Kuş: “Bu bizlere bir darbedir”




Tarih: 28 Şubat 2021 Pazar 15:27




Mersin’in en işlek caddelerinden ve Yenişehir’in sembol sokaklarından biri olan Alanya Sokağı’nda esnafları düşündüren bir durum var. Sokakta bulunan işletmelerin tabelalarının tek tip tabela haline getirilerek, giydirilme maliyetlerinin esnaflar tarafından ödenmesi gündemde. Tatlıcı Metin Kuş, “Tek tip tabela, tek tip dış cephe olmak üzere giydirme yapılacak ve bu masrafları da Alanya Sokağı esnaflarının kendisinin ödenmesini istiyor. Bu bizlere indirilmiş bir darbedir” dedi.

Haber – Uğur Özgür

Alanya Sokağı,Yenişehir Belediyesi tarafından anket çalışmaları ve bölge sakinlerine danışarak yürüttüğü bir proje oldu. Yeşillendirme ve kent mobilyalarının yerleştirildiği, araç trafiğine kapatılarak daha fazla vatandaşın uğrak mekanlarından birine dönüştürüldüğü caddede esnaflar, tek tabela ve tente sisteminin maliyetlerinin kendilerince karşılanmasına karşı çıkıyor. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, geçtiğimiz günlerde Kanal 33’te yayınlanan Gündem programında Alanya Sokağı’yla ilgili, “Alanya Sokağı’nda uygulamalarımız devam ediyor. İşletmelerin tek tabela tente sistemine geçene kadar çalışmalarımız devam edecek. Önümüzdeki günlerde sokak lambaları yerleştirilecek ve 8 Mart’ta mevcut haliyle bir açılış yapılacak ve devam edeceğiz” açıklamalarında bulunmuştu. Açılışı yapılacak caddede esnaflar ve Yenişehir Belediyesi’nin bu konuda nasıl bir yol izleyeceği merak edilirken, cadde esnaflarından Hasan Ünal, “Bu esnafın faydasına olacak. Maliyeti esnaf karşılayacak deniyor ama yapacak bir durum yok, bize bir adım atılırsa biz de bir adım atmış olacağız” diye konuştu.

KUŞ: “BUNUN ADİL BİR TARAFI YOKTUR”

Alanya Sokağı esnaflarında Metin Kuş, Yenişehir Belediyesi’nin tabela ve tente maliyetlerinin esnaflarca ödenmesinin doğru olmadığı ve zor günler geçiren esnafların bu maliyetleri karşılayacak imkana sahip olmadığı ifade ederek, “Alanya Sokağı’nda 6 aydır esnaflık yapıyorum. 2004 yılından beridir patiseri olarak hizmet veriyoruz. Hatay’da şubelerimiz var. Mersin’de bu ikinci patiseri şubemiz.Mehmet Kuş patiseri olarak; mayalı ürünlerin yer aldığı, poğaça, ekler, kuru pasta, yaş pasta gibi ürünlerimiz var. Alanya Sokağı’nda uzun bir süre yol çalışması yapıldı, bu sürede pandemi süreci yaşamaya başladık ve haftasonları sokağa çıkma kısıtlaması olduğu için vatandaşların buraya uğrama şansı da kalmıyor. Tüm bunların ortada olması bize olumsuz yansıdı. Bu olumsuzluğu minimuma indirmemiz sağlayan husus bizlerin birkaç şubeden oluşması oldu aksi halde daha da zorlanırdık. Şu an hafta sonu pek fazla gelen giden vatandaşlarımız yok, işlerimiz normal seyrinde devam ediyor hafta içi daha iyi işlerimiz. Pandemiye yönelik kısıtlamaların azaltılması noktasında biraz umutluyuz işlerimiz daha iyiye gidebilir ancak bir mağduriyetimiz var. Belediye’nin burada yol çalışmasını bitirdikten sonra bizlere direttiği bir durum var, Belediye Alanya Sokağı’nda bulunan tüm esnaflara; benim belirlediğim ölçüde herkes tabelasını değiştirecek demesi. Tek tip tabela, tek tip dış cephe olmak üzere giydirme yapılacak ve bu masrafları da Alanya Sokağı esnaflarının kendisinin ödemesini istiyor. Bunun adil bir tarafı yoktur, zaten herkes geçim derdinde zira işlerin de iyi olduğu bir süreci de yaşamıyoruz. Bu bizlere indirilmiş bir darbedir.Sanırsam 15 aylık bir süre verilmiş bu tabelaların Belediye’nin belirlediği ölçüde yapılmasına yönelik. Belediye Alanya Sokağı’nda birçok çalışma yaptı, herkes zor günler yaşıyor böyle bir maddi külfetin de yüklenilmesini doğru bulmuyorum. Bu konuda neler yapılabilir, sesimizi duyurmak için neler yapabiliriz bunu düşünüyoruz. Birçok çalışmayı kendi başına Belediye yapabiliyorsa bu konuda da esnafa yardımcı olmalıdır. Akdeniz Belediyesi Yenipazar’da bir çalışma yaptı ve hiçbir esnafından buna benzer bir talepte bulunmadı. Bir hizmet yapılıyorsa devamı getirilmelidir. Esnaf zaten zor durumda, iyiyiz diyoruz ama herkes gibi bizler de borçluyuz. Ciddi maliyeti olan bir tadilattan bahsediyoruz, tek tip olan bir tabela yapılması isteniyor. Bizlere bu konuda nasıl tabela istediklerine dair bazı belgeler de geldi. Her esnafa bu bilgileri içeren belgeler geldi, bunun aksi durumunda herhalde cezai işlem uygulanacak. Herkes pandemiden etkilendi buna bağlı olarak gelen kısıtlamalar şu günlerde azalacak derken bunun ortaya çıkması deyim yerindeyse öldürücü bir darbe oldu. Bazı esnaf arkadaşlarımız Belediye’nin öngördüğü ölçüde tabela standartlarında bir fiyat belirlenmiş ve bu fiyat oldukça fazla gelmiş. Tabela’nın rengi, ölçüsü gibi istenilen detaylara da uyulmaması halinde cezai işlemin uygulanacağı ifade ediliyor” ifadelerini kullandı.

“UMARIM YALNIZ BIRAKILMAYIZ”

Esnaflara verilen maddi yardımı doğru bulduğunu sözlerine ekleyen Tatlıcı Metin Kuş, “Bizler pandemi şartlarında işletmemizde çocuklarımla beraber bir ustamızla beraber çalışıyoruz. Ticaret Bakanlığı’nın pandemi sürecinde esnaflara 3 ay boyunca bin liralık maddi yardım başvurduk ve iki aydır belirlenen parayı aldık, verilen yardımı küçümsemiyoruz ancak yeterli değil. Hafta sonları açık durumdayız ancak hareketlilik yok sadece burada çalışan elemanımızın günlük kazancı için duruyoruz. Patiseri halkımızın tercih ettiği ürünleri bulduğu yerler aparatif olarak ayaküstü de olsa tüketmeyi sevdiği alanlar. Alanya Sokağı esnafları olarak iyi gelişmelerin olmasını diliyoruz. Özellikle tek tip hale getirilmek istenen işletmelerin tabelalarının maliyetlerinin esnaflar tarafında ödenme zorunluluğu konusunda tabi ki Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile konuşarak bir çözüme kavuşturmak gerekiyor. Bizleri nasıl aydınlatacaklar bunu merak ediyorum. Umarım bu konuda yalnız bırakılmayız” dedi.

TANER: “TABELALARI BELEDİYE KENDİSİ YAPAMIYOR MU?”

İşletmesinin tabela ve tente maliyetinin yüksek olduğunu, yeni bir tabela düzenlemesi için maddi olarak yetersiz olduğunu belirten cadde esnafı Osman Taner, “Alanya Caddesinde bulunan dükkanların kiraları çok yüksek, burada kira sahibi kirasını iki almazsa kendini kapının dışında bulur. Esnaftan istenilen tabela ve kenarKompozit metrekare hesabı ile yapılan ve oldukça pahalı bir uygulamadır. Belediye bu sokaktan prim kazanacağını biliyor, kendisi tabelaları yapamaz mı? Alanya Caddesi’nde esnafının değişmesi gereken tek tip halinde olması gereken tabela maliyetlerini kendisinin karşılama zorunluluğu getirilmiş. Belediye bana bunu zorla yaptıramaz gerekirse mahkemeye kadar da olsa giderim. Caddemiz çok güzel oldu ancak her şey yapılıyorsa tabelaları da Belediye değiştirebilir bunu yaparsa halk daha fazla dua eder arkasında dururdu. Esnaf neden masrafa sokuluyor?Ben kiradayım zaten bunu ödemek zor geliyor. İşler zaten iyi değil ve bazı esnaflar işletmelerinde masraf yapmış, esnafa var olan tabelanızı çöpe atın yenisini yapın deniyor. Esnafı rahat bırakın.Bir disiplin de olmalı, örneğin bir baharatçı varsa burada hemen yanında da aynısı açılmamalı. Bir kotası olmalı böyle yapılırsa caddemiz daha da canlanır. Belediyeye biz gittik bizlere bu tebliğ edildi. Belediye’nin bir çıkarı yok biliyoruz ama siz bunu yapın deniyor. Benim dükkanımın elektrikli tentesine 40 bin lira para ödedim bunu çöpe atıp tekrar aynı masrafı nasıl yapayım. Bu parayla bir ev alırım, belediye bu sokağı yaptıysa tabelaları da yapabilir” diye konuştu.

ÜNAL: “HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”

Alanya Caddesi’nde kuruyemiş esnafı olarak hizmet veren Hasan Ünal ise, Belediye’nin hizmetlerine karşılık, esnaflarında destek olması gerektiğiniifade ederek, “Alanya Caddesi yapılmadan önce buranın ne kadar sorunlu bir sokak olduğu ortadaydı, araç trafiğine kapatıldı belli düzenlemeler yapıldı ve bu esnafa olumlu yansıdı. Hareketlilik başladı vatandaş işletmeleri daha iyi görür oldu. Bu süre içerisinde ne kadar bütçe ayrıldı Alanya Sokağı’na bilmiyorum ancak sonuçta bir maliyetle yapıldı bunlar. Esnafa belli kurallar dahilinde ve standartlarda tenteler tabelaların değiştirilmesi isteniyor, bu esnafın faydasına olacak. Maliyeti esnaf karşılayacak deniyor ama yapılacak bir durum yok, bize bir adım atılırsa biz de bir adım atmış olacağız. Herkes elini taşın altına koymalı. Herkes her yıl tabela veya tentesini değiştiriyor zaten. Zorluklar olur, belki Belediye esnafla bu konuda anlaşacak” şeklinde konuştu.

 


Etiket: Mersin, AlanyaSokağı, Esnaf, MetinKuş

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA