“Bağışıklık sistemini güçlü tutmak sizin elinizde”




Tarih: 5 Temmuz 2020 Pazar 16:52




Korona virüsten korunmak için bağışıklık sisteminin öneminden söz eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahşan Apaydın Gül, “Bağışıklık sistemini güçlü tutmak sizin elinizdedir. Doğru beslenme yani taze, mevsiminde, mümkünse organik özellikle de renkli bitkisel besinlerden oluşan bir diyet yapmak. Sarımsak, yeşil lahana, brokoli, dutsu meyveler, bağışıklık sistemini güçlendiren bitkisel besinlerin en önemlilerindendir” dedi.

Haber-Gencay OLCAN

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahşan Apaydın Gül, Covid-19 salgının azalarak birkaç yıl sürmesi öngörülen süreçte yapılması gerekenleri gazetecilere anlattı. Hastalığın ilk kez 2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığını hatırlatan Gül, “Gösterdiği hızlı yayılım neticesinde Şubat ayında WHO (Dünya Sağlık Örgütü) Covid-19'un pandemi yani küresel salgın haline geldiğini ilan etti. Ülkemizde ilk vakanın bildirildiği 11 Mart 2020'den bu yana toplam vaka sayısı 130 bini, vefat sayısı ise 3 bin 500'ü geçti” dedi.  Virüsün vücuda alındıktan sonra hastalık belirtilerinin ilk ortaya çıktığı dönem arası geçen sürenin ortalama 14 gün olduğunu belirten Gül, “Virüsü kapan her bireyde hastalık belirtisi görülmese de virüsün bulaştırıcılığını devam etmektedir. Virüsün bulaştığı bireylerde genellikle yüksek ateş şeklinde ortaya çıkan ilk belirtileri kuru öksürük ve onu takip eden 1 hafta içinde başlayan ve giderek artan nefes darlığı izler. Covid-19 salgınında ölümlerin fazla olmasının en önemli sebebi de bu nefes darlığı döneminde hastaların hastanede tedavi edilme gereksinimleri ve daha ileri derecede şikayeti olanların da yoğun bakımda entübe edilerek solunum cihazına bağlanma mecburiyetidir. Amerika, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde ölüm sayısının fazla olmasının nedeni de vatandaşların sağlık hizmetine rahat ulaşamaması ve yeterli sayıda yoğun bakım yatak kapasitesine sahip sağlık kuruluşlarının bulunmamasıdır. Covid–19'a karşı henüz üzerinde uzlaşmaya varılmış kesin bir tedavi protokolü ve korunmak için geliştirilmiş bir aşı şu an için yoktur” diye konuştu. Tedavide, hastanın bağışıklık sisteminin virüsü yenmesi için vücut fonksiyonlarını destekleyici bazı takviyeler ve nefes darlığı ileri düzeyde olan hastalar içinse solunum desteği uygulandığını ifade eden Gül, “Covid-19'a özel bir ilaç henüz geliştirilemediğinden dolayı daha önceden kullanılan bazı antibiyotik, antiviral ve antiparaziter ilaçlar etkinlikleri tartışmalı olsa da tedavi protokollerinde kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

 

“VİRÜSTEN KORUNMANIN YOLLARI”

Birçok kişi hastalığı hafif belirtilerle evde geçirirken özellikle ileri yaştaki ve kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalığı olan bireylerin hastanede tedavi edilmekte ve hastalıktan hayatını kaybedenlerin çoğu da bu gruptan oluştuğunu sözlerine ekleyen Gül, “Hastalığın seyrini etkileyen başlıca sebepler vücuda alınan virüs yükünün büyüklüğü, eşlik eden kronik bir hastalığın varlığı ve kişinin bağışıklık sisteminin gücüdür” şeklinde konuştu. Korona virüsten korunma yolları hakkında da konuşan Gül, “Sosyal mesafeyi korumak. Maske kullanmak. Hijyen kurallarına uymak. En önemlisi bedenimizin bağışıklık kapasitesini artırarak hastalıklarla mücadele etmesini sağlamaktır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak sizin elinizdedir. Doğru beslenme yani taze, mevsiminde, mümkünse organik özellikle de renkli bitkisel besinlerden oluşan bir diyet yapmak. Sarımsak, yeşil lahana, brokoli, dutsu meyveler, bağışıklık sistemini güçlendiren bitkisel besinlerin en önemlilerindendir. Bununla birlikte organik, kaynağı bilinen ve iyi pişirilmiş hayvansal gıdaların günlük kalorilerin yüzde 10-20'sini karşılayacak şekilde alınması da bağışıklık sistemini destekleyici bir başka unsurdur. Kolalı, gazlı içecekler, içinde mısır şurubu bulunan içecekler, rafine karbonhidratlar ise bağışıklık sisteminizi zayıflatacaktır” diye konuştu.

 

“SİGARANIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNDE OLUMSUZ BİR ETKİSİ VARDIR”
A Vitamini, B6 Vitamini, B12 Vitamini, C vitamini, D Vitamini, E Vitamini, Fitokimyasallar, Çinko, Selenyum, Demir ve Bakır’ın vücudun iyi işleyen bir bağışıklık sistemi için ihtiyaç duyduğu başlıca vitamin ve mineraller olduğuna vurgu yapan Gül, “D vitamini sağlam bir bağışıklık sistemi için gereklidir ve ihtiyacımızın bir kısmını yiyeceklerden alırız. Ancak vücudumuzun kendisi de D Vitamini üretimine önemli bir katkı sağlar. Güneş ışınları cildimize çarpınca bağımsız olarak D vitamini üretir. D vitamini eksikliği varsa bunu takviyelerle tamamlamak için doktorunuza başvurmanız önemlidir. Düzenli egzersiz yalnızca kalp ve kan damarlarını değil, aynı zamanda bağışıklık sistemimizi de güçlendirirler. Kronik stres bağışıklık sistemini zayıflatarak bizi enfeksiyonlara yatkın hale getirir.  Yeterli su tüketimi: Günlük alınması gereken su miktarı kilo başına yaklaşık 40 ml olmalıdır. Birçok çalışma uykusuzluğun bağışıklık sistemini önemli ölçüde zayıflattığını göstermiştir. Tütün dumanı mukoza zarlarını kurutarak inflamatuar süreçleri hızlandırır ve solunum sistemimizin doğal temizleme sistemini bozar. Bunun da bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz bir etkisi vardır” diye sözlerini sonlandırdı.

 


Etiket: korona, rahşanapaydıngül, sağlık, bağışlıklıksistemi

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA