“Hükümet, salgında işverenleri kolladı”




Tarih: 14 Ekim 2020 Çarşamba 18:36




Mersin’de kurulu bulunan Soda Sanayii A.Ş.’de toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeni ile ilan edilen 9 Ekim 2020 uygulama tarihli grevlerinin, Cumhurbaşkanı kararıyla 60 gün süreyle ertelenmesi hakkında konuşan Petrol İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Erçin Çulcu, “Hükümet, salgında emekçileri değil işverenleri kolladı” dedi.

Haber-Gencay OLCAN

Sendika binasında yapılan basın toplantısına Türk İş Sendikası Mersin İl Temsilcisi İrfan Gültekin, DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy ile Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü ve aynı zamanda Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül ve platform üyeleri katıldı. Petrol İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Erçin Çulcu, yaptığı konuşmada, “Sendikamızın örgütlü olduğu, Mersin’de kurulu bulunan Soda Sanayii A.Ş.’de toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeni ile ilan edilen 9 Ekim 2020 uygulama tarihli grevimiz, Cumhurbaşkanı kararıyla 60 gün süreyle ertelenmiştir. Cumhurbaşkanı’nın verdiği bu kararın gerekçesi, grevimizin ‘genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görülmesi’ olarak belirtilmiştir. Büyük ölçüde cam sanayiine girdi üreten bu işletmede milli güvenlik gerekçesiyle grevin ertelenmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Öte yandan salgında üretim tüm hızıyla devam ederken hiç göz önüne alınmayan genel sağlık risklerinin, grev ertelemesine gerekçe yapılması dikkat çekicidir” dedi.

 

ÇULCU: “HÜKÜMET SALGINDA EMEKÇİLERİ DEĞİL İŞVERENLERİ KOLLADI”

Cumhurbaşkanı’nın grev erteleme kararının, 2020/31269 sayılı ve 9 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığını da hatırlatan Çulcu, “Yayımlanan bu karar, ülkemizde grev hakkının fiilen ortadan kaldırıldığının yeni bir kanıtı olmuştur. Salgında emekçileri değil işverenleri kollayan hükümet, verdiği bu kararla grev hakkının yanı sıra toplu iş sözleşmesi hakkının kullanımını da engellemektedir. Grev yasaklarının kapsamının zaten yeterince geniş tutulduğu ülkemizde, bu yasağın bulunmadığı işyerleri için de grev erteleme kararları devreye sokulmaktadır. Türkiye’de grev erteleme kararları ile toplu iş sözleşmesi süreçlerinde işverenlerin eline büyük bir koz verilmekte, sendikalar ve işçinin iradesi baskı altına alınmaktadır. İşçiler, grev yasakları ve taraflarca anlaşma sağlanamadığı takdirde bu grev erteleme kararları ile nihayetinde Yüksek Hakem Kurulu (YHK) prosedürüne mahkum edilmektedir. Yasalar ve prosedürler, işverenler lehine çalıştırılmaktadır. Grev yasağının tamamen keyfi ve hukuksuz olduğu, 60 gün sonunda anlaşma sağlanamazsa Yüksek Hakem Kurulu’na gidileceği için erteleme ‘yasaklama’ anlamına gelmektedir” diye konuştu.

 

ÇULCU: “ÇALIŞMA DÜZENİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Grev ve toplu sözleşmenin bir hak olduğunu dile getiren Çulcu, “Şişecam Hükümetten aldığı güç ile kendi işçisinin hakkını gasp etmiştir. Son güne kadar masada müzakere yapılırken 19. Dönem TİS görüşmelerinde işveren bir anda sessizleşerek çözümün önünü kesmiştir. 30.01.2020 tarihinden itibaren Şişecam A.Ş.’nin 3 yıllık sözleşme ve hafta tatili günlerinde eksiltme talebi vardır. 6 gün çalışan ve 2 gün hafta tatili yapan arkadaşlarımızın 1 günlük hafta tatili olması durumunda vardiya düzeninde değişiklik yaparak 90 kişinin iş akdinin feshi amaçlanmaktadır. Yüksek Hakem Kurulunun bu tutumu işten çıkarmaların önünü açmaktadır. Petrol-iş Sendikası 18 dönemdir karşılıklı anlaşılarak uygulanmakta olan çalışma düzeninin değiştirilmesine asla izin vermeyecektir. Petrol-iş Sendikası ile Şişecam A.Ş. arasında imzalanması ve İş Barışının korunması için sözleşme yürürlük başlangıcı itibariyle 557 üyemizin çalıştığı Soda Sanayii A.Ş.’de, üyelerimizin hakları için gerekli bütün mücadele yapılacaktır” diye sözlerini tamamladı.

SÜMBÜL: “PANDEMİ KOŞULLARINI FIRSATA ÇEVİRİLDİ”
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü ve aynı zamanda Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül ise Petrol İş’e destek verdiklerini söyleyerek, “Gerçekten de pandemi koşullarını fırsata çevirerek; işçilerin, emekçilerin haklarını ‘genel sağlık’ gibi yine ‘milli güvenliği bozucu davranış’ gibi çerçevesi hiçbir yere sığmayacak gerekçelerle bu mücadeleyi kıramayacağını biliyorlar. Emekçilerin haklarını pandemiyi gerekçe göstererek kırpmak için, emekçileri en düşük ücretlerle çalıştırmak, onlara istedikleri toplu sözleşmeye itmek için atılan bu adımlara karşı biz yoldaşlarımızın yanındayız. Sınıf dayanışmasını her zaman güçlendirerek göstereceğiz. Mersin her zaman bunu yapmıştır, yapmaya da devam edeceklerdir” ifadelerini kullandı.

 

GÜLTEKİN: “BURADAN İŞVERENLERE SESLENİYORUZ; UYUM İÇİNDE ÇALIŞMAK İSTİYOR O İŞÇİLER”

Türk İş Sendikası Mersin İl Temsilcisi İrfan Gültekin ise şu ifadeleri kullandı: “Bugün Petrol-İş’in mücadelesine destek vermek için buradayız. Bu fabrikaların yaptıkları kendi çıkarları ve menfaatleri içindir. İşçilerin en son çıkarı grevdir. Grevin sonunun nereye gideceğini kimse bilmez. Ancak işçinin tek dayanağı odur. Orada da durduruluyorsa, işçiler gözden çıkarılmış demektir. Türkiye’de yüzde 67 vergiyi ödeyen işçilerdir. Kaçacak bir yerimiz yoktur, orada cam işçilerinin aldığı maaş 3 bin 500 TL civarında bir para. Yoksulluk sınırının 8 bin TL olduğu bir yerde, açlık sınırının 2 bin 400 TL olduğu bir yerde bu arkadaşlarımızın aldığı 3 bin 500 TL’yi 4 bin 500 TL yapamıyorlarsa bu onların ayıbıdır. Oradan günde 100 tane kamyon çıkıyor, nereye gidiyor bunlar? Bu parayı kazanırken de böl-parçala-yönet, işçilerin orada bir kısmını bertaraf etmek için. Esas merdiven altı çalışma geliyor bu ülkeye, esnek çalışma. İşte arkadaşım anlatıyor, oradaki işçilerin bir kısmına uzun süre ücret vermemek için mücadele ediyorlar. Bunun mücadelesinde Petrol-İş aldığı tüm kararların arkasında olacağız, bu mücadelenin sonuna kadar destekçisi olacağız. Buradan işverenlere sesleniyoruz; uyum içinde çalışmak istiyor o işçiler.”

 

GÖKSOY: “İŞÇİLERİN BİRLİĞİ GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ ŞİMDİ DE SERMAYEYİ YENMİŞTİR”

DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy ise şunları söyledi: “Aslında işin özünde şu yatıyor; devletten beslenen, sırtını devlete dayayan bir işverenden bahsetti. Bunlar birinden besleniyor. AKP iktidarı sermayeden beslenen bir iktidardır ve yeni değil defalarca kez grevlere yasak uygulamaları ile tekrar sermayeden yana olduğunu bir kez daha grevi yasaklayarak göstermiştir. Bizler demokrasi güçleri olarak, işçi sendikaları olarak emekten yana olan bütün düşüncedeki insanlarla birlikte Petrol-İş Sendikası’nın yanında olacağımızı ve nerede haksızlık yapılan bir iş yeri olursa onların destekçisi olacağımızı; sermayeden yana değil, işçiden yana tutum sergileyeceğimizi tekrar söylüyoruz. İşverene de çağrımız; işçilerin birliği geçmişte olduğu gibi şimdi de sermayeyi yenmiştir, yenmeye de devam edecektir.”

 


Etiket: Mersin, mersinhaber, mersingündem, akdeniz, mezitli, toroslar, tarsus, erdemli, anamur, silifke

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA