Seçer: “Ulaşım Master Planını yeniliyoruz”




Tarih: 16 Ocak 2022 Pazar 12:50




Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, en son 2015 yılında yapılan ve üzerinden 7 yıl geçen Ulaşım Master Planını yenileyeceklerini belirterek, “Ulaşım Master Planımız yaklaşık 1,5 yıl içerisinde tamamlanacak” dedi.

27 Aralık 2022 tarihinde yapılması planlanan 5. Uluslararası Mersin Maratonunun 2023 yılına ertelendiğini duyuran Seçer, “Dünya Atletizm Federasyonunun kasım ayında almış olduğu karar gereğince 2023 yılına ertelendi. Çok arzu ediyorduk, biz bu maratonu önemsiyorduk. Belediyemiz gümüş kategorisinde bu maraton etkinliklerini yapıyordu. Zaten pandemi nedeniyle iki yıldır yapılamamıştı. 2023 yılında bilahare tarihini belirleyeceğiz. Umut ediyorum salgın artık bu yıl içerisinde gücünü, önemini yitirecek ve Mersinimizde Silver yani gümüş kategorisinde 5. Uluslararası Mersin Maratonunu 2023 yılında gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“ULAŞIM MASTER PLANI’NI YENİLİYORUZ”

Seçer, Ulaşım Master Planını yenileme çalışması yürüttüklerini de söyleyerek, “Mersin’in en önemli sorunlarının başında hiç şüphesiz ulaşım geliyor. Bu nedenle kentimizi sokak sokak planlamaya yönelik kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Bir yandan kent genelinde imar planları üzerinde çalışmalarımızı yürütürken, diğer taraftan da kentimizin ulaşım sorunlarını çözmek adına önemli adımlar atıyoruz. Çünkü imar ve ulaşım planları arasında uyum sağlamadan var olan problemlerin çözülmeyeceğini düşünüyoruz ve bu şekilde çalışmazsak yeni sorunların da ortaya çıkacağını çok iyi biliyoruz. Bu çerçevede en son 2015 yılında yapılan ve üzerinden 7 yıl geçen Ulaşım Master Planını yeniliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“1,5 YIL İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK”

Ulaşım Master Planında yenilikler ışığında düzenleme çalışmaları yapılacağını kaydeden Seçer, şunları söyledi: “Alanında uzman kadrolarımız; ulaşımdaki yenilikleri, sistemleri inceledi ve projelendirdi. Mersin Ulaşım Master Ana Planımızı, nüfusu 100 binin üzerinde olan dört merkez ilçemizde zaten yapıyoruz. Erdemli, Silifke ve Tarsus’u da Mersin Ulaşım Master Ana Planı içerisine dahil ediyoruz. Ulaşım Ana Planı kapsamında yapılacak işlerin başlıkları şöyle; Raylı Sistem İçin Fizibilite Raporunun Hazırlanması, 35 km 3 Etaplı Raylı Sistem Ön Projelerinin Hazırlanması, Toplu Taşıma Hat Optimizasyonu, 16 Adet Köprülü Kavşak Ön Projelerinin Hazırlanması, 150 Adet Kavşağın Fiziksel Olarak İncelenip Gerekli Düzenlemelerin Yapılması, Lastik Tekerlekli Toplu Taşıma Sistemi Rehabilitasyonu Eylem Planının Hazırlanması, Otopark İhtiyaçlarının Belirlenmesi ve Yapımı, Vatandaşlarla Bölgedeki Her Türlü Ulaşım Sorunları Hakkında Anket Yapılması, Raylı Sistem Projesi ile İlgili Gelişmelerin ve Yeni Güzergah Önerilerinin Sonuç Raporlarının İşlenmesi. Aralık ayının son günlerinde yaptığımız sözleşmemiz gereği Ulaşım Master Planımız yaklaşık 1,5 yıl içerisinde tamamlanacak.”

 

 “YA AVRUPA BİRLİĞİ BİZİ OYALIYOR YA İLLER BANKASI İŞİNİ ÇABUK YAPMIYOR YA DA BAŞKA BİR ŞEYLER VAR”

Başkan Seçer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Birliği ile ilgili büyükelçilerle yaptığı toplantıda Türkiye’deki başta Suriyeli sığınmacıların olduğu göç sorunu ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “Dedi ki, ‘Avrupa Birliği bu konuda bize çok anlamlı destek yapmıyor. Özellikle alt yapı çalışmalarında kendi gayretlerimizle bizim çabalarımızla bazı sorunları çözme yoluna gidiyoruz’. Bu bizi de ilgilendiren önemli bir konu. Mezitli İçme suyu projesi var, 3. yılına tamamlıyoruz görevin. O günden ‘3 ay içinde biter’ bir türlü başlayamadık. 17 milyon 150 bin Euro. Tömük, Arpaçbahşiş, Erdemli’de hatta Mersin’in en büyük kanalizasyon sorunu orada yaşanıyor. Yoğun bir göç var. 15 milyon Euro. Biz kendi imkanlarımızla 13 milyon lira harcadık, oranın içme suyu problemini bitirdik. Daha çok da kısa bir sürede. Su kaynağımız Elvanlı’ydı. Bir de Akdeniz ilçesine Kazanlı, Homurlu, Toroslar, bu mahallelerin ortak kanalizasyon projesi olan projenin 7 milyon Euro’luk tutarı toplam 39 milyon 150 bin Euro. 3-4 ay önce biz gittik, Ankara’da görkemli bir törenle Cumhurbaşkanı Yardımcısının, Çevre Bakanının, Avrupa Birliği Bakanı’nın olduğu bir yüksek protokolle beraber bunların sözleşmesini yaptık. Şu ana kadar bize 1 Euro dahi para gelmedi. Cumhurbaşkanının değerlendirmesi önemli bir değerlendirmedir. Bu problem kime aittir ben bilemem. İmza atıldı. Özellikle Mezitli İçmesuyu Projesi 3 yıldır bugün yarın, bugün yarın. Burada koordinatör kurum İller Bankası, parayı sağlayan Avrupa Birliği. Avrupa Birliği, Fransız Kalkınma Ajansı üzerinden bunu sağlıyor. Fransız Kalkınma Ajansı ile İller Bankası arasında bir müşavir firma var. Müşavir firma bizden bilgileri istiyor, bir türlü bilgilendirme bitmiyor, bir türlü beğendiremiyoruz, bir türlü talepler son bulmuyor. Yani bir yerde bir şey var; ya Avrupa Birliği bizi oyalıyor ya İller Bankası işini çabuk yapmıyor ya da başka bir şeyler var. Mersinli sorun yaşıyor, Mersinli 400 bin Suriyeli’nin yükünü çekiyor. Bu fon FRIT II kapsamında yani Türkiye’de yaşayan mülteciler fonundan Avrupa Birliği hibe fonu ama ortada herhangi bir gelişme yok.”

Mersin Limanının genişlemesine ilişkin hukuki süreciyle ilgili de bazı değerlendirmelerde bulunan Seçer, hukuki sürecin devam ettiğini söyledi. “Biz tabii ki hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Türkiye’de güçlü bir hukuk sistemi olduğunu düşünüyoruz ve canı gönülden inanıyoruz” diyen Seçer, 2 milyon Mersinlinin iradesini temsil ettiklerini anımsattı. Süreci takip ettiklerini belirten Seçer, limanın kiralama süresinin 2043 yılından 2056 yılına kadar uzatıldığını, ancak buna karşı olduğunu dile getirdi. (Haber Merkezi)


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA