“Birçok çocuğa umut oluyoruz”




Tarih: 22 Ekim 2020 Perşembe 17:44




Verdikleri eğitimlerin ve terapilerin birçok çocuğa umut olduğunu söyleyen SİYA Eğitim Merkezi Kurucusu Sinem Yaruk, “İçerisinde tiyatro, yaratıcı drama, müzik, resim gibi sanatsal faaliyetlerin yanı sıra, terapi alanında bütün eğitim programlarımız mevcut” dedi.

Haber-Barış Köksal

Oyunculuk serüvenin ardından SİYA Eğitim Merkezi’ni kurarak sanatsal eğitimlerin yanı sıra çocuk, yetişkin ve ergen gruplarına terapi eğitimleri veren Sinem Yaruk, merkezin faaliyet alanlarını ve sosyal sorumluluk projelerini gazetecilere anlattı. Merkezlerinin daha çok terapi alanında hizmet verdiğini kaydeden Yaruk, “Bünyemizde 2 psikolog, 1 pedagog bulunuyor. Çocuk ağırlıklı olarak, yetişkin ve ergen gruplarında hizmet veriyoruz” dedi.

“ÇOCUĞUN KORUNMASINDA ETKİN ROL OYNUYORUZ”

SİYA’nın hem sanat hem de eğitim üzerine kurulu bir merkez olduğunu söyleyen Yaruk, “SİYA Eğitim Merkezi için benim mabedim diyebilirim. Çünkü burada verilen eğitimler, terapiler birçok çocuğa umut oldu. İçerisinde tiyatro, yaratıcı drama, müzik, resim gibi sanatsal faaliyetlerin yanı sıra, terapi alanında bütün eğitim programlarımız mevcut. Bunların bir kısmı gönül esaslı işliyor. Huzurevi ve Çocuk Esirgeme Kurumunda 11 yıldır sosyal sorumluluk projelerim devam ediyor. Şimdi de pandemi sürecine maruz kalmış çocuklarda oluşan travmatik etkenlere yönelik çalışmalarımız var. Projenin hibe ve fon destekli ilerlemesi adına çalışmalarımız sürüyor. Şu anda bu projede 100 çocuğa ulaştık. Bünyemizde çocuk hakları savunucusu birimimiz mevcut. Gönüllü olarak bizimle çalışan avukatlar var. Örneğin seanslarımızda ortaya çıkan taciz, tecavüz, istismar, şiddet gibi durumları emniyetle ve çocuk hakları savunucuları yetkili kişileri ile görüşüyoruz ve çocuğun korunmasında etkin rol oynuyoruz” ifadelerini kullandı.

“MERSİN’DE BİZİM DIŞIMIZDA GENİŞ KAPSAMLI ÇALIŞAN BİR KURUM YOK”

Merkezlerinin Mersin’de tek olma özelliği taşıdığını belirten Yaruk, “Mersin’de bizim dışımızda geniş kapsamlı çalışan bir kurum yok. Kendi alanında profesyonel isimlerle çalışıyoruz. Üretime dayalı bir sistemimiz var. Gelen çocukların aileleri ile olsun, en alt birimimizden en üst birimimize kadar herkesle ayrı bir gönül bağımız var. SİYA Eğitim Merkezi bu açıdan çok büyük bir aile diyebilirim. 6 aylık süreç içerisinde kurumsal çalışmalarımız haricinde bireysel olarak yüzlerce çocuğa ve yetişkine hizmet verdik” diye konuştu.

“SAĞLIK KURULUŞLARINA PAKET ŞEKLİNDE HİZMETİMİZ VAR”

Kişisel gelişime dayalı eğitimlerinden iş dünyasının nasıl faydalanabileceği noktasında değerlendirmelerde bulunan Yaruk, “İş dünyasında diksiyon, hitabet, kişisel gelişim, beden dili gibi eğitim programları açıyorum. Örneğin bir işveren şirketinde çalışan bütün personellere kişisel gelişim alanında eğitim aldırabilir. Müşteriye hitabetten satış sırasında beden dilini nasıl yönetmesi gerektiğine kadar içerisinde sayısız modüllerin bulunduğu bir eğitim programımız var. İşveren ve çalışanlar açısından bu eğitimler kıymetli almak şirket için kıymetli bir adımdır. Aynı zamanda çalışanlar da kendilerini geliştirdiklerinde davranışsal boyutta özgüvenleri oturuyor ve daha mutlu bir çalışma arzusu oluşuyor. Bunların dışında sağlık kuruluşlarına paket şeklinde hizmetimiz var. Bünyemizdeki psikologlar tarafından 1 ay ve 15 gün süren workshoplar düzenliyoruz” dedi.

“ÜLKEMİZDE DE COVİD-19 PANDEMİSİ CİDDİ TAHRİBATLAR BIRAKTI”

Bu güne kadar gerçekleştirdikleri ve devam eden sosyal sorumluluk projeleri hakkında da konuşan Yaruk, “Ben bu merkezi açarken hedefim ve bir hayalim vardı. Ticari kaygı gütmeden girdiğim bu işte dezavantajlı çocukların gelişimi ve eğitimleri ilgili çalışmalar yapmak istedim. Tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de COVİD-19 pandemisi ciddi tahribatlar bıraktı. Bu süreçte çocuklar ve yetişkinler üzerinde ortaya çıkan ciddi rahatsızlıklar var. Tıbbi terim olarak adını bile bilmediğimiz sayısız kavramlarla tanıştık. Biz bunu sadece depresyon ve kaygı bozukluğu olarak biliyorduk. Fakat derinine indiğimizde birçok rahatsızlıkla karşı karşıya olduğumuzu çözümledik. Engelli, down sendromlu ve otizmli kişilerden herhangi bir ücret talep etmeden sosyal sorumluluk projemiz kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Çocuklarına nasıl temas etmeleri, onlarla nasıl iletişime geçmeleri gerektiği konusunda ailelere de workshoplar düzenliyoruz. Ebeveyn ve çocuk üzerine bilinçlendirmeye yönelik atölyeler oluşturuyoruz. Workshop eğitimlerimizi şehir dışından gelen hocalarımız veriyor. Bu Türkiye’de sayılı kurumlarda yapılıyor. Toplamda Türkiye’de 11 kurum yapıyor ve Mersin’de de sadece SİYA Eğitim Merkezi yapıyor. Benim tek derdim sosyal sorumluluk alanında farkındalık yaratmak” ifadelerine yer verdi.

“AKADEMİ DÜNYASI MERSİN’DE KÖKLÜ BİR KURUMDUR”

SİYA dışında hizmet verdikleri alanlar hakkında da konuşan Yaruk, “20 yıllık geçmişi olan Akademi Dünyası ile ortaklık protokolü imzaladım. Akademi Dünyası Mersin’de köklü bir kurumdur. Bine yakın modülü olan, MEB onaylı üniversite destekli ilerleyen bir kurum. Burada da yine diksiyon, hitabet, drama ve yaşam koçluğu eğitimleri veriyoruz. Orası da şuanda çok keyifli gidiyor. Büyük bir uyum içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Oyunculuktan sonra neden böyle bir alan seçtiniz? Benim oyunculuk hikayem çok enteresan. Dışa dönük bir karakterim yoktu ve asosyal bir insandım. Bu asosyallik ile birlikte ailemin bir karar aldı ve beni tiyatroya yazdırdılar. 18 yaşımda Müjdat Gezen Üniversitesi oyunculuk bölümünü kazandım. 4 Yıllık eğitimimi tamamladıktan sonra oyunculuğun kaygan bir zemin üzerinde daha çok tüketime dayalı, dejenere bir sürecin olduğunu fark edince drama ile tanıştım. Drama benim hayatımı idame ettirdiğim ve keyif aldığım alanlardan biri. Oyunculukla kişisel gelişim birleşince ortaya muazzam bir şey çıkıyor ama eksik bir şeyler kalıyor. Bu da; toplumun nabzını bilmek ve mevcut psikolojiye nasıl inilmesi gerektiğiyle alakalı… Çünkü kültürler arası bir çatışma var ve bu beni çok geriye itiyordu, terapiye de bu şekilde merak sardım” dedi.

“YURT DIŞINDA DA AYNI ETKİYİ YARATMASINI UMUT EDİYORUM”

İsveç’te düzenlenecek olan “Artmenow Festivali”nden aldığı davet hakkında da konuşan Yaruk, “Mersin, Ankara, Adana, Diyarbakır gibi kentlerde izleyici ile buluşan 'Bir metrekarede göz göze gelme' isimli performansım İsveç’te düzenlenecek olan “Artmenow Festivali”nden davet aldı. Performansım bir metrekarelik mağara metaforundan yola çıktı. Neden bir metrekare? Çünkü yüzyıllardır toplumdan bağımsız kendi içimizde tabular ve sınırlar belirledik ve bir metrekare ötesine gidemedik. Ben de bu toplumun bireyi olarak aynı durumdan şikayetçi olup, kendi içimdeki bir metrekare öteye ulaşma adına hem eleştirel bir yaklaşım hem de bir bağ kurmak adına göz geze gelmek, temas etmek, dokunmak hem de ruhani bir ortam yaratmak isterim. Türkiye bir ilk olması sorumluluğu aynı zamanda kendimi de gözlemleme şansı fazlasıyla kamçılayıcıydı. Performans Türkiye turnesinde yoğun ilgi gördü. Yurt dışında da aynı etkiyi yaratmasını umut ediyorum. İsveç’ten sonra Almanya Nunberg Objektif Sanat Merkezi’nden de davet aldım. 2 ay içerisinde performansım Almanya’da da görücüye çıkacak” diye sözlerini noktaladı.

SİNEM YARUK KİMDİR?
1986 yılında Diyarbakır’da doğdum. İstanbul Müjdat Gezen Üniversitesi Oyunculuk mezunuyum. Okul bittikten sonra Ankara Çağdaş Drama Derneği’nden uzmanlığımı tamamladım. 3 yıl önce de Mersin’e yerleştim. Mersin’e geldikten sonra daha dingin bir süreç beni terapi eğitimine sürükledi. Bu 3 yıl içerisinde de oyun, masal ve sanat terapisi eğitimlerimi tamamladım ve SİYA Eğitim Merkezi’ni kurdum.

 


Etiket: siyaeğitimmerkezi, mersin, sinemyaruk,

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA