Yorgancılık son günlerini yaşıyor




Tarih: 14 Temmuz 2020 Salı 18:38




Anadolu’da önemli bir geleneği olan kış aylarının yaşandığı soğuk günlerinde sıcak tutmasıyla evlerin vazgeçilmezleri arasında bulunan, yün ve pamuk yorgancılığına talep azaldı.

Özel Haber-Erol Kamalak

Geçimini yorgancılık yaparak sürdüren 71 yaşındaki İbrahim Kaygusuz, gazetemize konuştu. 12 yaşından beri yorgancılık işiyle uğraştığını kaydeden Kaygusuz, “50 yıldır elimde iğneyle yorgan yaparak evime ekmek götürüyordum. Eskiden işlerimize yetişemezdik. Yorgana en çok talep Doğu Anadolu Bölgesinde yaşayanlardan geliyordu. Çukurova’da yaşayanlar ise pamuğu tercih ediyor. Her şeyin hazırı çıkmasıyla birlikte yorgancılık da bitti. Eskiden Mersin’de 80 yorgancı vardı. Şimdi ise 12 yorgancıya düştük. Kel ayna kuşu gibi neslimiz tükeniyor. Yorgancılık meslek olmaktan çıktığından devletimiz vergiden muaf tutuyor. Yün yorgan ve pamuk yorgan yerini elyaf yorganlara bıraktı. Bu işi uzun zaman yapan biri olarak elyaf yorganı kapımın önüne koymam. Yün ve pamuk yorgan sağlık yönünden daha yararlıdır. Atalarımızın geleneklerine sahip çıkalım. Geleneklerimizi yaşatalım. Bu kuşaktan sonra yün ve pamuk yorgan tarihi eser tarzında olacaktır” dedi.


Etiket: yorgancılık, tükeniyor, songünler, anadolu, mersin, haber, haberler,

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA