Gazeteci Ali Yürekli’nin ilk kitabı okuyucuyla buluştu




Tarih: 28 Temmuz 2020 Salı 16:53




Gazeteci Ali Yürekli’nin ilk kitabı olan “Bize Kalan İz” okuyucuyla buluştu. Yürekli, sözlü kaynaklardan dinlediği hikayeleri derlediği ilk kitabında; Koçgiri kültürüne ve yaşanmışlıklara ayna tuttu.

Haber-Gencay OLCAN

Karahan Kitabevi’nden çıkan ilk kitabı hakkında gazetemize konuşan Gazeteci Ali Yürekli, kitabı 2 yılda yazdığını kaydetti. Kendisi de Koçgirili olan Yürekli, kitabında Koçgiri kültürünün yaşanmışlıklarını, acılarını, inançlarını ve aşklarını anlattığını ifade etti. Kitabın yazım süreci hakkında konuşan Yürekli, “Koçgiri coğrafyasına ait yok olmaya yüz tutmuş ve birçoğu günümüzde bilinmeyen yaşam ritüellerini, inançlarını, aşklarını dinledik. Bunların hiçbirisinin bu güne kadar edebiyata, sinemaya, tiyatroya sıkça konu olmayışı bizim toplumumuzun hafıza sorunundan kaynaklı. Çeşitli tarih araştırmaları, arşiv çalışmaları ve bir-iki tane de kısa belgesel dışında bu halkın yaşamını, dilini, kültürünü anlatan çalışma yapılmamış. Ben de kalan bu izlerin ve toplumda ortaya çıkan bu yaraların (izlerin) kaybolmaması için yazmaya karar verdim” dedi.

 

“YAZMAYI BORÇ BİLDİM”

Doğup büyüdüğü Koçgiri topraklarında sürdüğü tüm izler ve gördüğü tüm yaraların yolunu bu kitaba çıkardığını sözlerine ekleyen Yürekli, “Ancak bu kez gazeteci olarak değil, anlatıların izini süren bir yazar olarak… Kültürümüz, dilimiz ve bizi biz yapan nicelerimiz kıyımın gölgesinde yok olmaya yüz tutmadan, yazmayı borç bildim. Yıllarca kendi atalarımdan ve yöre halkından topladığım yaşanmış hikayeleri derleyip yazdığım bu romanı; kişi ve yer isimlerini değiştirerek kurgulamış bulunmaktayım” ifadelerini kullandı.

 

TEŞEKKÜR

Kitabımın redaktörlüğünü üstlenen ve yazım sürecimin her aşamasında güçlü desteğini esirgemeyen eşi Zeynep İlhan Yürekli’ye, kapak tasarımını yapan Aslı Filiz’e sonsuz teşekkürlerini sunan Yürekli, “‘İZ’leri bulmamda rehberlik eden, tarihe tanıklıklarıyla hikayeme ışık tutan Koçgirili büyüklerimize minnetle... Ayrıca Karahan Kitabevi’ne ve emeklerini ortaya koyan tüm matbaa işçilerine de teşekkür ediyorum” dedi.

 

ALİ YÜREKLİ KİMDİR?

Ali Yürekli, 1988 yılında Sivas’ın İmranlı ilçesine bağlı Bahadun köyünde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İmranlı’da tamamladıktan sonra Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde eğitimine devam etti. Üniversite eğitiminin ardından Mersin Çukurova Gazetesinde muhabir ve editör olarak çalıştı. Kadın Araştırmaları alanında yüksek lisans eğitimi devam ettiği süreçte yurt dışına çıktı. Gazetecilik ve köşe yazarlığı yapmaya devam eden Yürekli, yaklaşık 3 yıldır Almanya’nın Hamburg şehrinde yaşıyor.


Etiket: aliyürekli, bizekalaniz, kitap, gazeteci, yazar

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA