"Kirli teknolojiye karşı olacağız”




Tarih: 7 Ekim 2020 Çarşamba 16:59




Karaduvar Mahallesinde yapımı planlanan Polipropilen tesisi hakkında açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanı Adil Aktay, “Bu proje ülkenin değil, birilerinin ekonomisine iyi gelecek. Üstelik bu proje, Mersin ekonomisine de bir darbe vuracaktır. Bu nedenle kirli teknolojiye karşı olacağız” dedi.

Haber-Erol Kamalak

Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü, Karaduvar Mahallesinde yapımı planlanan Polipropilen tesisinin bölgede yaratacağı çevre sorunlarına ve insan sağlığına vermesi muhtemel zararlara dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Özgür Çocuk Parkında bir araya gelen partiler ve çevreci dernekleri adına açıklama yapan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, Mersin’in Türkiye’nin havası en kirli kentleri arasında olduğunu söyledi. Mersin’in ortasında tehlikeli atıklar üreten bir tesis kurulmaya çalışıldığını söyleyen Aktay, “Bu tesis, yılda 500 bin ton plastiğin hammaddesini üretecek. Bilim insanları, polipropilen üretiminin çevreye vereceği zararlara karşı uyarıyorlar. Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nin çok önemli tespitleri var. Yaşam alanlarında, tarım ve balıkçılık bölgelerinde plastik üretiminin doğaya ve insan sağlığına çok ağır bedelleri olacağı, kanıtlarıyla, örnekleriyle ortaya konuluyor. Buna rağmen, bilimin sesi dinlenmiyor, insan yaşamı ve doğa yok sayılıyor. Halk sağlığı ya da çevre bilinciyle değil, tamamen ticari bir bakış açısıyla davranılıyor” dedi.

“DENİZ HAYATI DA OLUMSUZ ETKİLENECEK”

Yalnız Karaduvar değil, Mersin’in tüm kent merkezinin tehlikeye atıldığını savunan Aktay, “Mersin’in havasını, suyunu, toprağını, denizini plastikle kirletecek bu proje bir çevre ve halk sağlığı cinayetidir. Tesisinin atmosfere yayacağı ağır ve zehirli gazlar toprağı, havayı ve suyu, geri dönüşsüz bir biçimde kirletecektir. Ayrıca, tesisin soğutulması için yeraltı sularının kullanılacak olması, zamanla toprakların çoraklaşmasına ve bölgede tarımın bitmesine neden olacaktır. Soğutma suyunun denize verilmesiyle birlikte deniz hayatı da olumsuz etkilenecek, bölgede balıkçılık yapılamayacaktı. Bütün bu korkunç risklere karşı, bu tesisin ülkemizin polipropilen ithalatını azaltacağı, cari açığı düşüreceği öne sürülüyor” ifadelerini kullandı.

"BU PROJE MERSİN EKONOMİSİNE DARBE VURACAKTIR"

Polipropilen üretebilmek için sıvılaştırılmış propan gazına ihtiyaç olduğunu sözlerine ekleyen Aktay, “Biz bunu yine dışarıdan ithal edeceğiz. Yani dışa bağımlılık ve cari açık bakımından sonuç değişmeyecek. Bu proje ülkenin değil, birilerinin ekonomisine iyi gelecek. Üstelik bu proje, Mersin ekonomisine de bir darbe vuracaktır. Bu kimyasal tesis, limanın ve serbest bölgenin gelişimini olumsuz etkileyecektir. Mersin için stratejik önemi bulunan lojistik sektörü zarar görecektir. Bu proje, aynı zamanda, Mersin - Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi açısından da büyük bir risktir. Turizm alanı ile ağır kirlilik oluşturan böyle bir tesisin yan yana olması mümkün değildir. Elbette hepimiz Mersin’e yatırımların artmasını istiyoruz. Ama bunlar, çevreyi kirletmeyen, halk sağlığını tehdit etmeyen, ekonomik, sosyal ve insani boyutlarıyla bilimin ışığında planlanmış yatırımlar olmalı. Tarım, balıkçılık, turizm, lojistik gibi sektörleri olumsuz etkileyecek yatırımlar Mersin ekonomisine büyük zarar verir. İnsan ve çevre sağlığı açısından da, ekonomik getirileri itibarıyla da, bu projenin savunulabilir yanı yoktur. Mersin halkı olarak, konuyla ilgili tüm makamları, tüm uzmanları sağduyuyla ve bilimsel bir yaklaşımla davranmaya davet ediyoruz. Aklın ve halkın sesine kulak vermelerini bekliyoruz. Son aldığımız bilgiye göre Karaduvar’da yapılacak polipropilen tesisinin ÇED iptal davasının keşfi bilirkişilerden birinin COVİD 19 a yakalanması nedeniyle keşif iptal edilmiştir. COVİD 19 virüsünün dünyayı etkilediği gibi bizleri de nasıl etkilendiği ortadadır. Bu nedenle kirli teknolojiye karşı olacağız” diye sözlerini bitirdi.


Etiket: Mersin, mersinhaber, mersingündem, akdeniz, mezitli, toroslar, tarsus, erdemli, anamur, silifke

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA