Saltık: “Psikoterapi huzurlu bir yaşam sürmenizin önünü açar”




Tarih: 18 Aralık 2020 Cuma 17:34




Amerika ve Avrupa Terapi Birliklerinden onaylı aldığı eğitimler sonunda İstanbul’da başladığı Psikologluk mesleğine Mersin’de açtığı DS Psikoloji kliniğinde devam eden Psikolog Dilek Saltık, psikoloji alanında verdiği hizmet alanlarını gazetecilere anlattı.

Barış Köksal

Psikolog Dilek Saltık Mersin’de açtığı DS Psikoloji kliniğinde mesleğini icra ediyor. Kendisini tanıtan Saltık, “1994 senesinde Bitlis’in Tatvan ilçesinde dünyaya geldim. Dört kardeşiz, bir ablaya ve iki erkek kardeşe sahibim. Küçük bir ilçe olan Tatvan’da, doğu kültürünün değerleri ile büyüdüm. Ardından ailemin iş durumu nedeniyle Mersin’e yerleştik. Eğitimim nedeniyle çeşitli şehirlerde yaşadım. İlk ve ortaöğrenimimi Tatvan’da, lise eğitimim Van ve Niğde’de, Üniversite eğitimimi Mersin’de ve Yüksek lisans eğitimimi İstanbul’da tamamladım” dedi. Psikolojiye ilgisinin 12 yaşında Doğan Cüceloğlu’nun psikoloji kitaplarını okumaya başlayarak geliştiğini söyleyen Dilek Saltık, “Bu kitapların beni düşündüğünü fark ettim. Ardından insana ve yaşama dair konuları sorgulamaya başladım. O gün başlayan hikayem bugün hala devam etmekte” şeklinde konuştu.

“HANGİ ALANA İHTİYAÇ VARSA, O ALANA DAHA ÇOK YÖNELDİM”

Psikolojinin insan bilimi olduğunu, bu yüzden insana değer veren bir bilim okumak istediğini vurgulayan Saltık, “Psikoloji lisansımı tamamladıktan sonra hangi alanlarda ihtiyaç olduğu gözlemledim ve ardından danışanlarıma maksimum yararı sağlamaya niyetlendim. Bunun üzerine Avrupa Davranışçı ve Kognitif Terapiler birliğinin standartlarını gözeterek eğitim veren İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programını tamamladım. Aynı yıl içerisinde Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Yüksek lisans programına kabul aldım ve çift alanda uzmanlık eğitimlerimi tamamladım. Klinik psikoloji alanında bireysel ve çift, evlilik, aile gibi ilişki psikoterapileri alanlarında hizmetleri vermekteyim. Bireysel Psikoterapide çalıştığım başlıca konular şunlardır; Depresyon, Yaygın Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu, OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluğu), Fobiler, Panik Atak, Travma Sonrası Stres Bozuklukları, Kişilik Bozuklukları, Öfke Kontrolü, Uyku Bozukluğu, Yeme Bozukluğu, Duygu Durum Bozuklukları, İlişki Problemleri, İş Stresi, Özgüven Problemleri. İlişki Psikoterapilerinde çalıştığım başlıca konular şunlardır; Evlilik Öncesi Danışmanlık Hizmeti, Çiftlerde İlişki Problemleri, İletişim problemleri, Evlilikte İlk Yıl Çatışmaları, Sadakatsizlik, Boşanma ve Boşanma Sonrası Psikolojik Destek, Aile İçi Uyum, İletişim ve Sorun Çözme Stratejileri, Kaliteli İlişkiler Kurma ve Sürdürme. Nöropsikoloji alanında çalıştığım başlıca konular şunlardır; Üstün Potansiyelli Çocuklara Danışmanlık, Akademik Başarı Destek ve Takip Programı ( Sınav Koçluğu), Dikkat Eksikliği ve DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Öğrenme Farklılıkları (Öğrenme Güçlüğü-Disleksi-Disgrafi-Diskalkuli- Dispraksi), Özel Yöntemlerle Öğrenme Süreçlerini Geliştirmek ve Hızlandırmak, Akademik Başarıyı ve İş Başarısını Yükseltmek, Unutkanlık, Dikkat Güçlendirme Programları, Demans ve Alzheimer” ifadelerini kullandı.

“İNSAN FARK EDİLMEK, KABUL GÖRÜLMEK İSTER”

Psikoterapinin tanımını ve kimlerin psikoterapiden yararlanabileceğine değinen psikolog Saltık, “İnsan görülmek ister. Fark edilmek, var olmak, kabul görülmek ister. Herkesin bir hikayesi var hayatta ve her hikayenin kendine özgü motifleri. Kişiler çoğu zaman fark etmeden bu motiflerin içinde kaybolurlar. Terapi bu hikayeleri yanına alarak kişiye özgü özel çalışılan, yapılandırılmış sistemli bilimsel bir çalışmadır. Psikoterapi kişinin kendi iç dünyasına yolculuğudur. Kişi kendi içine yaptığı yolculuk sonunda hayatın kontrolünü eline almaya hazır duruma gelir.  Terapinin nihai hedefi kişinin daha doyumlu ve huzurlu bir yaşam sürmesinin önünü açmaktır. Psikoterapiden herkes yararlanabilir” diye konuştu.Çalışmalarında DS BRAIN GYM eğitim modelini benimsediğini, tanımını ve neye hizmet ettiğini açıklayan Saltık, “DS BRAIN GYM, potansiyeliniz geliştirip fark yaratmanızı hedefler. 5-21 yaş arasındaki okul çağındaki çocuklarına ve gençlerine özel Beyin Eğitimi Programıdır. Bu sayede hem akademik hem de iş performansını arttırmak isteyen kişilerde bilgiyi yakalama, kodlama, işlemleme, dikkat ve hafızayı güçlendirme gibi bilişsel süreçler ile çalışır” dedi.

“MERSİN’E YENİLİKLER GETİRME SÖZÜ VERİYORUM”

İstanbul’dan Mersin’e yerleşen Saltık, Mersin’de gösterdikleri faaliyetler ile ilgili konuşarak, “Pandemiden önce psikolojik danışmanlık ofisimi İstanbul’da açtım, 8 ay işlettim ancak pandemiden sonra tüm çalışmalarıma online devam ettim. Mersin’e dönme düşüncem vardı, pandemi bunu hızlandırdı. Şehir dışındaki tüm danışanlarımla online terapilere devam etmekteyim. 19 Ekim 2020 tarihi itibariyle DS PSİKOLOJİ merkezini Mersin halkına hizmet vermek için açtım. Umarım pandemi süreci biter ve eğitim programlarımızı halka açık yaparız. Planladığım birçok çalışma var. Alanımla ilgili Mersin’e yenilikler getirme sözü veriyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

 


Etiket: Psikolog, DilekSALTIK, PANDEMİ

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA