Seçer: “Yatırımları yapmak için bir yol bulacağız”




Tarih: 13 Temmuz 2020 Pazartesi 18:35




Geçen hafta yapılan meclis toplantısında tartışmalara neden olan borçlanma konusu hakkında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bütçede öngörülen borçlanma kalemini meclisten talep ettiklerini fakat kabul görmediğini hatırlattı. Bu talebin tamamen yatırımlarla ilgili olduğunu sözlerine ekleyen Seçer, “Borçlanma alamadık diye biz yatırımları yapmayacak mıyız? Elbette ya bir yol bulacağız ya bir yol yapacağız ama bu yatırımları yapacağız. Umut ediyorum, önümüzdeki günlerde iklim değişir Akdeniz olur; hepimiz gülümseriz” dedi.

Haber-Gencay OLCAN

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin Temmuz Ayı Olağan Toplantısının ikinci birleşimi, Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayında yapıldı. Toplantıda, komisyonlardan gelen 34, idareden gelen 2 ve gündem dışı bir olmak üzere 37 madde görüşüldü. Büyükşehir Belediye Meclisinin 8 Temmuz Çarşamba günü yapılan ilk birleşiminde, Başkan Seçer’in 250 milyon TL borçlanma yetkisi görüşülürken yaşanan tartışmalar, Mersin gündemine damga vurmuştu. Başkan Seçer, meclisin ikinci birleşiminde gündem maddelerine geçmeden önce geçen hafta yaşanan tartışmalara atıfla Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin bazı maddelerini okuyarak, meclis üyelerinin bu kurallara uymasını istedi.

 

“MECLİS ÇALIŞMA USULLERİNİ DÜZENLEYEN YÖNETMELİK”

 “Meclis çalışmalarımızın daha düzenli geçmesi için meclis çalışma usullerini düzenleyen yönetmelikte amir hükümlerde yer alan bazı hususları sizlerle paylaşmak istiyorum” diye konuşmasına başlayan Seçer, belediye meclislerinin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin ‘Üyelerin gündem dışı konuşma isteği yazılı olarak başkana bildirilir. Söz verip vermemek ve söz verildiğinde süresini ve zamanını belirleme yetkisi başkana aittir’ maddesini okudu. Mersin Büyükşehir Meclisinde bugüne kadar böyle bir uygulama yapmadıklarını belirten Seçer, “Ancak gündeme aldığımız bir madde gereği, dilek ve temenniler maddesi gereği, burada yazılı olmadan bizden söz talebinde bulunan arkadaşlarımıza gündemin dışındaki bazı konularla ilgili değerlendirme yapmak üzere konuşma hakkı veriyoruz” dedi.

 

“YAPILACAK KONUŞMALAR EN FAZLA 10 DAKİKAYLA SINIRLIDIR”

‘Hem gündemle ilgili hem de usul hakkında leh ve aleyhte olmak üzere başkan birer üyeye söz verebilir. Yapılacak konuşmalar en fazla 10 dakikayla sınırlıdır. Görüşmelerde konuşmak için önceden başkanlıktan söz istenir’ ve ‘Meclisteki konuşmalar başkana hitaben yapılır. Başkan her zaman söz hakkına sahiptir. İhtisas komisyonları ve siyasi parti grupları adına yapılacak konuşmalar 20’şer dakika, üyelerin konuşmaları ise 10 dakika ile sınırlıdır’ maddelerine istinaden de Seçer, “Bir madde müzakeresi yapıyoruz bir konuda, o maddeyle ilişkili söz istediğiniz zaman bugüne kadar yaptığımız uygulamada her arkadaşımıza biz bu söz hakkını kullandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BU KURALLARA AZAMİ ŞEKİLDE RİAYET ETMEYE ÇALIŞTIM”

Seçer, ‘Meclis başkanı, meclis çalışmalarında düzeni sağlamakla yükümlüdür. Meclis görüşmeleri sırasında söz alan üyenin konu dışına çıkması, kişiliğe dokunur söz söylemesi, diğer üyelerin hatibin sözünü kesmesi ve meclisin düzenini bozacak davranışta bulunması yasaktır. Buna aykırı davranan üyeler, başkan tarafından uyarılır, buna rağmen davranışlarında ısrar eden üye başkanın talimatıyla görevliler tarafından meclisten çıkarılır. Meclis görüşmeleri sırasında sükunetin bozulması durumunda başkan tarafından ilgililere ihtarda bulunulur. Görüşmelere devam edilemeyeceğinin anlaşılması halinde başkan oturuma ara verebileceği gibi görüşmeleri bir sonraki birleşime erteleyebilir’ hükümlerini içeren ‘Mecliste düzenin sağlanması’ alt başlıklı 12’nci maddeyi de meclis üyeleriyle paylaşarak, şu ifadeleri kullandı: “Bugüne kadar yaptığımız birleşimlerde ben başkan olarak bu kurallara azami şekilde riayet etmeye çalıştım. Sizlerden de ricam; meclis üyeleri olarak meclis çalışma yönetmeliğinde yer alan amir hükümlere uygun davranışlar içinde olmanız. Yani benim işimi rahatlatmanız. Böylelikle daha sakin meclisler geçer, daha ne konuştuğumuz anlaşılır, müzakere ettiğimiz konularda daha rahat uzlaşabiliriz ve anlaşabiliriz.”

 

“BU MECLİSİN BİR ÇÖZÜM BULMASI GEREKİYOR”

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan Meclis Üyesi Muhittin Ertaş’ın kabul edilen bütçe kesin hesabında ödenen yüksek faiz oranlarına dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesinin, 2019 yılında sadece faizlere 201 milyon lira faiz ödediğine işaret eden Ertaş, “Yatırım gideri olarak da sadece 249 milyon lira para harcayabilmiş. Bu ödediğimiz yüksek faize bu meclisin bir çözüm bulması gerekiyor. Faizlerin günümüzde aylık 0,8’lerde dolaştığı ortamda biz 2018’de 2,6 üzerinde borçlanma yapmışız. Bunun yıllık ortalaması 30’ları buluyor. Bu meclisin bu faiz yükünden bu belediyeyi kurtarması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

“FAİZ YÜKÜ 2022’YE KADAR DEVAM EDECEK”

Ertaş’a yanıt veren Başkan Seçer, “Biz de arzu etmiyoruz, geçmiş dönemden devraldığımız yüksek faiz yükünün biz de bir an önce ortadan kalkmasını arzu ediyoruz. Bunun iki yöntemi var; günü geldiği zaman bunu ödeyeceksiniz ki ödüyoruz, geçen yıl 201 milyon, bu yıl da 197 milyon lira faiz ödeyeceğiz. Gelecek yıl da bu kadar var. 2022’ye kadar da bu yük devam edecek bizde. Zaten bu yüksek ödemeler bizim bütçemizde olumsuzluğa neden oluyor, işimizi güçleştiriyor. Bunun bir diğer yöntemi de eski borçlar üzerinden tekrar bir pazarlığa oturursunuz, ‘Ben bu borcumu ödeyeceğim, uzatmayacağım’ dersiniz; yeniden bir değerlendirme yaparlar. Ama bu parayı bulmanız, götürüp yatırmanız lazım. Böyle bir imkanı şu aşamada sağlayamıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“İKLİM DEĞİŞİR AKDENİZ OLUR”

Geçen birleşimde de borçlanma konusunun tartışıldığını dile getiren Seçer, “Hoş bizim referansımız borcu borçla kapatmak için bir borçlanma yetki talebi değildi. Zaten bütçede öngörülen borçlanma kalemini meclisten talep ettik ama kabul görmedi. Bu tamamen yatırımlarla ilgiliydi. Borçlanma alamadık diye biz yatırımları yapmayacak mıyız? Elbette ya bir yol bulacacağız ya bir yol yapacağız ama bu yatırımları yapacağız. Umut ediyorum, önümüzdeki günlerde iklim değişir Akdeniz olur; hepimiz gülümseriz” diye sözlerini noktaladı.

İHTİSAS KOMİSYONLARINA ÜYELER SEÇİLDİ
Temmuz ayı ikinci birleşim toplantısında 16 ihtisas komisyonunda görev yapacak üyeler yapılan işari oylama ile belirlendi. Plan ve Bütçe Komisyonu, İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Ulaşım Komisyonu, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu, Engelliler Komisyonu, Amatör Spora Destek Komisyonu, Temizlik Komisyonu, Yurt Dışı İlişkiler Komisyonu, Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Etkinlikler ve Tanıtım Komisyonu, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin Ortak Olduğu Şirketlerin Hesaplarını İnceleme Komisyonu ile Ekonomik Kalkınma ve Turizm Komisyonu, İşsizlikle Mücadele Komisyonu, Kamu ve Özel Sektör Yatırımları Koordine ve İzleme Komisyonu’na meclis üyeleri tarafından 7’şer üye seçildi. Oluşturulacak satış komisyonlarında görev yapmak üzere İstiklal Vergi Dairesi’nin asıl üyesi Bünyamin Önel, yedek üyesi Hayrettin Orğun; Uray Vergi Dairesi’nin asıl üyesi Ahmet Durak, yedek üyesi Mustafa Akın ve Liman Vergi Dairesi'nin asıl üyesi Zafer Şahin Özturan, yedek üyesi de Mevlüt Ok oldu.


Etiket: meclis, borçlanma, mersin, büyükşehir, belediye, seçer, yatırım, mersinhaber, haberler

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA