Özdağ Hakkında Hapis İstemi

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, geçtiğimiz aylarda Antalya’da düzenlenen İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı açıklamalar nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlamalarıyla yargılanıyor. 19 Ocak’ta Ankara’da gözaltına alınan Özdağ, 21 Ocak’ta tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede Özdağ hakkında, basın yoluyla zincirleme şekilde “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan 1 yıl 10 aydan 7 yıl 10 aya kadar hapis cezası istendi.

Davanın ilk duruşması İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Tutuklu olarak yargılanan Özdağ, ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşma savcısı, Özdağ için 4 yıl 6 ay hapis cezası talep ederken, mahkeme heyeti tutukluluk halinin devamına karar verdi. Dava 17 Haziran'a ertelendi.

3831370

“Yargı Halkı Değil İktidarı Koruyor”

CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, duruşma sonrası yaptığı açıklamada karara sert tepki gösterdi. Başarır, “Alt sınırı 2 yıl bile olmayan bir suçtan dolayı bir insan aylarca cezaevinde tutuluyor. Cumhuriyet savcısı sıfatını taşıyan biri, halkın değil iktidarın savcısı gibi davranıyor. Bu kabul edilemez” dedi.

Başarır açıklamasında, “Ben yıllardır söylüyorum, tekrar ediyorum. Benim unvanımın başında ‘Cumhuriyet’ yazmıyor, valinin yazmıyor, kaymakamın yazmıyor. Ama savcının önünde ‘Cumhuriyet savcısı’ yazıyor. O sıfat boşuna verilmedi. Halkın, 86 milyon insanın hakkını savunması için orada. Kars’taki çobanın, Edirne’deki öğretmenin, Ümit Özdağ’ın da hakkını savunmak için o makamda. Ama şimdi tutukluluk halinin devamını istiyorsa, gerçekten yazık. Hocalarının emeğine, yıllarca aldığı eğitime, yaptığı ödevlere yazık. Böyle savcılık mı olur? Ne yaptı bu adam? Toplasan iki suçlama var: Cumhurbaşkanına hakaret ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik. Alt sınırı 3 ay. Aylardır içeride” ifadelerini kullandı.

“Suçu ne Ümit Özdağ’ın? Muhalif olması” diyen Başarır, iktidarın yargıyı araçsallaştırdığını iddia etti:

“AK Parti’ye yakınsan suç işleme özgürlüğün var. Kimse sana dokunamıyor. Delilleriyle ortaya konmuş o kadar çok iddia var ki… Ama yargılanmıyorlar. Yargı artık Türkiye haritasının üstüne çöken bir kelepçe gibi. RTÜK’ten baskı geliyor, yargıdan geliyor, emniyetten geliyor. Konuşan, düşünen, tartışan herkes ya hakkında dava açılıyor ya da cezaevine gönderiliyor.”

Mersin KYK Yurtları Yaz Döneminde De Öğrencilere Açık
Mersin KYK Yurtları Yaz Döneminde De Öğrencilere Açık
İçeriği Görüntüle

Ali Mahir Başarır açıklamasının sonunda Halk TV örneğini de vererek, “Çeyrek asırlık Halk TV’nin başına gelenleri görüyoruz. Bu kanal muhalif yayın yapıyor, milyonlarca izleyicisi var. Ama tehdit altındalar. Çünkü iktidar artık kullanışlı bir muhalefet yaratmak, karşısına rakip olarak seçeceği muhalefeti kendisi belirlemek istiyor” şeklinde konuştu.

Muhabir: Bedirhan Sumeli