Uç, “Nerden bakarsanız bakın, çıkmaz sokaktayız”




Tarih: 28 Aralık 2020 Pazartesi 17:19




Özel günlerde hediye alınmak istendiğinde akla ilk gelen yerler çiçekçiler ve hediye eşya satılan yerler oluyor.Yeni yıla girmeye günler kala yoğunluğun özelikle buralarda olması gerekirken, Mersin’de hediye eşya ürünleri satan Ziya Uç bunun tam tersini söylüyor. Uç, “Hediye sektörü kapanmış durumda, hediyeleşme oranı yüzde 90 azaldı bu az bir rakam değil” dedi.

Haber- Barış Köksal

Hediyeleşmek yeryüzünde var olan toplumların birçoğuna özgü bir davranış biçimi. Zira önem atfedilen günler olunca insanların sevdiklerine hediye ve çiçek vermesi daha da anlam kazanıyor. Doğum günleri, hasta ziyaretleri ve yeni yılda rağbet edilen yerler de kuşkusuz hediye dükkanları ve çiçekçiler oluyor. Teknolojinin gelişmesi ile beraber artık bir dokunuşun bu eylemi gerçekleştirdiği düşünüldüğünde hediye ve çiçeğin sevdiklerimize ulaşması çok kısa zamanda gerçekleşmiş oluyor. Mersin’de esnaflık yapan Ziya Uç, Hediye Home isimli işletmesinin gittikçe küçülmeye gittiğini söyleyerek, “Pandemi boyunca dört defa bankadan kredi çekmek zorunda kaldım” dedi.Çicekcilik yapan Batuhan Gider ise eski günleriaradıklarını dile getirerek, “Çiçek almak isteyen, hediyeleşmek isteyenler bu süreçte çok azaldı” diye konuştu.

“SON NEFESİMİZİ ALMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Mersin’in çarşı İstiklal Caddesi’nde esnaflık yapan Ziya Uç, ekonominin gittikçe küçülmesinin kendilerini de küçültmeye ittiğine, hediyeleşmenin artık kalmadığına vurgu yaparak, “İstiklal Caddesi’nde 5 yıldır esnafım. Daha önce büyük bir mağazamız vardı ancak piyasanın durumlarından küçüldük. Normalde şuanki işletmemizden beş kat daha büyük bir mağazamız vardı. Ticaretin küçülmesi ile esnafta küçülmeye gidiyor. Daha önce iki elaman yanımızda çalışıyordu, önce bir kişiye düştük daha sonra ben tek aldım. Sonrasında daha büyük olan mağazamızı kapattık, buraya daha küçük bir yere geçmek zorunda kaldık. Bunun sebebi ekonominin yavaş yavaş küçüldüğünün ayak sesleri oldu ve bunu fazlasıyla hissettik. Kiramızı düşürmeye çalıştık, giderlerimizi düşürmeye çalıştık ve ayakta kalmaya çalışıyoruz, son nefesimizi almaya çalışıyoruz.Yeni yıla az kaldı ancak satışlarımız yok denecek kadar az. Bunun sebeplerinden biri de okulların pandemi sebebiyle kapalı olması, dershanelerin kapalı olması, hediye sektörü kapanmış durumda çünkü kimse birbirine hediye alamıyor. Her sektörde esnaflık yapan insanlar için bu geçerli, bizim içinde hediye almak zor bir hale geldi. Şu oranı verirsek daha mantıklı olur, hediyeleşme oranı yüzde 90 azaldı bu az bir rakam değil. Evlenecek olanlar, evliler veya yeni ev alacaklar buradan şamdan, şekerlik, biblo alıyordu. Hediyeler alınırdı ama şimdi herkes evde kalmaya mecbur kalınca, tüm etkinliklere kısıtlamalar gelince biz de iş yapamaz olduk. Bu da vatandaşlar arasında bahane yarattı” ifadelerini kullandı.

“İNTERNET ÜZERİNDEN ALIŞVERİŞİ BİZİ BİTİRDİ”

Pandeminin tek başına işlerini olumsuz etkilemediğini, internet üzerinden yapılan alışverişin işlerini bitirme noktasına getirdiğine vurgu yapan Uç, “İşlerimizin bu kadar azalmasının nedeni online alışveriş oldu. Herkes artık belli sitelerden sipariş veriyor ve bu son zamanlarda çok fazla arttı. Vatandaş evinde oturduğu hiçbir zahmete girmeden hediye siparişi veriyor. Pandemi ile beraber online alışveriş daha da arttı ve bu sitelere üye olmayanlar yani bizler, bundan fazlası ile etkilenmiş durumda. Pandemi bizleri çok etkiledi ama online sitelerden alışveriş yapılması bizleri adeta bitirdi. Aslında mantıklı bakılınca pandemi hediyelik eşya satanları etkilememesi gerekirken, tam tersi oldu. Vatandaşlar internet üzerinde daha rahat ve pratik olanı tercih etmeye başladı. Son zamanlarda bu alışveriş sitelerine üye olmayı düşündük satışlarımızı daha olumlu anlamda etkilesin diye, ancak bizim ürünlerimiz kolay kırılabilen ürünler elden teslim edilmesi lazım. Müşterilerimize ulaşmak için sosyal medya hesabımız var bu şekilde ulaşıyoruz onlara. Ama kargoya ürünlerimizi vermek siparişlerimizi müşteriye göndermek hem maliyetli hem de ürünlerin kırılma olasılığını arttırıyor. Kazanç sağlayalım derken ürünlerimiz yoldayken zarar görüyor, biz de bundan olumsuz etkileniyoruz. Online alışveriş sitelerine üye olmak istiyoruz, bu sefer de eleman almamız gerekiyor ürünlerimizin vatandaşa ulaşması için, vasıta lazım olacak. Pandemi ile beraber her şey durdu. Hafta sonları da kapalıyız kısıtlamalardan dolayı insanlar en azında hafta sonu dışarı çıkardı, nerden bakarsanız çıkmaz sokaktayız” ifadelerini dile getirdi.

“ÇALIŞAMIYORUZ ANCAK YÜZDE 18 KDV VERGİSİ ÖDÜYORUZ”

İşletmesine alacak ürünleri bankadan kredi çekerek gerçekleştirdiğini, kazancı olmadığı halde vergi borçları olduğuna değinen Uç, “3 bin lira kira ödüyorum 25 metrekare bir yer, dükkan sahibi pandemi başında bizlere bin lira indirim yaptı iki ay boyunca, ancak bir süre sonra eski kiramıza döndük. Borçlarımız fazla dükkanımı kapatmak istesem bu borçları nasıl öderim. Pandemi boyunca dört defa bankadan kredi çekmek zorunda kaldım. İşletmem için de bu kredilerden ürünler aldım ve hepsinin bakiyesini tükettim.  Artık son noktadayım ve yalandan bir şeyleri çevirmeye çalışıyorum. Pandemi öncesi borçlarım yoktu, en azından evde boş otursaydım bir yerde yevmiye alarak çalışsaydım, daha karlı olurdum en azından borçlu olmayacaktım. Şuan dükkanımın açık olması sadece psikolojik olarak rahatlık veriyor. Açık kalsın diyoruz yoksa borçlarımız çok fazla. Şu an açık olan esnaflar işleri çok iyi olduğu için de sadece dükkanları açık görünsün diye bekliyor. Ben üç ayda bir geçici vergi borcu ödüyorum, hiçbir kazancımız olmadığı halde bu vergi nasıl çıkıyor bunu da anlamış değilim. Yüzde 18 KDV ödüyoruz gibi yüksek bir vergiyi ödeme zorunluluğumuz var çünkü hediyelik ürünler bunlar” diye konuştu.

“MÜŞTERİNİN İLK SORUSU UCUZ OLSUN! ”

Ekonominin vatandaşın da tercihlerini değiştirdiğini ifade eden Uç, “Buraya gelen müşterilerimiz en ucuz ve gösterişli bir hediyelik eşya almak istiyorlar. Bu yüzden daha çok iç piyasada var olan varaklı ürünleri ve şişirilmiş ürünleri almış oluyorlar. Bu ürünlerin de bir mekanizması ve bir detaylı özelliği yok ancak müşteriler de en kolay ne alabilirim buna bakıyor. Daha önce hediye almak isteyenler, daha güzel ve maddi bir düşünceyi hesap etmezdi hemen alır çıkardı. Müşterilerimiz buraya geldiğinde ilk sorduğum soru limitiniz ne kadar? Genellikle şuan kar küresi satıyoruz” dedi.

“ESKİ GÜNLERİ ARIYORUZ”

Çiçekçilerin yeni yıl öncesi yoğun bir mesai yaptığını düşündüğümüzde bunun göründüğü gibi olmadığını Mersin’in bilindik çiçekçilerinden öğreniyoruz. Batuhan Gider, pandemi sebebiyle işlerin yarı yarıya düştüğünü, internet üzerinden de müşterilerine ulaşmaya çalıştıklarını vurgulayarak, “34 yıldır Mersin’de çiçekçilik işi yapıyoruz. Şuan işlerimiz yoğun değil maalesef eski günlerimizi arıyoruz. Pandemi sebebiyle nerdeyse işlerimiz yüzde 50 etkilendi. Çiçek almak isteyen, hediyeleşmek isteyenler bu süreçte çok azaldı. Etkinlikler yapılamıyor,  düğünler, açılışlar, özel günler olmayınca bizim işlere de çok yansıyor. Her geçen yıl işlerimiz daha da düşüyor. Yeni yıla girmek üzereyiz ancak satışlarımız istediğimiz gibi değil. İşyerimizde müşterilerimize daha hızlı ve daha çok seçenek sunmak adına online alışveriş sitesi kurduk. Mersin’in her ilçesine çiçek siparişleri gönderiyoruz” diye konuştu.

“BİLİNDİK ONLİNE ALIŞVERİŞ SİTELERİ BİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Vatandaşın çiçek almak için daha çok kendisinin gelip aldığını ifade eden Gider, “Gül, orkide, Kuzmanya gibi çiçek çeşitleri tercih ediliyor şuan. Özellikle çiçeklerin üstünde aşk notları, doğum günü notları, yeni doğan bebek notları, özür çiçekleri en çok yazılan notlar oluyor çiçeklerin içinde.Vatandaşlar bizim daha çok işletmemize gelip,  kendileri çiçek almayı tercih ediyorlar. Bizler daha önce çok bilinen bir online alışveriş sitesine üyeydik ancak zamanla kaliteleri düştü bizler de kendi internet sitemizi kurarak geniş bir ağ üzerinde vatandaşlarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Bilinen bu alışveriş siteleri uygun fiyata hizmet yapıyor böyle olunca işlerimizi de olumsuz etkiliyorlar. Ancak biz de uygun fiyata hizmette bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

 


Etiket: Mersin, Pandemi, esnaf, ziyauç, yılbaşı

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA