Çocukları virüsün psikolojik etkilerinden korunma yolları




Tarih: 20 Eylül 2020 Pazar 16:40




Korona virüsün psikolojik etkilerine karşı çocukları korumak için nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili bilgiler veren Psikolojik Danışman Selin Kırmızı, her alanda çocuklar için rol model olduklarını dile getirerek, “Biz krizi ne kadar iyi yönetirsek çocuklarımız da krizi o kadar iyi yönetecektir” dedi.

Haber-Gencay OLCAN

Psikolojik Danışman Selin Kırmızı, çocukları Korona virüsün psikolojik etkilerinden korunma yolları hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Her çocuğun kendi gelişimsel süreci olduğunu kaydeden Kırmızı, bu doğrultuda her çocuğun kendi gelişim dönemine göre bilgi vermek gerektiğine dikkat çekti. Eğer gelişim dönemine uygun olmayan bilgiler verilirse bu noktada çocukların kaygısını arttırabileceğine vurgu yapan Kırmızı, “Çocuğa ihtiyacı olandan fazlasını vermek ve detaylandırmak çocuğun kaygısını arttırır. Örneğin; küçük bir çocuğa bunu nasıl ifade edebilirsiniz? Virüslerin gözle görülemeyecek kadar ufak olduğunu, bazı hastalıklara sebep olduğunu, bundan dolayı bazı önlemler almamız gerektiği ile ilgili kısa bilgiler verebilirsiniz. Daha küçük yaşa sahipse bunu resmedebilirsiniz. Resmi komikleştirebilirsiniz” dedi.

“ŞARKI SÖYLEYEREK ÇOCUKLAR ELLERİNİ YIKAYABİLİR”

Alınabilecek önlemler hakkında konuşan Kırmızı, “Öncelikle kendilerini güvende hissetmelisiniz. Bol bol ellerini yıkamalarını sağlayabilirsiniz. Peki, ellerini nasıl yıkamalılar? 20 saniye boyunca çocuklar bazen ellerini yıkamaktan sıkılabilir. Bunu bir şarkı söyleyerek yapabilirsiniz. Tekerleme söyleyerek yapabilirsiniz, oyunlaştırarak, köpüklerle oynayarak yapabilirsiniz. Sağlıklı beslenmek her öğünden sonra çocuklarınıza aldığı öğünün resmini çizdirebilirsiniz. Beslenme günlüğü oluşturabilirsiniz. En önemlilerinden biri de kalabalık ortamlara girmemek. Okulda yapması gerekenleri anlatabilirsiniz. Evdeki etkinlik saatlerinin arttırabilirsiniz. Aile sohbetleri, aile oyunları oynayabilirsiniz. Evde yaşına uygun sorumlulukları verebilirsiniz. Birlikte evi temizlemek, kitap okumak, oyun oynamak, kutu oyunları oynamak, yemek yapmak gibi etkinlikler yapabilirsiniz” diye konuştu.

“HER ALANDA ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ROL MODELİZ”

Sosyal medyadan ya da ana haber bültenlerinden Korona Virüs ile ilgili duyulanların ev içerisinde konuşulmaması gerektiğini söyleyen Kırmızı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Öncelikle şunu söylemeliyim ki ev içerisinde sürekli Corona hakkında felaketleştirilmiş senaryoları konuşmak hem çocuklarımızın hem de bizim kaygımızı arttırmaktadır. Bu doğrultuda yapmanız gereken, çocuğa gereken bilgileri açıklayıcı ve somut şekilde vermek. Sürekli ev içerisinde Corona hakkında konuşmamakta burada önemli noktalardan biri. Bir önemli diğer nokta ise yetişkinler olarak krizi ne kadar iyi yönetirsek çocuğumuzun kaygısı o kadar azalacaktır. Her alanda çocuklarımız için rol modeliz. Biz krizi ne kadar iyi yönetirsek çocuklarımız da krizi o kadar iyi yönetecektir. Tüm ülke ve dünya olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Temennim bu sürecin bir an önce atlatılması. Sağlıkla kalın.”


Etiket: korona, selin, kırmızı, psikolojik, danışman

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA