Başarısıyla adından sıkça söz ettiriyor




Tarih: 7 Eylül 2020 Pazartesi 16:15




22 yıllık meslek hayatının 15 yılını Mersin’de büyük başarılarla icra eden Mersin Özel Yenişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Haldun Canova, “Meslek hayatımda tıbbın imkan verdiği birçok kadın hastalıkları ile ilgili hastaya şifa olup, binlerce bebeğin hayata gelmesine vesile ve yardımcı oldum ve bundan mutluluk ve gurur duyuyorum” dedi.

Haber-Gencay OLCAN

Mersin Özel Yenişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Haldun Canova, adet düzensizlikleri, vajinal akıntılar, miyomlar ve rahim ağzı kanserinin nedenleri ve tedavisi hakkında gazetecilere konuştu. İlk olarak adet düzensizliklerinden bahseden Dr. Canova, üreme çağındaki kadınlarda sağlıklı adet sıklığı 21 günden sık, 35 günden seyrek olmaması gerektiğinin altını çizdi. Bu sınırların dışındaki adet düzeninin anormal olduğunu dile getiren Dr. Canova, “Sebebinin saptanması ve tedaviyle düzeltilmesi gerekir. Çocukluktan ergenliğe geçiş aşamasındaki ilk yıllarda ve menopoza girme aşamasında düzen bozulur ve bu doğaldır. Altta yatan soruna bağlı olarak hormon düzenleyici tedaviler ile yapılabildiği gibi daha ciddi sorunlarda cerrahi gerekebilir. Günümüzde bu tip sorunlar için yaşa göre uygulanabilecek hormonlu spiral ya da birkaç gün kullanmak üzere planlanacak ilaç tedavileri de vardır” dedi.

 

“ÇOK DAR KIYAFETLER BİLE ENFEKSİYONLARI KOLAYLAŞTIRABİLİR”

Vajinal akıntıların nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Canova, “Vajinanın enfeksiyonları bakteriyel ya da mantara bağlı olabilir. Hijyen sorunları ya da bazen aşırı hijyenik olma amaçlı yanlış uygulamalar, çok dar kıyafetler bile enfeksiyonları kolaylaştırabilir. Hap, vajinal fitil, enfeksiyon şeklindeki uygun antibakteriyel ilaçlarla tedavi edilir. Bazen vajen florasını düzenleyerek ‘iyi bakterilerin yerine konması’ yöntemi yeterli olabilir” şeklinde konuştu.

“MİYOMLAR SIKLIKLA 35-45 YAŞLARI ARASINDA GÖRÜLÜR”

Miyomların iyi huylu tümörler olduğuna vurgu yapan Dr. Canova, “Kötü huylu (sarkom) olma ihtimali yüzde 1’den daha azdır. Sıklıkla 35-45 yaşları arasında görülür. Miyomlar gebelik sırasında artan östrojen düzeyi nedeniyle büyüyebilir fakat lohusalıkta küçülürler. Bu nedenle gebelik planı olan miyomlu hasta, bir an önce gebe kalmalı ve bebeğini uzun süre emzirmeli. Miyomun yerleşim yerine, verdiği bulgulara, büyüme hızına, hastanın yaşına, yakınmasına, doğum yapıp yapmamasına, gebelik planına göre karar verilir. Örneğin rahmin tam içine yerleşmiş gebelik planlayan ya da kanaması durmayan hastaya miyom alma operasyonu yapılır. Gebelik beklentisi olmayan kanama yapan miyomlar için rahmin alınması önerilir.  Kanaması durmayan hastaya hormon tedavileri, hormonlu spiraller önerilebilir” ifadelerini kullandı.

 

“HPV’NİN EN ÖNEMLİ BULAŞMA YOLU KORUNMASIZ CİNSEL İLİŞKİDİR”

Son olarak rahim ağzı kanserinden söz eden Dr. Canova, sözlerine şöyle devam etti: “Rahim ağzı kanseri, rahim ağzında gelişen kötü huylu bir tümördür. Serviks kanseri diye de bilinir. Rahim ağzı kanseri için en önemli sebep HPV virüsüdür. Bu kanser Human Papilloma Virüs’e (HPV) yakalanmamış kadınlarda gelişmez. Ancak kadınlarda bağışıklığı baskılayıcı her türlü durum rahim ağzı kanserinin gelişme riskinin artırabilir. Çünkü bağışıklık düşüklüğü HPV’nin kalıcı enfeksiyon geliştirmesine, kansere dönüşmesine yol açabilir. HPV’nin en önemli bulaşma yolu korunmasız cinsel ilişkidir. HPV enfeksiyonu kendiliğinden iyileşmezse bir dizi evreden geçerek en sonunda kansere dönüşür. Bu süreç yaklaşık 10- 15 yıl sürer. Bu kanser türü ortaya çıkmadan önce bu kanserin öncülü olarak ortaya çıkan bazı durumlar olabilir. CIN kısaltılmasıyla bilinen rahim ağzı kanseri öncülü hastalık grubu, kanserin kendisine göre daha kolay tedavi edilir. Hastada bu kanser öncülü durum yakalanmadan gelişimini sürdürür ve kanser haline gelirse artık ameliyat, radyoterapi gibi yöntemlerle tedavi edilir. Bu nedenle bu kanser türünü henüz kanser haline gelmeden başlangıç halindeyken yakalamak gerekir. Rahim ağzı kanserini düzenli muayene ve smear testi yaptırarak önlemek mümkündür.

HALDUN CANOVA KİMDİR?

1974 doğumlu Dr. Haldun CANOVA ilk, orta ve lise eğitimini Kıbrıs Türk Maarif Koleji'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde eğitim gördü.1998 de mezun oldu. İhtisasını 2002'de İstanbul Zeynep Kamil, Kadın hastalıkları ve Doğum, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden aldı. 18 yıldır özel hastanecilik sektöründe çalışmalarını sürdürdü Halen Mersin Özel Yenişehir Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışmaktadır.

 


Etiket: halduncanova, mersin, kadındoğum, uzmanı, özelyenişehirhastanesi

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA