image Aslı Aktoprak
PELVİK TABAN NEDİR? PELVİK TABAN HAKKINDA NE BİLİYORSUN?



Yazı Tarihi : 8.11.2021
 E-Mail : aslikuzufzt@gmail.com

 

 

Pelvik taban, aslında ne yeni bir kavram ne de vücutta yeni keşfedilmiş bir bölgedir. Giderek daha fazla yetişkin hem kendilerinin hem de çocuklarının sağlıklarına önem veriyor olsa da, bu konuyla alakalı hala inanılmaz ciddi oranda bilgisizlik var ve çeşitli efsaneler yayılmaya devam ediyor. Çocuklarınız olsun ya da olmasın, ister menopoza daha uzun yıllar var olsun ya da uzun yıllardır menopozda olun fark etmez! Hepimiz bir şekilde fiziksel olarak aktif olmaya çalışıyoruz ve bazılarımız kararlı olup bunu başarıyor. Bu amaçla da ilgi alanlarımıza göre çeşitli sporlar yapıyoruz. Özellikle pilates veya yoga yapanlar sık sık duyuyorlardır pelvik taban kaslarını. Peki nedir bu pelvik taban kasları? Farkında olmasanız bile hayati fonksiyonlarımızın çoğunda temel bir rol alacak kadar önemli olan bu bölgeyi gelin tanıyalım.

 

Pelvik taban, leğen kemiği bölgemizin tabanında yer alır ve önden arkaya doğru (pubisten kuyruk sokumuna doğru) bütün zemini kaplar. Pelvik organları desteklemeye yardımcı olur. Tıpkı bir hamak veya sepet gibi üzerinde mesane, rahim ve kalın bağırsağı taşır. En önemli görevlerinden biri de cinsel ilişkide aktif bir şekilde kullanılmasıdır. Ama çok az kadın (ve hatta daha az sayıda erkek) bu kasların nerede bulunduğunu, işlevlerinin ne olduğunu ve pelvik tabanı oluşturan kasları kontrol etmek için ne yapabileceklerini biliyor.

 

Pelvik taban kaslarının fonksiyonları

Çoğu zaman, bu kaslar çalışmayı bırakana kadar onların gerçek değerinin farkında değiliz. Şimdiye kadar pelvik tabanınızda herhangi bir değişiklik olduğunu gösteren semptomlarınız olmadıysa, günlük yaşamınızda onu nasıl kullandığınızın ve öneminin tam olarak farkında olmayabilirsiniz.

Kontinans fonksiyonları: Pelvik tabanda yer alan sfinkterler, açma kapama fonksiyonları sayesinde idrara çıkma ve dışkılamayı sağlarlar. İdrar yapma ve dışkılama isteği sonucunda gevşeyerek boşaltıma yardımcı olurken, istenmeyen zamanlar da kasılarak boşaltımı engelleyici görev üstlenirler.

Cinsel işlev: Pelvik taban kaslarının kuvveti cinsel ilişkide çok önemlidir. Güçlü pelvik taban kasları ilişkinin kalitesini artırır.

Doğuma yardımcı fonksiyonu: Doğum esnasında pelvik taban kasları, yeterli gevşemesi ile rahimin itici gücü sonucunda bebek başının ve gövdesinin dışarı çıkmasını sağlar.

Destek fonksiyonu: Mesane, rahim, vajina ve rektumu alttan tıpkı bir hamak gibi destekler ve onların aşağıya sarkmasına engel olur.

Bu hayati fonksiyonlara bakarak pelvik tabanın ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Eğer pelvik tabanda bir hastalık durumu varsa başımıza gelebilecek bazı hastalıklar; istemsiz idrar kaçırma, mesane-rahim-rektum sarkması veya bazı cinsel işlev bozuklukları olabilir.

Pelvik tabanın yerini bulmak ve kasları hissetmek kolay olmayabilir. Gün içerisinde devamlı kullanıyor olsak da bilinçli bir şeklide onları kasıp gevşetmeyi öğrenmek biraz zaman alabilir.

Bazen bir iş toplantısında ya da sınavın ortasında aşırı miktarda idrar yapma isteğimiz gelip bizi zor durumda bırakmıştır. İşte o zaman tuvalete yetişebilmemiz için sıkı sıkıya kastığımız kaslarımız pelvik taban kaslarımızdır.

Sanılanın aksine pelvik taban kas çalışmaları için tuvalette idrar yaparken tutmaya çalışmak faydadan çok zarar verebilir. Bu yüzden pelvik taban egzersizleri için boş mesane ile çalışmanıza özen göstermelisiniz. İdrar yaparken tutup bırakmak sadece o bölge kaslarını keşfetmede yardımcı olacağı için önerildiği unutulmamalıdır. Bu konu hakkında detaylı yazılarımızı PELVIK AKADEMİ ailesi olarak  ilerleyen zamanlarda hazırlayıp sizlerle paylaşacağız.

Leğen kemiğinin (pelvis) iç kısmını örten ve leğen kemiğinin içinde bulunan idrar torbası (mesane), rahim, yumurtalık, prostat ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektumun normal görevlerini yapabilmesi için destek oluşturan hamak görünümlü kas tabakasına pelvik taban denir.

Pelvik taban kasları işeme, dışkılama ve cinsel fonksiyonlarda önemli rol oynar. Aynı zamanda pelvik organları (mesane, rahim, prostat ve rektum) aşağıdan destekleyerek kaldıraç görevi görür.

 

PELVİK TABAN PROBLEMLERİ

Pelvik Taban bozuklukları, bu bölgede bulunan kaslardan kaynaklı zayıflık veya gerginliklere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kas güçsüzlüğü veya aşırı aktivite sonucu oluşan kas spazmına ek olarak, bazı durumlarda bel bölgesi, kuyruk sokumu ve kalça ekleminde de fonksiyonel kayıplar meydana gelebilmektedir. Pelvik taban sorunu yaşayan kişiler, günlük yaşama katılımlarında ve günlük rutinlerinde kısıtlamalar yaşamaktadır. Pelvik taban problemlerinin uzun sürmesi kişilerde toplumsal izolasyona sebep olabilmektedir. Aynı zamanda da psikososyal hayatı da olumsuz etkileyerek bireylerin hayat kalitesini düşürmektedir.

 

SIKÇA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER?

Ürojinekolojik birçok hastalık pelvik taban kaslarında fonksiyon kaybına yol açabildiği gibi, pelvik taban kaslarındaki işlev kayıpları da birçok rahatsızlığa sebep olabilmektedir.

İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans)

Pelvik tabanda fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak en sık rastlanan problemlerin başında istemsiz idrar kaçırma gelmektedir.

Stres tipi idrar kaçırma: En yaygın idrar kaçırma tipi olup, öksürme, gülme, hapşırma ve zıplama gibi fiziksel aktiviteler sırasında ortaya çıkmaktadır.

Sıkışma tipi idrar kaçırma: Ani sıkışma hissi ile birlikte tuvalete yetişememe şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Miks tip idrar kaçırma: Stres ve sıkışma tipi idrar kaçırmanın bir araya gelmesiyle ortaya çıkmaktadır.

Pelvik Organ Sarkmaları (Prolapsus): Leğen kemiğinin (pelvisin) içerisinde yer alan pelvik organlar (mesane, rahim ve bağırsak) kendilerini destekleyen dokuların zayıflığı veya güçsüzlüğü nedeniyle sarkabilir. Mesane sarkmasına sistosel, idrar kanalının sarkmasına üretrosel, ince bağırsağın sarkmasına enterosel, kalın bağırsağın sarkmasına ise rektosel denir.

Pelvik Ağrı: Başta çikolata kisti (endometriozis) ve kronik postatitis olmak üzere pelvik inflamatuar hastalıklar, enfeksiyonlar, cerrahi operasyonlar sonrasında oluşan yapışıklıklar, pelvik alanı besleyen damarlardaki dolaşım problemleri alt karın bölgesinde ağrılara sebep olabilmektedir. Bu bölgedeki kas yapıları ağrı ile birlikte spazma girerek fonksiyonlarını gerçekleştirmede güçlük yaşayabilirler.

Dışkı ve Gaz Kaçırma: Pelvik taban kaslarındaki işlev bozuklukları istemsiz dışkı ve gaz kaçırmalarına neden olabilmektedir.

Kabızlık: Pelvik taban kaslarındaki aşırı kas aktivasyonu, kasların gevşemesine ve sağlıklı dışkılamaya engel olan durumlardan biridir.

Mesane Ağrı Sendromu (İnterstisyel Sistit): Sadece mesane ile ilgili bir problem gibi düşünülse de interstisyel sistit pelvik tabanın aşırı aktivasyonuna bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Cinsel İşlev bozuklukları

Anorgazmi-disorgazmi: Pelvik taban kaslarındaki fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak orgazm olamama ya da orgazma zor ulaşma sorunudur.

Disparoni: İlişki sırasında yaşanan ağrıdır. Pelvik taban kaslarını aşırı aktivasyonuna bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Vajinismus: Cinsel ilişki sırasında ya da tampon, spekulum gibi dışarıdan gelen herhangi bir uyarana karşı vajina etrafındaki kaslarda görülen spazm kaynaklı bir problemdir. Psikolojik faktörlerin etkisiyle birlikte pelvik taban kaslarının aşırı aktivasyonuna bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Sertleşme bozukluğu, iktidarsızlık (erektil disfonksiyon): Cinsel birlikteliği sağlayacak yeterli ereksiyonun (sertleşmenin) sağlanamaması ya da erken sonlanması durumudur. Pelvik taban kaslarının kuvvetsizliğine bağlı olarak ortaya çıkabilir.

KİMLER RİSKLİ GRUPLARDA? RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Menopoz dönemi kadınlar, yaşlılar, prostat rahatsızlıkları yaşayanlar, diyabeti olanlar, kronik kabızlık yaşayanlar, obez ve/veya ani kilo alan kişiler, Mesane ve bağırsak fonksiyon bozuklukları olanlar, Kronik öksürük rahatsızlığı olanlar, Duruş bozukluğu olanlar, Gebeler ve doğum yapanlar

TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Pelvik taban bozukluklarının başlangıç sebebi her ne olursa olsun zamanla çevresindeki yapıları da etkiler. Bu durum kişinin hem bedensel hem de ruhsal sağlığını etkilediği için tedavi planı multidisipliner olarak ortak bir protokol ile oluşturulur. Alanında uzman doktorlar ve pelvik taban fizyoterapistleri eşliğinde kişinin pelvik taban kas fonksiyonlarının değerlendirilmesinin ardından, tedavi süreci başlatılır.

UYGULAMALAR: Pelvık taban eğitimi, ölçme ve değerlendirme, Postür ve Diyafram nefesi eğitimi, Pelvik taban rehabılıtasyonu, Manuel ve cihaz eşliğinde Biyofeedback ve Elektrik Stimülasyonu ile Pelik taban çalışmaları, Mesane günlükleri, Davranışsal düzenlemeler, Poatur ve Core Stabılızasyon egzersizleri, Hasta takibi ,Pre/Post Operatif Pelvik taban kas eğitimi ve Rehabilitasyonu ile Pelvik Akademi ve Pelvik Taban fizyoterapistleri olarak elimizden geldiğince sosyal farkındalık projeleri kapsamında ilçelere giderek halkımızı bilinçlendirmek için eğitimler vermekte ve şartlar doğrultusunda problemlerine yardımcı olmayı amaçlamaktayız.




 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA