Seçer: “Sözleşme bedelimiz 3 milyar 987,7 milyon lira”




Tarih: 11 Ocak 2022 Salı 15:44




Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2022 yılı Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nın 1. Birleşimi yapıldı. Mecliste konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer metro projesinin sözleşme bedeliyle ilgili konuşarak, “KDV dahil sözleşme bedelimiz 3 milyar 987 milyon 697 bin 752 TL 80 kuruş tam olarak. Biz, mevzuat gereği bu tutarın yüzde 85’ini borçlanabiliyoruz, kredi alabiliyoruz. Bu rakam da 3 milyar 389 milyon 543 bin TL’ye tekabül ediyor” dedi.

Haber – Vecdi Yenigül

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2022 yılı Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nın 1. Birleşimi’nde metro inşaatının sözleşme bedeline dair bilgi veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, metro projesinin sözleşme bedelinin 3 milyar 379 milyon 404 bin 875 TL olduğunu belirterek, “KDV tutarı 608 milyon 292 bin lira. Toplam, KDV dahil sözleşme bedelimiz 3 milyar 987 milyon 697 bin 752 TL 80 kuruş tam olarak. Biz, mevzuat gereği bu tutarın yüzde 85’ini borçlanabiliyoruz, kredi alabiliyoruz. Bu rakam da 3 milyar 389 milyon 543 bin TL’ye tekabül ediyor. Bildiğiniz gibi Meclis kararıyla 16 Ağustos 2021 tarihinde alındı borçlanma yetkisi. Şu anda Cumhurbaşkanlığı Strateji Daire Başkanlığı’ndan onaylandı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda. En son oranın da onayıyla, imzasıyla biz borçlanma yapabileceğiz. Bize gelen bilgiler ocak ayı içerisinde bunun çıkacağı yönünde. İnşallah öyle olur. Şimdi ağustostan bu yana bakarsanız yaklaşık ocak sonuna kadar 5,5 aylık bir sürede 900 milyon TL’lik iç borç ve dış borç olarak bu yetkiyi almıştık. Peki, niye 900’dü? Niye 1 değildi, 2 değildi, 3 değildi? Çünkü biz talebimizi iç ve dış borçlanma yapmıştık. İç borçlanma için bizim bir önceki yıla ait gelir miktarımızın yeniden değerlenmesi oranı ile ilintili bir hesaplama yapmamız gerekiyordu. Biz bunu iç borç olarak kullanabiliyorduk. Bizim geçen yıl 265 milyon lira bütçe denkliği için ayırdığımız payla beraber 1 milyar 165 milyon iç borç yapma mevzuat gereği hakkımız vardı” sözlerini kullandı.

“BU YATIRIMIN YÜZDE 85’İNİ KREDİ İLE YÜZDE 15’İNİ DE KENDİ BÜTÇEMİZDEN KARŞILAYACAĞIZ”

Metro projesi için, 3 milyar 389 milyon 543 bin TL’ye borçlanma yapabileceklerini ifade eden Seçer, “900 milyonu düştükten sonra kalan 2 milyar 489 milyon 543 bin liralık borç yetki talebini dış borç kullanmak üzere dış borç olduğu için bu limit dışı kalıyor. Onun için bir sınırlama getirmemize gerek yok. Yine biz buradan yetkiyi alacağız. Yine Cumhurbaşkanlığı Strateji Daire Başkanlığı’na gidecek. Yine Hazine ve Maliye’ye gidecek. Bu bir sürecimizi alacak. Ve bildiğiniz gibi biz 3 Ocak 2022 günü Mersin’in 100. kurtuluş yıl dönümünde temel atma töreni ile beraber inşaatı başlattık ve artık finansman bulma konusunda çok süratli hareket etmemiz lazım. Onun için de Meclisimizin huzuruna getirdik. Biz bu yatırımın yüzde 85’ini kredi ile yüzde 15’ini de kendi bütçemizden karşılayacağız” diye konuştu.

“DÜNYANIN SAYGIN MARKALARINI ALIYORUZ, SAYGIN FİRMALARINDAN”

3 milyar 375 milyon TL’ye ihaleyi yaptıklarını, bunun Euro karşılığının ise 13.4 kilometre düz hesap olarak 330 milyon Euro olduğunu belirten Seçer, “Bunu her kilometreyi maliyete bölerseniz demek ki biz o zaman 1 kilometresini 252 milyon TL'ye bunun Euro karşılığı olarak da 24 milyon 626 bin Euro mal etmişiz. 330 milyon Euro tamamı, 26,6 milyon Euro kilometresi. Vagon hariç bunlar. Eksik imalat yok. Sadece vagon yok. Elektronik sistemi, betonarmesi, her şeyi var. Sadece vagon. Onu da niye ayırdık? Biz vagonu çok uygun fiyatlara ve uzun vadeye alabiliyoruz. Dünyanın saygın markalarını alıyoruz, saygın firmalarından. Onun araştırmasını yaptık. Şimdi geldiğimiz noktada bugünkü Euro kuruyla o gün 24 milyon 600 bin Euro olan kilometre ihale tutarı 16 milyon Euro düşmüş. Buradan biz zararlı değiliz. Yalnız burada Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı yasal oranda da fiyat farklarına alacaklar belli kalemlerde. Bunu biliyorsunuz. Bazı kalemlerde alamayacaklar. Burada idarenin herhangi bir külfeti, zararı yok. O gün yapması daha avantajlı. Keşke daha önce yapsaymışız” ifadelerini kullandı.

“YASALAR NE DİYORSA ONU YAPACAĞIZ”

Seçer, ödemelerin TL şeklinde olacağını sözlerine ekleyerek, “Daha 1 TL borçtan 1 kuruş faiz ödemedik. Almadık da, yetkiyi bekliyoruz. Ödemeler TL olacak. Euro ile işimiz yok bizim. Euro’yu piyasalarla karşılaştırma açısından, test etmeniz açısından söylüyorum. Bizim yaptığımız ihale 3 milyar 375 milyon liradır. Artı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yasal çerçevede fiyat artışlarını da dahil etmek koşuluyla. Herkes ihale şartlarına uyacak. Ben de uyuyacağım, yüklenici firma da uyacak. Yasalar ne diyorsa onu yapacağız. Ama bizim yaptığımız dönemle şimdi arasında ne fark var derseniz, şimdi biz bu fiyatlara bu ihaleyi yapamayız. İdarenin herhangi bir kaybı yok. Yani bir cümle kurmak istemiyorum hatta avantajlı bile diyebiliriz. Ama tabi biz işin zamanında, istediğimiz evsafta, yüklenici firma mağduriyeti yaşanmadan, iş probleme gitmeden bitmesini bekleriz. Kimseye tuzak kurup da, ucuza ihale yapıp da ondan sonra da inşaatı akamete uğratma gibi bir zihniyetimiz yok. Biz kamuyuz, biz isteriz ki en güzel şartnameye uygun inşaatı yapalım. Böyle olayların gelişmesini istemezdik” şeklinde konuştu.

“EKONOMİ İYİ OLURSA BEN O KADAR RAHAT EDERİM, İŞ İNSANI DA ÖYLE RAHAT EDER”

Hükümetin şu anda yatırımlar yaptığını, hayatın her şekilde devam ettiğini vurgulayan Seçer, “Biz duramayız. Biz belediyeyiz. Ama bundan 6 ay önceki, 1 yıl önceki rahatlığımız var mı? Yok. Ama dikkatliyiz. Biz zamanında Nisan’da bunun ihalesini yapmışız. O zaman döviz kurlarında TL bu kadar değer yitirmemiş, ortada büyük bir gümbürtü yok, büyük bir gürültü yok. Demek ki uygun zamanda yapmışız. Ama şu zamanda ortam müsait değil dediniz. Umut ediyorum, diliyorum, merkezi hükümet gerçekçi ekonomik politikalarla bu sürecin aşılmasına çare olur, çare bulur. Bu benim işim değil, Cumhur İttifakı'nın işi, hükümetin işi. Ne kadar ekonomi iyi olursa ben o kadar rahat ederim, iş insanı da öyle rahat eder” ifadelerini kullandı.


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA