“Yıkılmasını değil restore edilmesini talep ediyoruz!”




Tarih: 15 Kasım 2020 Pazar 16:45




Bir şehrin çarşılarının o şehrin tarihi ve kültürü olduğunu söyleyen Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü, Türkiye’de çarşılarını restore etmeyen tek yerin Mersin olduğunu söyledi. Mersin’e yakışır bir çarşı talep ettiklerini söyleyen Algüllü, kent yöneticilerine seslenerek, “Çarşı can çekişiyor, çarşıyı restore edelim. Restoreden kastım lütfen yıkmak değil yani tarihi dokusunu bozmadan restore edilmesini talep ediyoruz” dedi.

Özel Haber-GENCAY OLCAN

Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü, Mersin’de halk arasında “Bit Pazarı” olarak bilinen Tarihi Zafer Çarşısı esnafının sorunları hakkında gazetemize konuştu. Mersin’in dünyanın en güzel kentlerden birisi olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Algüllü, “Mersin, Barcelona’dan, Kahire’den, Fransa’nın Nice’den ve Avrupa’nın birçok turist çeken kentinden farkı yok. Bir kaç tane tarihi çarşımız var. Bunlardan birisi Tarihi Zafer Çarşısı 1860’lı yıllarda Kilise olan Rum yaptırdığı daha sonra Vali Tevfik Sırrı Gül yıktığı kilise. Elimizde şu anda ve bu kilisenin iki kapısı var. Biz bu kapıları restore ederek, kapıları ön plana çıkarak turizme kazandırabiliriz. Kilise kapılarında sadece o kapılarda fotoğraf çektirmek için binlerce turist çekebiliriz” dedi.

 

ESNAFIMIZIN TURİZM ANLAMINDA EĞİTİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ

Daha önce Mersin turizmi ilgili çarşının odak noktası olduğunu ifade eden Algüllü, “Bakın Mersin’e gelen turistleri rahat bırakırsanız, turistler çarşıya gelirler. Turistler bu tarz otantik yerleri severler. Yani turistleri Marina’ya ve Forum’a götürmenin bir esprisi yok. Çünkü o turistler buraya kentin tarihi ve kültürel değerlerini görmek için geliyorlar. Marina’nın on yıldızlı versiyonları Avrupa’da, İspanya’da, İtalya’da, Hollanda’da var zaten. Özellikle tur şirketlerine sesleniyorum. Turistleri çarşıya getirin. Bırakın çarşı esnafımız turistleri ağırlasınlar. Bakın bize sürekli turist geliyor zaten çarşı esnafımız bu anlamda eğitimlerini de yapıyoruz. Birebir İngilizce öğrenmeleri için gerekli temkinlerde bulunuyoruz. Birtakım kurslar açmak için müracaatlarımız da var. Çarşı esnafımızın turizm anlamında eğitilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRKİYE'DE ÇARŞILARINI RESTORE ETMEYEN TEK YER MERSİN”

Yerel yönetimlerin ve merkezi yönetimin çarşıları turizme kazandıracak şekilde restorasyon ve modernizasyon çalışması yapması gerektiğini talep eden Algüllü, “Tabii ki kültürel dokusunu tarihsel dokusunu bozmadan. Şimdi esnaflarımızın sorunlarına gelince elbette bu gelmiş olduğumuz pandemi sürecinde esnaflarımız sıkıntılar yaşıyorlar. Birtakım sokağa çıkma yasaklamaları sırasında esnaflarımız çok sıkıntılara düştüler. Bazı esnaflarımız iş yerleri çok uzun süre açamadılar. Son dönemde Dolar’daki kur farkından kaynaklı bazı fırsatçıların ürünlere hemen zam yapması dolaysı bunlar çarşı esnafını etkileyen faktörler. Bizler zamlı aldığımız zaman zamlı satamıyoruz. Dolar kuru bakın düştü fiyatların düşmesini talep ediyoruz. Daha önce de basın açıklamalarımız oldu. Çarşıyı, esnafıyla müşterisiyle Mersinlisiyle el birliğiyle Mersin’e yakışır hale getirmemiz lazım. Bunun için de gerekli vakıf kuralım. Bursa'da yapıldığı gibi bir vakıf kuralım. Yani bakın bizim elimizde farklı illerin çarşı lokasyonları var. Bu lokasyonlarda görüyoruz ki Türkiye'de çarşılarını restore etmeyen tek yer Mersin” diye konuştu.

 

“AVM BÖLGELERİNE YAPTIĞINIZ HİZMETİN AYNISINI ÇARŞIYA YAPALIM”

Bursa’da sadece çarşıları restore etmek için vakıf olduğunu sözlerine ekleyen Algüllü, “Mardin'de vakıf kuruldu. Urfa'da vakıf kuruldu. Yani Urfa'da birçok çarşı, tarihi kapalı çarşı şekline getirilip Urfa halkına hizmet veriyor. Bakın bu AVM’ler Urfa'da da var; Mardin’de de var ama insanlar daha çok çarşıyı tercih ediyorlar. Bizim söylediğimiz şu; AVM bölgelerine yaptığınız hizmetin aynısını çarşıya yapalım çarşı esnafımız da fiziksel olarak daha güzel şartlarda ticaretini yapsın. İsteyen Mersinli AVM'ye gitsin isteyen Mersinli çarşı esnafına gelsin ama hizmet standardında eşitlik ilkesi ayni istediğimiz şey anayasal bir hak. Yani biz hizmet hakkımızı talep ediyoruz ve bu hizmet hakkını yaptığımız zaman kent yöneticileri yerine getirdiği zaman anayasal gerekliliği yerine getirmiş olacak. Hem de Mersinliye güzel bir çarşı kazandırmış olacak ve seçimlerde bunun ekmeğini yiyecekler. Siyasi anlamda dolayısıyla bakın burada zararda olan kesim yok. Esnaf da Mersinli de burayı yapan siyasi de kar edecek ve memleket kazanacak” şeklinde konuştu.

 

“MERSİN’E YAKIŞIR BİR ÇARŞI TALEP EDİYORUZ”

Taleplerinin gayet doğal olduğunu kaydeden Algüllü, “Bunu profesyonelce yapmamız lazım. Bir önceki belediyenin yaptığı gibi taşa boğarak değil doğal yapısını koruyarak biraz daha yeşillendirerek biraz daha doğaya saygı duyarak Mersin’e yakışır bir çarşı talep ediyoruz. Ümit ediyoruz bu taleplerimiz karşılık bulacaktır. Kent yöneticilerimize buradan tekrar sesleniyoruz; çarşı can çekişiyor, çarşıyı restore edelim. Çarşıyı Mersin’e yakışır hale getirelim. Restoreden kastım lütfen yıkmak değil bunu da kent yöneticiler dokuyu bozmadan buradan altının çizmek istiyorum. Mersin Çarşısı’nın dokusunu bozmadan restore etmek yani mevcut halini koruyarak tarihi dokusunu bozmadan restore edilmesini talep ediyoruz. Kent yöneticilerimizden özellikle ricamızdır. Buradaki binlerce çarşı esnafını yaşatmanın daha ileriye taşımanın istihdamı arttırmanın devletimize vergi gelirlerin kazandırmanın formülü bizim beş yıldır söylediğimiz bu hizmetten geçiyor. Bu hizmetin bir an önce faaliyete girmesini ümit ediyoruz. Son dönemde yapılan Tevfik Sırrı Gür Stadı’nın girişinde ‘Millet Bahçesi Projesi’ bu konudaki ümitlerimizi arttırmıştır. Devamını Büyükşehir Belediyemizden, Akdeniz Belediyemizden, Valiliğimizden bekliyoruz. Özellikle Akdeniz ve Büyükşehir Belediyelerimizin bu konuda bir birliktelik çalışması bir araya gelme çalışması yapmasını ümit ediyoruz. Çarşı hem Akdeniz’in hem Büyükşehir’in sınırları içerisinde birlikte Mersin’e güzel bir çarşı kazandıralım. Birlikten güç doğar diyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

SON YILLARDA MERSİN ÇARŞISI GEREKTİĞİ GİBİ HİZMET GÖRMEDİ

Mersin Çarşısı’nın çok geniş bir hinterlanda sahip olduğunu belirten Algüllü, “Beş bine yakın iş yerimiz var çarşıda. Çetinkaya girişinden İstasyona, Eski Otogardan sahil kenarımıza kadar çok geniş bir hinterlanda hitap ediyoruz. Buranın tamamı çarşı şu an bulunduğumuz alan Mersin merkez çarşısı Tarihi Zafer Çarşısı önündeyiz. Buralarda belediye hizmet binalarının altında başlayan ve taş binaya kadar giden geniş bir bölge. Son yıllarda Mersin Çarşısının gerektiği gibi hizmet görmediğini dikkat çekmeye çalıştık. Derneğimizi açtığımız son beş yıldan bu yana, bu konuları hep gündeme getirdik. Mersin çarsışı ve çarşı esnafı kalıcı olarak mersin gündemine oturmayı başardı. Bir önceki Büyükşehir belediyesi çarşıda birtakım çalışmalar yaptı, ümitlenmiştik hatta bu proje Antalya’da ödül aldı; ancak gördük ki yapılan çalışmalar çarşıyı betonlaştırmaktan öteye maalesef geçemedi. Yoğurt Pazarı, Ulu Camii meydanı ve Çankaya Aile Çay Bahçesi’nin olduğu bölge elden geçirildi; ancak istediğimiz gibi değildi” dedi.

“ÇAMLIBEL, TERK EDİLMİŞ BİR TEKSAS KASABASI GÖRÜNÜMÜNDE”

Mersinlilerin çarşıya gelmesini sağlayacak cazip ve kalıcı çözümler istediklerini söyleyen Algüllü, “Neden bunları istiyoruz? Bir esnafın kepenk kapatması ölmesi demektir. Yani hem ekonomik anlamda ülkeye zararı var hem istihdam anlamında işssizlik anlamında maalesef esnaflarımız kepenk kapatmaya başladı. Çamlıbel’in önceki durumu Mersin’in parlayan yüzüydü, Mersin’in Paris’i idi ama geldiğimiz nokta Çamlıbel maalesef terk edilmiş bir Teksas Kasabası görünümünde. Ve bu ölümün Mersin Çamlıbel’den merkeze doğru kaydığını gördük. Gün geçmiyor ki bir arkadaşımız kepenk kapatmasın. Biz bunlara dur demek için yola çıktık. Evet, geldiğimiz noktada Çiçek Pasajında bir düzenleme çalışması yapıldı. Akdeniz Kaymakamımız, Sayın Valimiz, şimdiki Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’ın çok ciddi katkılarıyla güzel bir çalışma yapıldı. Biz bu güzelliğin Mersin çarşısının tamamına yayılmasını ümit ediyoruz” diye söyledi.

“BİR ŞEHRİN ÇARŞILARI O ŞEHRİN TARİHİDİR, KÜLTÜRÜDÜR”

Çarşının cazip hale getirilmesinin Akdeniz Belediyesinin ya da Büyükşehir Belediyesinin tek başına yapabileceği bir şey olmadığına dikkat çeken Algüllü, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz burada kurumların birleşerek, bir üçlü saç ayağı şeklinde Akdeniz Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve merkezi yönetimin temsilen Mersin Valiliği’nin, Mersin çarşısını profesyonel bir şekilde ele almasını ümit ediyoruz. Elimizde baştan beri söylediğimiz şu var. Bir şehrin çarşıları o şehrin tarihidir, kültürüdür. Biz bir şehre ilk gittiğimizde o şehrin çarşısını gezeriz. Maalesef Mersin Çarşısı Mersin’e yakışır durumda değil. Biz bu çarşıyı düzenleme çalışmasını sadece buradaki esnafları yaşatmak adına talep etmiyoruz. Mersinlilerin güzel, gezilebilir, refah aradıkları her şeyi bulabilecekleri bir çarşı haline gelmesi için bunu arzu ediyoruz. Mersin’in şöyle misafiri geldiği zaman hadi gel çarşımıza gidelim, Tarihi Zafer Çarşımızı gezelim orada eski bir kilise varmış, oraları bir gezelim desin ve Mersin Çarşısı Mersin’e yakışır bir duruma gelsin. Dolayısıyla taleplerimiz hem Mersin adına, hem esnaf adına hem de memleket adına hizmet içermektedir.”


Etiket: mersin, çarşı, restore, bekiralgüllü, esnaf

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA