Mermer Ocağı ÇED toplantısı, protesto nedeniyle yapılamadı!




Tarih: 6 Ekim 2020 Salı 17:40




Mersin’in Toroslar İlçesine bağlı Gözne Mahallesinde yapımı planlanan Mermer Ocağı Çevre Değerlendirme (ÇED) Toplantısı, CHP’lilerin ve çevreci dernek üyelerinin alkışlarıyla protesto etmesi nedeniyle yapılamadı.

Haber-Gencay OLCAN

Yayla turizmine ve insan sağlığına zarar vermesinden endişe edilen Mermer Ocağı ile ilgili CHP Mersin İl Başkanlığı ve çevre dernekleri harekete geçti. ‘İşbirlikçi Şirket Gözneyi Terket’, ‘Taş Ocağı, Mermer Ocağı İstemiyoruz’, ‘Doların Yeşiline Değil Doğanın Yeşiline Sevdalıyız Biz’, ‘Doğayı Katletme Yaylamı Kirletme’ gibi dövizlerin açıldığı ÇED Toplantısı, alkışlarla protesto edildi. Protesto üzerine şirket temsilcileri toplantıyı yapmama kararı alarak, ayrıldı.Burada bir açıklama yapan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, Taş Ocakları ve Mermer Ocaklarının Mersin’in kanayan yarası olduğunu ifade etti. Bu kanayan yaranın aynı zamanda Türkiye’nin de yarası olduğunu söyleyen Aktay, “Sadece Mersin’imizin çok güzel bir yaylası olan Gözne Yaylası’nda değil bütün Türkiye’de özellikle son 20 yıldır madencilik ile ilgili izlenen yol uygulanan politikalar maalesef kısa vadeli karlara dayalı olarak planlanmış ve hayata geçirilmiş. Ülkenin ve halkın uzun vadede çıkarları düşünülmemiş. Madencilik önemli ama mutlak suretle madencilik ile ilgili yatırımların merkezi olarak ve işin ekonomik ve sosyal boyutu da dikkate alınarak, planlanması ve uygulanması gerekir. Ama burada bir bakıyorsunuz anlık uygulamalar var. Bu sadece Mersin’imizin değil, Türkiye’nin kanayan yarasıdır” dedi.

“HER TÜRLÜ CANLININ YAŞAMINI ETKİLEYECEK”

Bundan sonraki süreç hakkında da konuşan Aktay, “Teknik boyutunu da inceledik. Büyük eksiklikler var. Sanırım ilgili oda başkanımız yazılı olarak talepte de bulunacak. Eksiklikler var. Bazı araştırmalar yapılmamış. Dosya tamam değil. Onlara yönelik de itiraz var ama asıl mesele çevreye vereceği tahribat. Yani çevreye verdiği zararla kıyasladığımızda ekonomik getirisi çok az. Bunu sadece ekonomik olarak düşünmemek lazım. Ülkenin, ilin, köyün ve yaylaların da geleceği de var. Gözne, Mersin için bir soluklanma alanı. Böyle mevcut olan bir taş ocağının alanının genişletilmesi, halkın tabiriyle yaklaşık 100 dönümlük bir yerden 620 dönümlük bir alana çıkarılacak. Burası yaklaşık Gözne yerleşim alanına 800 metre mesafede batıda bulunmakta. En yakın yapı da 30 metre mesafede. İnsanların yaşam alanı. Tabii bu her türlü canlının yaşamını etkileyecek. Doğal denge değişecek. Zamanla belki de bunlara fırsat verilip daha da yaygınlaşırsa yayla özelliğini de kaybedebilir. Siz burada bir tepeyi yıktığınız zaman havası bile değişir. Ormanlık alan, yeşillik ve her anlamda baktığınız zaman orada her türlü canlı yaşıyor. Doğal dengeyi altüst ediyorsunuz. İnsanlara ve canlılara verdiği zarar, sağladığı ekonomik karın yanında çok fazla. Burada çok akılcı, uzun vadeli düşünmek gerek. ‘Hadi buraya ruhsat için başvur. İzin ver’ Böyle gecekondu yapar gibi taş ocağına ve maden ocaklarına izin veriliyor. Bunun önüne geçmek lazım. Gözne’deki halkımızın, STK’ların duyarlılığı ve bu konudaki mücadele önemli. Buraya gelen hiçbir arkadaşın bir kişisel menfaati yok. Bu arkadaşlar, çocuklarının ve ülkenin geleceğini düşünerek buraya geldiler” ifadelerini kullandı.


Etiket: mermer, ocağı, mersin, çedtoplantısı, tepki, protesto

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA