“Mersin’de günde ortalama 400 vaka var”




Tarih: 2 Eylül 2020 Çarşamba 16:44




Corona Virüs salgınında Mersin’de gelinen son duruma ilişkin basın açıklaması yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Eş Başkanı Dr. Zeki Sinan Doğan, salgının kontrolden çıktığını iddia ederek, “Aldığımız bilgilere ve duyumlara göre Mersin’de günde ortalama 400 pozitif vakanın var” dedi.

Haber-VİDEO/Gencay OLCAN

Sendika binasında yapılan toplantıda konuşan SES Mersin Şube Eş Başkanı Dr. Zeki Sinan Doğan, aldıkları bilgilere göre Mersin’de günde ortalama 400 pozitif vakanın olduğunu ileri sürdü. Şehir Hastanesinde yer kalmadığı ve hastaların bir kısmının Erdemli Devlet Hastanesine yollandığı duyumlarını aldıklarını iddia eden Doğan, “Erdemli Devlet Hastanesinin pandemi hastanesi ilan edildiğini duyduk. Var olan yoğun bakımlar yetmeyecek. Eminim önümüzdeki günlerde acil dışındaki tüm ameliyatlar durdurulacak.  Ventilatör ihtiyacı olduğu için ameliyathanelerdeki anestezi cihazlarının kullanacaklarını söylüyorum” dedi.

 

“SALGIN ARTIK KONTROL EDİLEMİYOR”

1 Haziran itibariyle geçilen normalleşme kapsamında, Covid-19 için alınan tedbirlerin birçoğunun kaldırıldığını hatırlatarak sözlerine devam eden Doğan, “Bugün gelinen noktada, Sağlık Bakanlığı da,  vaka sayısında ciddi artışların olduğunu, hatta salgının bir anlamda kontrolden çıktığı belirtiliyor. Covid-19 salgınının geldiği noktada, sağlık emek ve meslek örgütleri tarafından açıklanan vaka sayıları da, sağlık emekçilerinin ve hizmet alanların her gün her dakika yaşadığı ve aktardığı sorunlar da salgının artık kontrol edilemediğine işaret etmektedir. Test-temaslı-tedavi algoritmalarının bilimsel yaklaşımlarla uyuşmayacak şekilde değiştirilmesi, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini korumaktan fersah fersah uzaktır. Salgın kontrolü için alınması gereken önlemlerin ısrarla hayata geçirilmemesi salgının sonraki süreçleri için kaygılarımızı çok daha artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN KORUNMASI İÇİN DAHA ÇOK MÜCADELE EDECEĞİZ”

Alınmayan önlemler nedeniyle sağlık çalışanlarının aralarından birer birer ayrıldığını ifade eden Doğan, “Sağlık emekçilerini kaybettiğimize yönelik aldığımız her haber acımızı, öfkemizi, isyanımızı artırıyor. Salgın başladığından bu yana 66 sağlık emekçisi arkadaşımızı kaybettik. En son Mersin Şehir Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Turgut Erkut’lu arkadaşımızı kaybettik. Acımız büyük,  ailesinin, sevenlerinin acısını paylaşıyoruz. Unutmayacağız, affetmeyeceğiz. Sağlık emekçilerinin korunması için daha çok mücadele edeceğiz. Normalleşme sürecine geçen hastanelerde Covid- 19 salgını sağlık emekçileri içerisinde de hızla yayıldı. Vaka artışlarından kaynaklanan pandemi servislerinin artması yanı sıra devam eden normal sağlık hizmetlerini, hastanelerde birleştirilmiş servislerle sürdürülmesi nedeniyle bakılan hasta sayısı artırırken sağlık çalışanların sayısı azalmıştır. Biz biliyoruz ki artan iş yükü hata riskini ve Covid-19’un bulaşma riskini de artırır” diye konuştu.

 

“SÜRGÜNLERE VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA MOBİNG UYGULAMASINA DERHAL SON VERİLMELİDİR”

Sağlık çalışanı sayısının artırılması gerektiğini söyleyen Doğan, “Yaygın şekilde esnek ve kısa çalışma uygulanmasına geçilmelidir. Atama bekleyen sağlıkçılar derhal atanmalıdır. KHK’lar ile hukukuz görevine son verilen sağlık emekçileri görevlerine iade edilmelidir. Covid-19 hastalığı, bütün sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Düzenleme geriye dönük olarak da geçerli olmalıdır. Batman’da üç sağlık emekçisi göreve gitmeden önce ekipman istedikleri için, sürgün edilmişlerdi. Şimdi de İzmir 9 Eylül Üniversitesinde sendikamızın İşyeri temsilcisi Günseli Uğur, halk sağlığına ve sağlık emekçilerine haklarına sahip çıkan açıklamalarından dolayı sürgün edilmiştir. Baskılar bizi yıldırmayacak, gerçekleri halkla paylaşılırken, sağlık emekçilerin hakları için mücadeleyi yükselteceğiz. Arkadaşımız Günseli Uğur derhal görev yerine iade edilmelidir. Sürgünlere ve sağlık çalışanlarına mobing uygulamasına derhal son verilmelidir” şeklinde konuştu.

“İL PANDEMİ KURULUNDAN YANIT BEKLİYORUZ”

Doğan, Mersin il pandemi kuruluna şu soruları yöneltti: “Mersin’de günde kaç tane test yapılmaktadır? Mersin’de günde kaç tane Covid pozitif vaka tespit edilmektedir? Mersin’de yapılan testlerin kaç tanesi yurt dışına çıkanlara yapılan zorunlu testler kapsamındadır? Mersin’de de ayrıcalıklı kişilere şikayeti olmadığı halde test yapılıyor mu? Sağlık çalışanlarına rutin test yapılmasına ne zaman başlanacaktır? Mersin’de Covid-19 pozitif vaka sayısı ne kadardır? Kaç tanesi hastanelerde yatmakta, kaç tanesi evde izlenmektedir? Ve bu vakaların ilçelere göre dağılımı nedir? Temaslı olduğu düşünülen kişilere test yapılıyor mu? Daha önce sağlık çalışanlarına ve halka yapılan testler yaklaşık 24 saatte çıkarken, şimdi yapılan testler neden 4-5 gün de çıkıyor? Sürenin uzaması ayını zamanda hasta ve sağlık çalışanlarının yakınlarına Covid-19’un bulaşma riskini arttırmıyor mu? Covid-19 Vaka sayısı hızla artarken, önümüzdeki süreçte kronik hastalığı olan ve sağlık hizmeti almakta zorlanan hastaların, tanı ve tedavileri hangi hastanelerde, nasıl yapılacağı planı var mıdır? SES olarak kamu adına basın aracılığı ile yetkilerden yanıt bekliyor ve konunun takipçisi olacağımızı bilinmesini istiyoruz.”

                                                                                  

 


Etiket: mersin, covid, vakasayısı, sesmersinşubesi, mersinkoronasayısı

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA