“Nükleer çılgınlığına son verin”




Tarih: 4 Ağustos 2020 Salı 16:25




Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atılarak yüz binlerce kişinin yaşamını yitirdiği ve sakat kaldığı katliamın 75. yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamasında, nükleer silaha ve nükleer santrallere karşı mücadele çağrısı yaparak, “Yaşamın devamı için, siyasi iktidar nükleer çılgınlığına son vermeli. Lobilere değil, bilime ve hukuka kulak verin” dedi.

2017 yılında 122 ülke tarafından imzalanan Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nın bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini vurgulayan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz,  “Geçen 75 yıla baktığımızda değişen bir şey olmadı. Dünyada adeta nükleer silahlanma yarışı var. Bugün nükleer silah sahibi devletler silahlarını azaltmak yerine, daha çok silahlanma yoluna gidiyor. NATO'ya üye ülkelerde 10 binin üzerinde nükleer silah bulunuyor. Türkiyedahil  NATO üyesi altı ülkede, ABD'nin NATO bünyesinde kullanım için sağladığı nükleer bombalar bulunuyor.Yaşamın imha edilmesine yol açan nükleer silahlar; hukuku, insan haklarını, demokrasiyi savunan ülkeler tarafından insanlığa tehdit olarak kullanılması kabul edilemez. Dünyada milyonlarca insan açlıktan ölürken, ABD nükleer silahlar için yılda yaklaşık 35 milyar dolar harcıyor. Maddi kaynaklar yaşamla ölüm arasındaki tercihte, ölümden yana kullanılıyor. Türkiye, kitle imha silahlarının ortadan kaldırılmasına yönelik dünyadaki ülkelere öncü olmalıdır” ifadesini kullandı.

 

“SAVAŞTAN VE NÜKLEERDEN ARINMIŞ BİR DÜNYA DİLİYORUM”

Bilimle ve hukukla çelişen Akkuyu Nükleer enerji santrali yapımından çok geç olmadan vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Yeşilboğaz, “Çernobil nükleer felaketine yol açan nükleer santralı inşa eden ve işleten Rusya menşeli Rosatom firması tarafından Mersin Akkuyu'da ağır ihmallerin olduğu nükleer santral çalışmaları hızla sürmektedir. İnşaatın temelinde çatlaklar oluştuğu, uygun olmayan zeminin deniz suyuyla dolduğu, Rusya'da soğuk hava şartlarına göre projelendirilen bu santralin, Mersin gibi sıcak bir bölgeye uygun şekilde optimize edilmediği, insanların, çevrenin ve denizde yaşayan canlıların yaşam hakkını nasıl yok edeceği bilim insanları tarafından defalarca ifade edilmiştir. Yaşamın devamı için nükleer çılgınlığına son verin. Siyasi iktidar lobilere değil,  bilimin ve hukukun sesine kulak vermelidir. Nükleer silahlar imha edilsin. Nükleer silah geliştirmeye son verilsin. Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması tüm ülkelerce onaylansın. Nükleer santraller kapatılsın. Savaştan ve nükleerden arınmış bir dünya diliyorum” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

 


Etiket: mersinbarosu, hiroşima, nükleer, nagazaki, mersin, haber

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA