Gültak: “Biz işçilerimizin yanındayız”




Tarih: 7 Şubat 2021 Pazar 17:03




Akdeniz Belediyesi, Şubat ayı 3. Dönem 2. Toplantısını Belediye Başkanı M.Mustafa Gültak Başkanlığında gerçekleştirdi. Daha önce görüşülen gündem maddeleri tutanak özetinin kabul edilmesinden sonra, komisyonlardan gelen raporlar okundu. Gültak,“Türkiye’de işçi çıkartmayan ender belediyelerden biriyiz. İnsanın en büyük kaygısı,‘Yarın güneş doğduğunda sağlıklı uyanacak mıyım? Evime ekmek götürebilecek miyim?’ oluyor” dedi.

Haber – Vecdi Yenigül

Akdeniz Belediyesi, Şubat ayıbirleşimini Belediye Hizmet Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi. M. Mustafa Gültak Başkanlığında meclis üyelerinin yer aldığı birleşimde bir önceki oturumda alınan kararların özeti okunarak komisyonlardan gelen raporlar okundu.‘Akdeniz’ de Umuda Yolculuk’ projesi ile Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ile protokol imzalama konusunda Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’a yetki verilmesi, Karaduvar Balıkçı Barınağı nazım imar değişikliği, Kadın-Erkek Eşitliği ile Ekonomi ve Kalkınma Komisyon Raporlarının görüşülmesi ve sokak, meydan, yeşil alan, bulvar ve diğer alanlarda alt yapı yapan kuruluş ve vatandaşlar tarafından yapılacak kazılarla ilgili teklifin görüşülmesi maddeleri mecliste oy birliği ile kabul edilen maddeler oldu. Karaduvar Balıkçı Barınağı nazım imar değişikliği konusunda HDP Akdeniz Belediye Meclis üyesi Bedriye Kuş ve CHP meclis üyesi Muhittin Ertaş’ın Karaduvar’da tesisleşmenin olup olmayacağını sordu. Gültak, “Eğer bir değişiklik olacaksa yine Ulaştırma Bakanlığı hem bizden hem de Büyükşehir Belediyesinden görüş isteyecek. Tesis olursa bile oradaki balıkçı arkadaşlarımız için bir market gibi ihtiyaç olursa bu durumda Ulaştırma Bakanlığına bildirilecek” diye konuştu.

KUŞ: “KARADUVAR’DA PLAN DEĞİŞİKLİĞİ RAPORLARDA YER ALMALI”

Akdeniz Belediye Meclisinde oy birliği ile kabul edilen Karaduvar Balıkçı Barınağının 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğine yönelik söz alan HDP Akdeniz Belediye Meclis Üyesi Bedriye Kuş, Karaduvar Balıkçı Barınağında ilerleyen süreçte yapılacak imar değişikliğinin raporlarda yer alması gerektiğine işaret ederek, “İlerleyen zamanlarda bir plan değişikliği ile meclise gelmesi noktasında bu raporda yer alması gerekli bu raporda belirtilmemişti bunu hatırlatmak istiyorum” dedi. Kuş, konuşmasının devamında Karaduvar balıkçıları ile görüştüklerini söyleyerek, “Balıkçı barınağına ilişkin bir komisyon oluşturduk ve bahsi geçen alanla ilgili arkadaşlarımızla bir incele yaptık. Kooperatif başkanı ile görüştük, balıkçılarla görüştük. Kıy şeridinin burnunu uzatılması ve kıyı şeridinin karşısında da yeni bir kıyı şeridinin oluşturulmasının bir ihtiyaç olduğunu gördük. Balıkçıların rüzgarda teknelerinin zarar gördüğünü ve burada bir ihtiyaç olduğunu balıkçılar da bildirmişti. Bizler arkadaşlarımızla da görüştük, Karaduvar kıyı şeridinin burnunun uzatılması ve kıyının diğer ucuna bir setin yapılması ve bunun dışında herhangi bir imar değişikliği planının bunun bu maddenin içinde olmaması raporda belirtilmesi gerektiğini söylemiştik. İlerleyen zamanlarda bir plan değişikliği ile meclise gelmesi noktasında bu raporda yer alması gerekti bu raporda belirtilmemişti bunu hatırlatmak istiyorum” şeklinde konuştu.

ERTAŞ: “İLERDE BİR TESİSLEŞME OLUR MU?”

CHP Akdeniz Belediye Meclis Üyesi Muhittin Ertaş, Karaduvar Balıkçı Barınağının bulunduğu alana bir tesis kurulma ihtimalini sorarak, “Bu limanın uzaması ile içinde bir yapılaşma, tesisleşme düşüncesi oluştu. Bu gerçek midir? İçine konulan emsal de bunu açıklamaktadır. Bu konuda siz Belediye Başkanı olarak bilgi sahibisiniz. İlerde böyle tesisleşme olur mu? İçinde kafe, restoran olacak mı? Bunu öğrenmek istiyoruz” dedi.

GÜLTAK: “TESİSLEŞME İHTİYACI ULAŞTIRMA BAKANLIĞINA BİLDİRİLİR”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise, tesis konusunun Ulaştırma Bakanlığı ile ilgili olduğunu ifade ederek, “Eğer bir değişiklik olacaksa yine Ulaştırma Bakanlığı hem bizden hem de Büyükşehir Belediyesinden görüş isteyecek. Tesis olursa bile oradaki balıkçı arkadaşlarımız için bir market gibi bir ihtiyaç olursa bu durumda Ulaştırma Bakanlığına bildirilecek.Oraya gelenler kendi ihtiyaçlarını alıyor. Belki kooperatifin kendisi bir şeyler kurar bizler de destek oluruz. Herhangi bir tesis olmaz KaraduvarBalıkçı Barınağında. Lodos belli dönemlerde etkili oluyor bu bölgede ve bu gemilere zarar veriyor böyle olunca teknik olarak ihtiyaçlar olabiliyor. Bu da Ulaştırma Bakanlığının bizden istediği uygulama ile ilgili değişiklikler yapılması konusunda oylarınıza sunuyorum” dedi. Madde oy birliği ile kabul edildi.

GÜLTAK: EN DÜŞÜK İŞÇİ MAAŞINI 3 BİN 380 LİRA’YA YÜKSELTİK”

Oylanan maddelerin ardından konuşan Gültak, Akdeniz Belediyesi’nde en düşük işçi maaşının 3 bin 380 TL’ye yükseltildiğini duyurdu. Gültak, sendika ile alınan kararı mecliste okuyarak, “Meclisimizi, Akdeniz’i ilgilendiren ve en çok çalışanlarımızı ilgilendiren sendika işle görüşmelerimiz sonlanmış oluyor. Sendika ile gece saat 02.00’de imzaladık. Buna göre dokuz işçimiz var evli olmayan bunların en düşük maaşı 3 bin 380 lira oldu, bu dokuz işçimizi ilgilendiren bir karar. Diğer tüm işçilerimizin ise daha yukarda rakamlar, ortalamasına baktığımızda işçilerimizin maaşları 3 bin 575 lira gibi bir rakam olacak. Geçen yıl en düşük maaşımız ise 2 bin 401 liraydı. Buna göre yüzde 41’lik bir artışla emekçilerimizi elimizden geldiği kadar desteklemiş olduk. Akdeniz Belediyesinin bütçesi çoğu maaşlara gitmektedir. Hizmet üretmekte zorlanmamamıza rağmen emekçi kardeşlerimizin emeğini unutmamamız gerekiyordu. Tüm emekçi kardeşlerimize hayırlı olsun onlar daha iyilerine layık ama elimizden geldiğince son haline getirmeye gayret ettik. Umarım sizlerle, işçilerle güzel bir yıl geçiririz” diye konuştu.

KARA: “İŞÇİLER ZARARA UĞRUYOR”

Belediye Başkanı Gültak’ın işçi maaşlarına yönelik meclise bilgi vermesinden sonraEMEP partisi Meclis Üyesi Halil Kara, belirlenen ücretin içerinde nelerin olduğunu sorarak, “İşçi maaşları ile ilgili sendika başkanı ile görüştük. İşçilerimize sormak lazım bu hayırlı olacak mı? Bu tüm belediyeleri ilgilendiren bir konu, yemek parası bu paranın içinde olunca buna bakınca düşük bir ücret vermiş oluyor diğer tüm belediyeler bunu yapıyor. İşçiler böyle zarara uğramış oluyor. Asgari ücret 2 bin 825 lira diğer ilçe belediyelerinde de böyle asgari ücret üzerine bizler üç lira koymuş oluyoruz” dedi.

GÜLTAK: “TÜRKİYE’DE İŞÇİ ÇIKARTMAYAN ENDER BELEDİYEYİZ”

Gültak, EMEP partisi meclis üyesi Salih Kara’nın işçi maaşlarına yönelik sorusu üzerine, “Verdiğimiz ikramiyeler de yemek ücreti de mevcuttur. Tüm rakamlarla beraber bunun içindedir. Yevmiye artışı çok önemli olan ve işçilerimizin emeklileri konusunda faydası olacak. Bizim en düşük işçi ücretimiz 3 bin 880 lira alıyor. Asgari ücret 2 bin 825 lira ve asgari ücretle emekli olanların aldığı rakamla bizim verdiğimiz rakam arasında fark var. Emekliliklere de yansıyor. Biz işçilerimizin yanındayız. Bir lütuf değil ama biz bu insanlarla Akdeniz halklarına; Kürtlere, Giritlilere, Hristiyanlara herkese biz işçilerle, memurlarımızla bunu yapıyoruz. Aynı zamanda Türkiye’de işçi çıkartmayan ender belediyelerden biriyiz. İnsanın en büyük kaygısı,‘Yarın güneş doğduğumda sağlıklı uyanacak mıyım? Evime ekmek götürebilecek miyim? Eşimin isteklerini yerine getirecek miyim?’ En büyük kaygı bu ve biz işçilerimize söz verdik. Üç yıl boyunca böyle bir kaygıları olmasın. Bunun altın çizeyim” ifadelerini kullandı.

“BU ŞEHRİ EL BİRLİĞİ İLE DÖNÜŞTÜRMEK ZORUNDAYIZ”

HDP Meclis Üyesi Bedriye Kuş, Akdeniz ilçesinin muhtelif yerlerinde pazar yerlerinin kurulup kurulmayacağını sordu. Gültak bu konuda çalışmaları olduklarını ve Akdeniz’de kentsel dönüşüm için el birliği ile hareket etmeleri gerektiğine işaret ederek, “Mobil lavabolar kurulacak pazar yerlerine sabah kurulacak akşam temizlik işlemi yapılıp tekrar yerine taşınacak. Adnan Menderes Mahallesinde bir kapalı semt pazarı alanı bulduk. Huzurkent bölgesinde yaşayan insanlarımız için de kapalı bir semt pazarı yapacağız. Sorunumuz şu, Yenişehir ve Mezitli son yıllarda gelişen yerler yeni caddeler ile imarı belli olan yerler. Ancak Akdeniz Türkiye’nin en eski ilçesi ve yapısı belli. Bu cadde ve sokaklarda yine şunu gördük ki kentsel veya yerinde dönüşümün ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Sokakları, pazar yerlerini, okulları, cemevlerini, kiliseleri ve camileri istiyorsak bu şehri el birliği ile dönüştürmek zorundayız. Barış veBahçe Mahallelerinde kentsel dönüşüme başlıyoruz.Halkımızla yüzde 80’ini imzaladık.  Bu şehrin modern bir şehir olması gerek burada yaşayan tüm halklar için bir haktır. Çocuklarının oyun alanları olması, spor yapılacak yerleri olması. Akdeniz kontrolsüz büyüyen bir yer ve yaşam modern bir yaşamdan uzak yer haline gelmiştir. Gelin hep beraber bunu yapalım” şeklinde konuştu.

 

 


Etiket: Akdenizbelediyesi, başkangültak, meclis

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA