlarının yapılması Mersin için önemlidir. MESKİ ile DSİ’nin arasındaki protokolleri bu yatırımları DSİ’nin yapması gerekiyor ve şu anda yatırımlar henüz başlamamış durumda. Mersin-Tarsus sahil bandı projesini de kapsayan turizm bölgelerinin bir an önce hayata geçirilmesi için başta gerekli yatırım teşvikleri olmak üzere Mersin turizmine tüm destekler verilmelidir. Mersin genel bütçeye sağladığı vergi gelirleriyle Türkiye’de 5’inci, 6’ıncı sırdadır” şeklinde konuştu.

 

 

 


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA