Çiğdem öğretmenin ilk kitabı: “Şenay ile Vırak Kurbağa”




Tarih: 20 Ocak 2022 Perşembe 15:04




Mersin’de yaşayan Öğretmen Çiğdem Dengiz, gönüllülük esasında yapmış olduğu tiyatroculuk eğitimi, yazmış olduğu oyunlar ve son olarak kitap haline getirmiş olduğu ‘Şenay ile Vırak Kurbağa’ adlı kitabıyla ilgili olarak gazetemizin sorularını yanıtladı. Dengiz, daha önce yazdığı tiyatro oyunundan esinlenerek, kaleme almış olduğu kitabına meslektaşlarından büyük destek aldığını belirtti.

Özel Haber- Erol Kamalak

Daha önce tiyatro oyunlarını kaleme alan ve kaleme almış olduğu bu tiyatro oyunlarında çoğu zaman da kendisinin oynadığını belirten Mersin’de yaşayan Öğretmen Çiğdem Dengiz, yazmış olup, oynadığı tiyatro oyunundan esinlenerek kaleme almış olduğu ‘Şenay ile Vırak Kurbağa’ adlı kitabıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Oyun hakkında bilgilendirmelerde bulunan Dengiz, “Hep oynadım. Pandemi sürecinde öğrenciler uzaktan eğitimde çok sıkılıyordu. Acaba bir oyun yazabilir miyim düşüncesi doğdu. Oyunu yazdım ve önce komşuların torunlarına ve kendi öğrencilerime oynadım. Sonrasında bu oyunu online olarak oynayabilirim, dedim. Takip ettiğim eğitim sayfalarında ve sosyal medya hesaplarımda bir oyun yazdığımı ve bunu öğrencilere gönüllü oynamak istediğimi yazdım. Sonrasında bana ulaşan meslektaşlarım oldu. İzleyenler de tavsiye etti. Oyunu şubat 2021’den itibaren online ve yüz yüze oynamaya devam ediyorum. Günde bir defa oynadığım oyun günde dört seansa kadar çıktı. Hafta sonu tüm gün kurbağa kostümü ile gezdiğim oldu. Tek destekçim eşim ve çocuklarım oldu. Çünkü gün geldi tiyatro aralarında yemek yaptım. Kimi zaman evde tüm gün kostümle gezdim. Evimi sahneye çevirerek orman yaptım” ifadelerini kullandı.

“AMACIM KÖYDEKİ ÇOCUKLARA KİTAPLA DAHA ÇOK ULAŞMAK”

Kitabının konusunun daha önce yazmış olduğu tiyatro oyunu olduğunu söyleyen Dengiz, “Bu bir tiyatroydu. Tiyatro ile toplam 32 ildeki öğrencilere ulaştım. Bu süreçte izleyen meslektaşlarımdan, kitabı var mı soruları geldi. Benim de aklımdaydı aslında. Kitap ile daha çok kişiye ulaşabilirim. Çünkü kitap konusu itibariyle çok içime sinmişti. Özellikle köylerdeki öğrencilere ulaşmak istedim. Kitap ile daha çok ulaşabilirim diye düşündüm. Daha önce kitap çıkaran arkadaşım Aynur Bayazit, bu konuda bana çok yardım etti. Yayınevi ile tanıştırdı. Metni gönderdim. İdeal bir çocuk kitabı olacağı söylendi. Öncelikle sayfaların dizaynı yapıldı. Ressam ile tanıştık. Hangi sayfada nelerin resmedilmesini istediğimi sordu. Bu şekilde yola koyulduk” şeklinde konuştu.

 

“KİTAP ÇIKARMAK BANA HAYAL GİBİ GELİYORDU”

İlk kitabı olduğu için ayrıntıların üzerinde çok durduğunu kaydeden Dengiz, “Kitabı yazdım ancak ilk denemem olduğu için tekrar düzeltmemiz gereken yerler oldu. Daha önce kitap çalışması olan meslektaşlarımdan da bu anlamda destek aldım. Kitabın ana teması, kimsenin dış görünüşüne göre dışlanmaması. Bunun yanında, birlikten kuvvet doğar, herkesin bir yeteneği vardır. Yeteneklerimizi birleştirirsek daha güçlü ve başarılı oluruz, temalarını işledim. Kitabımın olması beni elbette ki çok mutlu etti. Kitap çıkarmak bana hayal gibi geliyordu. Kitap çıkana kadar ilmek ilmek dokuduk. Çıktıktan sonraki tepkiler ve eleştiriler motive ediciydi” diye ekledi.

“EŞİM, YAPTIĞIM HER ÇALIŞMADA EN BÜYÜK DESTEKÇİMDİR”

Dengiz, kitabın basılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Kitabımda elbette ki en büyük emek US Yayınları ve Osman Usta, ressam Zeynep Karabacak. Kitabın hazırlık sürecinden itibaren, içime sinmesi için en ince ayrıntısına kadar düşündüler ve düzenlemelerini yaptılar. Eşim yaptığım her çalışmada en büyük destekçimdir. Fikirleri benim için çok önemlidir. Çocuklarım Okyanus ve Seher’de fikirleri vardır. Yayınevi ile ilk konuşmamızdan basımına kadar her ayrıntıyı heyecanla anlattığım dostlarım oldu. Kıymetli meslektaşım Aytaç Özbakan, metni defalarca okuyup düzenlemeler yaptı. Kitabı ben yazdım ancak çıkması büyük bir ekibin emeğiyle oldu” sözlerine yer verdi.

“ÖĞRENCİLERİMİN BENİM KİTABIMI OKUMASI ÇOK BÜYÜK MUTLULUK”

Kitabın çıkarılması ve okunmasının ayrı birer güzellik olduğunu, kitabın okunma duygusunun kendisini çok mutlu ettiğini belirten Dengiz, “Öğrencilerimin benim kitabımı okuması gerçekten çok büyük mutluluk. Çünkü kitabı çıkarabilmek benim için hayaldi. Hani insanın bir bebeği olur onun sevinci gibi. Kitabın okunması beni yeni bir kitap için motive etti. Başarabilirim, düşüncesi daha çok gelişti. Bir çalışma yeter ki içimize sinsin her şekilde her zaman yapabiliriz düşüncesine daha çok inandım. 45 yaşındayım ve ilk kitabım mutluyum. Kitabın baskısı ve resimleri ile ilgili olumlu dönütler geldi. Çocuklar resimlere tekrar tekrar baktığını söyledi. Konu olarak beğenildiği söylendi. Yeni bir kitap denemesi elbette yapmak isterim. Özellikle pes etmemek, çalışınca başaracağımız konularla ilgili yazılarım var. Onları toparlayıp düzenlemek istiyorum” ifadelerini kullandı.


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA