Kılavuz’dan “Tabelalarda Türkçe adlar kullanılsın” teklifi




Tarih: 4 Ağustos 2020 Salı 16:21




Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, Türkçenin katledilmesine seyirci kalmayarak işyerleri ve ticari kuruluşlarda, tabela ve reklamlarda Türkçe adların kullanılmasına dair kanun teklifi hazırladı ve TBMM Başkanlığı’na sundu.

MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, işyeri ve ticari kuruluşlarda tabelalarda yabancılaşmayı durduracak bir büyük adım attı. MHP'li Kılavuz, işyerleri ve ticari kuruluşlarda, tabela ve reklamlarda Türkçe adların kullanılmasına dair kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na verdi. MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un kanun teklifinin gerekçesinde, bir topluluğu millet yapan unsurların en başında dil geldiğine dikkat çekildi. Kılavuz, günümüzde büyükşehirler başta olmak üzere şehirlerin cadde ve hatta ara sokaklarına kadar yabancı ad, unvan taşıyan işyeri isimleri, levhalar ve tabelalar, kimi zaman güzel Türkçe'mizin sözde dikkat çekicilik ve farklılık yaratmak için yanlış kullanımından elde edilen kelimeler ile donanmış olduğunu ifade etti. Kılavuz, “Bazı yerlerde bu durum o kadar çığırından çıkmıştır ki, bahsedilen tarzdaki tabela istilası nedeniyle bir insan o an hangi ülkede olduğunu dahi karıştırabilecek hale gelebilmektedir. Türk alfabesi ve Türkçe kelimelerle yazılan işyeri isimleri, unvan ve tabelalar azınlıkta kalmakta ve maalesef gün geçtikçe de azalmaya devam etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

 

GENEL GEREKÇE
Kanun teklifinin genel gerekçesinde daha sonra şöyle denildi: “Bir topluluğu millet yapan unsurların en başında dil gelmektedir. Milli dil sayesinde, o milletin gelenek ve görenekleri, kültürü, bilgi ve birikimleri nesilden nesile aktarılabilmektedir. Dil, aynı zamanda milletin bağımsızlığının da sembolü ve en önemli göstergelerindendir. Bir milleti ayakta tutan, milletin varlığını ve devamını sağlayan, milli şuuru besleyen ve canlı tutan, bir millete mensup olma hazzı veren, insanlarını birbirine yaklaştırarak onlar arasında birlik yaratan en önemli unsur dildir. Dil, insanların geçmişlerini öğrenmesini, gününü yaşamasını, geleceğine yön vermesini, kişilik kazanmasını, aynı dili konuşan diğer insanlarla iletişim kurmasını ve kendisini ifade edebilmesini sağlar. Dolayısıyla bu denli önemli olan dilimizin, Türkçe’mizin korunması, yabancı dillerin etkilerinden ve saldırılarından muhafaza edilmesi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve aynı zamanda her Türk vatandaşının da görevi olmalıdır. Zira tarih sahnesi, dilini kaybettikten sonra bağımsızlığını ve kutsal saydığı tüm değerlerini yitiren milletlerle doludur. Cumhuriyetimizin banisi, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk ulusu, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” sözü ve “Türk milletinin dili Türkçe’dir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yüceltmek için çalışır. Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği sayısız felaketler içinde ahlakının, geleneklerinin, hatıralarının, çıkarlarının, kısaca bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk dili Türk milletinin, kalbidir, zihnidir.” sözü ile Türkçemizin önemi ve korunmasının mutlak gerekliliğini ifade etmiştir.

 

DİLİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ
Buna karşın günümüzde büyükşehirler başta olmak üzere şehirlerimizin cadde ve hatta ara sokaklarına kadar yabancı ad, unvan taşıyan işyeri isimleri, levhalar ve tabelalar, kimi zaman güzel Türkçemizin (sözde dikkat çekicilik ve farklılık yaratmak için) yanlış kullanımından elde edilen kelimeler ile donanmış bir haldedir. Bazı yerlerde bu durum o kadar çığırından çıkmıştır ki, bahsedilen tarzdaki tabela istilası nedeniyle bir insan o an hangi ülkede olduğunu dahi karıştırabilecek hale gelebilmektedir. Türk alfabesi ve Türkçe kelimelerle yazılan işyeri isimleri, unvan ve tabelalar azınlıkta kalmakta ve maalesef gün geçtikçe de azalmaya devam etmektedir. Esasen milletimizin büyük bir çoğunluğunun rahatsız olduğu ve daha fazla geç olmadan çare üretilmesi için talepte bulunduğu bu durum içler acısı olduğu kadar aynı zamanda milli dilimize, güzel Türkçemize de açık bir saldırı, yozlaştırma çabasıdır. Artık tamamen kontrolden çıkan bu sorunun yerel yönetimler ve belediyeler tarafından önlenmesi de mümkün olamamaktadır.

HEDEF TÜRK DİLİNİN KORUNMASI
Bu yasa teklifi ile, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 3. maddesinde aynen “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı ‘İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır’ hükmü gereği Türkçe’mizin korunmasının sağlanmasına yönelik bu önemli adımın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından atılması ve kanuni bir düzenleme ile dilimizin korunmasının sağlanması amaçlanmaktadır.” (Haber Merkezi)

 


Etiket: mhp, mersin, milletvekili, olcaykılavuz, türkçe, tabelaler, türkdili, mersinhaber

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA