Başkanlardan ortak karar: “Yanlıştan dönülecek”




Tarih: 9 Şubat 2021 Salı 19:02




Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Davultepe Mahallesi’nde binlerce ağacı keserek Davultepe’ye kurulması planlanan Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi durumu düzeltmek için tüm girişimleri yapma kararı aldı. Öte yandan narenciye bahçeleri kamulaştırılmak istenen köylüler, seslerini yetkililere duyurabilmek için belediye meclisi önünde limon ve zeytin dallarıyla eylem yaptı. Çiftçilerden Fatma Gök, “Bin bir emekle yetiştirdiğimiz bahçelerimizi kesmeyin” çağrısında bulundu.

Haber – Vecdi Yenigül

Çiftçiler, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısının yapıldığı Kongre Merkezi’nin önünde ellerinde bahçelerinden kestikleri limon dallarıyla bekledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile 13 ilçe belediye başkanına limon dallarını sunan çiftçiler, “Bunlar bizim bahçelerimizin ürünü. Bahçelerimizin üzerine sanayi sitesi yapılmak isteniyor. Bin bir emekle yetiştirdiğimiz bahçelerimizi kesmeyin” çağrısında bulundu. Toplantıya gelen tüm belediye başkanlarının yanına giderek derdini anlatmaya çalışan Fatma Gök, “Biz yapılmasın demiyoruz. Hazine arazisi varmış, orada yapılsın. Bu iş kanalın dibinde, ağaçlarımız kesilerek yapılmasın. Biz bunu istiyoruz ” dedi. Yaşlı kadın duygulanarak gözyaşı döktü.

“BİZ İŞGALCİYMİŞİZ!”

Mezitli Davultepe mahallesinde bulunan tarım arazisi hak sahiplerinden Sadettin Erşahin ise hazine malı olarak görülen bu arazilerin asıl sahiplerinin kendileri olduğunu ifade ederek, “Bu tapularımızla bizler kendi topraklarımıza işgalciymişiz! Ben 70 yaşındayım ve Mezitli Davultepe mahallesinde bulunan bu arazide 60 yıldır üretim yapıyoruz. Önce buğday ektik daha sonra da meyve ve sebze ürettik. Burada birçok arazi hazine malı olarak gösteriliyor ancak burayı kullananlar 50 yıldır narenciye üretiyor. Eğer bu hazine malı birilerine düşecekse bu biz mal sahipleri olmalıyız” dedi.

“ZEYTİN AĞAÇLARIM KESİLERSE NE YAPACAĞIM?”

Mersin Kongre ve Sergi Sarayı önünde zeytin dalıyla karardan dönülmesini isteyen Mezitli sakini Nihal Erşahiner de 40 tane zeytin ağacının kesilmesine karşı olduklarını ve yetkililerden yardım istediklerini belirterek, “Buraya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer’den ve Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’dan yardım istemeye geldik. Biz ve ailelerimiz ne yiyecek. Bu sene ağaçlarımdan 500 kilogram zeytinyağı elde ettim. Kendi ellerimle diktim,40 tane ağacım sanayi sitesi yapılmak istenen arazide yer alıyor. Zeytin ağaçlarım kesilirse ne olacak? Başka kıraç arazisi yok mu? Neden ikinci çevre yolunun üzerinde devlete ait araziler var neden oraya gidip yapılmıyor? Bunlar tamamen rant, 400 dönüm araziden bahsediyoruz. Mezitli’de bulunan bu arazide mal sahibiyim yardım istiyoruz. Herkes gelip lütfen orayı görsün. Tüm yetkililerden yardım istiyoruz” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANIMIZDAN YARDIM İSTİYORUZ”

Tarım arazilerinin imara açılmasının doğru olmadığını ve konuyla ilgili Cumhurbaşkanının yanlış bilgilendirildiğini söyleyen Asiye Konak, “Sayın Cumhurbaşkanımız yanlış yönlendiriliyor, tarım arazisine inşaat yapılmaz, tarım arazisine kıraç arazisi diye birinci sınıf olan bu arazilere inşaat yapılamaz. Sanayi siteleri denizden 5 kilometre uzakta yapılır bahsedilen sanayi sitesi ise denize sadece 800 metre uzaklıkta. Bu tamamen farklı bir amaçla yapılıyor. Bu kararın iptal edilmesini istiyoruz ve bunu umuyoruz. Sanayi sitesini kıraç bir alana taşımalarını istiyoruz.100 yıllık zeytin ağaçları var orada. Yazık günah, eğer burada ağaçlar kesilirse binlerce insan açlığa mahkum edilecek. Sayın Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyoruz” ifadelerini kullandı.

YANLIŞTA ISRAR ETMEYİZ

Mezitli Davultepe’de bulunan narenciye arazilerine yapılması planlanan sanayi sitesine karşı olan arazi sahiplerinin eylemleri belediye meclisinin de ilk gündem maddesi oldu. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz, İmar Komisyonu Başkanı MHP’li Mahmut Tat ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer varsa bir yanlış bundan dönüleceğini söyledi. Başkan Seçer, narenciye bahçelerinin sanayi sitesi için imara açılması sürecinde bakanlıkların, valiliğin ve belediye meclisindeki tüm parti gruplarının ortak hareket ettiğini söyledi. O süreçte, konunun muhatabı olan halkın görüşünün alınmamasının bir hata olduğunu ifade eden Seçer, “Tren kaçmış değil. Vatandaşlarımızın itirazlarını dinleyeceğiz. Dün 5 mahallenin muhtarı beni ziyarete geldiler. Biz kimsenin önünden kaçmıyoruz. Kendilerine düzeltmemiz gereken bir şey varsa düzeltelim dedim. 1/5 binlik plan onaylandı, askıya çıkıyor, bu süreçte itirazlar yapılacak.  Yanlış yapılmışsa yanlışta ısrar edemeyiz” dedi.


Etiket: Mersin, Mezitli, Sanayisitesi

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA