BORÇLANMA YİNE KABUL EDİLMEDİ!




Tarih: 8 Aralık 2020 Salı 18:51




Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, meclis toplantısında yatırımların devamlılığının sağlanması ve zorunlu ödemelerin aksamaması için talep ettiği 250 milyonluk borçlanma talebi, AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla yine reddedildi.

Erol Kamalak

Mersin Büyükşehir Belediyesinin meclis toplantısında; yatırımların devamlılığının sağlanması, personel maaşları ile zorunlu mal ve hizmet alımı ödemelerinde aksama yaşanmaması adına borçlanma yetkisi isteyen Başkan Vahap Seçer’in talebi Cumhur İttifakı üyelerinin oyları ile yine kabul edilmedi. Büyükşehir Belediye Meclisinin aralık ayı birinci birleşim toplantısında tekrar gündeme gelen 250 milyonluk borçlanma yetkisi büyük tartışmalara neden oldu. Seçer, “Zorunlu ödemelerimiz var ama bunun yanında kentin yaşaması için toplu taşıma için, sağlık, tarımsal destek, için sosyal yardım için bunlara da para lazım. Gelirlerimize baktığımız zaman merkezi idare payları artı öz gelirimiz ortalama olarak aylık 137 milyon 500 bin TL olmuş. Giderlerimize bakıyorum; 105 milyon civarında zorunlu giderlerimiz var. Her ay bizim elimizde 33 milyon TL para kalıyor. Bu 33 milyon TL ile  yol, köprü, kaldırım, sosyal yardım, park bahçelerde mücadele edilecek gibi hayata dair ne varsa bu parayla yapacağım. Ve yeni yatırımlar yapacağım. Gelelim son durumumuza bizim şu anda 386 milyon lira piyasa borcumuz var esnaf mal ve hizmet satıyor bize. Bizim tahmini olarak aralık ayı hak edişler toplamı şu ana kadar gelen, geleceğini tahmin ettiğimiz toplamda 96 milyon lira görülüyor. Burada bunun 70 milyon TL’si KDV hariç” dedi.

SEÇER: “SÜREKLİ GEÇTİĞİMİZ DÖNEMİN BORÇLARINI ÖDÜYORUZ”

Toplamda emanet borç olarak adlandırılan piyasaya ve bankaya olan borçların toplamının 2 milyar 246 milyon 949 TL olduğunu söyleyen Seçer, “Geçtiğimiz sunumda 648 milyon 475 bin TL borç stokumuzdan azalma oldu demiştim. Üzerinden bir ay geçti. Bir ay içerisinde toplamda yaklaşık olarak 43 milyon lira bir borç eksilmesi daha oldu. Biz sürekli borç ödüyoruz. Geçtiğimiz dönemin borçları. Şu anda bizim piyasa artı banka borcumuz ana para artı faiz her şey dahil, 2020 içerisinde bankaya borçlanmadık. Geçen yıl 167 milyon artı faiz ile 217 milyon lira borçlanmıştık. Onlarda bunların içerisinde 1 milyar 555 milyon lira Mersin Büyükşehir Belediyesinin borç stokunda borç gözüküyor. 2 milyar 247 milyon lira 1 milyar 555 milyon lira. 691 milyon liralık 20 ay yaklaşık olarak ödediğimiz geriden gelen borçların miktarı. Bunun 35 milyon 600 bin TL, bir ay içerisinde ödediğimiz borç. 7 milyon 297 bin lira geriye dönük piyasadan olan bu son 1 ay içerisinde ödediğimiz rakam. 664 milyon liralık piyasa borcunun 562 milyon lirası ödenmiş durumda. Sadece 101 milyon 951 bin liralık kısmı, bu da bir firma ile mahkemeliğiz. Yani bizim devraldığımız piyasa borçlarının tamamını ödedik. 2020 aralık ayı itibari ile bu bahsedeceğim memur kadrolu işçi, şirket personeli buna dahil değil. SGK’ya vergi emekli sandığı gibi devlete ödenen vergiler de düzenli ödenmekte. Bize iş yapan bir yüklenici 3 ay içerisinde parasını alabiliyor. Geçtiğimiz yıl toplamda 1 milyar 800 milyon TL banka borcumuzun toplam tutarı olmuştur. Biz bunun 246 milyon 691 bin lirasını 2019 yılı içerisinde ödedik. 2020 yılı içerisinde de 384 milyon 772 bin TL’lik kısmını ödemiş oluyoruz. Toplamda 631 milyon 463 bin lira geriden gelen banka borçları bu süre içerisinde ödenmiş oldu. Bu ay sonu itibari ile 667 milyon 68 bin TL düzeyine ulaşacak” şeklinde konuştu.

“BORÇLANMA MİKTARININ ÇOK DAHA ÜZERİNDE BORÇ ÖDÜYORUZ”

Seçer, meclisten 175 milyon TL borçlanma talebi olduğunu belirerek, “Bu rakam bugüne kadar ödediğimiz tutarın yüzde 26’sına tekamül ediyor. Bu yıl ödediğimiz kredinin ise yüzde 45’ine denk geliyor. Biz borçlanma miktarının çok üzerinde borç ödüyoruz. 2020 yılı merkezi idare vergi gelir paylarımızla ilgili bir değerlendirme yapmak istiyorum. 2020 yılı sonu itibari ile bizim bütçe tahminimiz 1 milyar 657 milyon liraydı. Şu ana kadar bütçemizin gerçekleşme oranı aralık ayına ait paralarımızın da bir kısmı geldi. Tahminimiz 650 bin gelirimiz olacak demişiz 1 milyar 496 bin lira gelirimiz olmuş. Gerçekleşme oranı pandemiye rağmen ki pandemide bizim 120 milyon liralık gelir kaybımız oldu. Pandemiye rağmen gerçekleşme oranı yüzde 91. Pandemi sürecini yaşamasaydık gerçekleşme oranı yüzde 98 olacaktı. Ne kadar gerçekli bir bütçe yaptığımızı da gözler önüne seren bir tablo olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“BORÇLANMA VERİLMEDİĞİ DÖNEMİN FAİZLERİNİ MERSİN HALKI ÖDÜYOR”

Aralık ayı ile berabet toplam 450 ile 465 milyon lira arasında piyasa borcu olduğunun altına çizen Başkan Seçer, “Eğer ben 175 milyon TL borçlanırsam bu ay bu paranın 175 milyon TL’sini ödemiş olacağım piyasaya ve gelecek yıla bu yıldan devreden minimum 275 milyon lira borç devredeceğiz bu yıldan kalan. Bütçem sapacak kullanmazsam minimum 450 milyon devredeceğim. Tablo bu. Borçlanma doğaldır, siz de takdir edersiniz keyfi istenmez. Biz daha önce bu meclisten borçlanma istediğimizde faizler yüzde 8’ler civarındaydı. Ve birçok işimizi geciktirerek yapmak durumunda kaldık. Şu anda aynı paraya daha fazla finansman gideri ile bulabiliyoruz. Çok büyük bir günah. O zaman da söyledim bu yetkiyi verin. Dönemsel olarak çok ucuza da para bulabilirim. Mersin halkı adına istedim. Bu faizleri mersin halkı ödüyor. Ben faiz ödeme meraklısı değilim. Şu ana kadar da her alanda maliyetleri düşürmek için elimden geleni yaptım. Geçtiğimiz yıl akaryakıtı yüzde 13’ün üzerinde bir kırım aldık. Bu yıl yüzde 11 kırımla yine akaryakıt almaya devam ettik. Biz geldiğimizde akaryakıtı yüzde 1 kırımla alıyorduk. Biz canımızı dişimize katıyoruz. Bir kuruş bizim için çok değerli çünkü emanet. Onun vebalinin farkındayız” diye konuştu.

TANRIVERDİ: “YEREL YÖNETİMİN ELİNİ TAŞIN ALTINA SOKMASI İÇİN BORÇLANMA ŞART”

HDP’li Ali Tanrıverdi, bu borçlanma önerisi teklifinin 2020 yılı içerisinde sürekli idare tarafından istendiğini ve bu isteğe bakılarak gerçekten ihtiyaç halinde olduğunu söyleyerek, “Sunumda da ihtiyaç belli oluyor. Gerek bütçe görüşmelerinde gerek yaptığı sunumda burada bütçe disiplini olduğu görülüyor. Güvenilirliği yeterli değil deniliyorsa önümüzdeki toplantıda meclisi temsilen denetleme kurulu oluşturulacak. Bu rakamları inceleme yetkisi var. Pandemi sürecinde bir takım sıkıntı var. Mutlaka ek birtakım çalışmaların yapılması gerekiyor. Tüm kesimlere destek için merkezi hükümet yeterli olmuyor yerel yönetimlerin taşın altına elini sokması gerekiyor. Bu taşın altına elini sokabilmesi için de bütçesinin olması gerekiyor” diyerek borçlanmaya gerek duyulduğuna vurgu yaptı. Meclis sonunda oylamaya sunulan borçlanma talebi 32 kabul oyuna karşı, Cumhur İttifakının 36 ret oyu ile kabul edilmedi.

 


Etiket: Mersin, BüyükşehirBelediyesi, VahapSeçer, MeclisToplantısı, Borçlanma yetkisi

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA