Haber-Mehmet Çetin
Bodrumlu yüzücü Aysu Türkoğlu, Manş Denizi'ni 16 saat 28 dakikada yüzerek, 'Manş Denizi'ni yüzerek geçen en genç Türk yüzücü' unvanını kazandı. Türkoğlu'na, Manş Denizi'ni yüzen ikinci Türk kadın olarak tarihe geçen Bengisu Avcı antrenörlük yaptı. Türkoğlu, Manş Denizi'ni yüzmeden önce son antrenmanını ise 1979 yılında Manş Denizi'ni yüzerek geçen ilk Türk kadın Nesrin Olgun Arslan'la birlikte Bodrum'da yaptı. Aysu Türkoğlu'nun Manş Denizi'ndeki tarihi başarısını Mersin'deki evinden her saniye takip ettiğini vurgulayan Arslan, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
ARSLAN, AYSU TÜRKOĞLU'NU MERSİN'DEN TAKİP ETTİ
21 yaşındaki Bodrumlu yüzücü Aysu Türkoğlu, İngiltere ve Fransa'yı ayıran Manş Denizi'ni yüzmek için birkaç gün hava şartlarının uygun olmasını bekledi. Türkoğlu, ardından İngiltere'nin Dover kentinden yüzmeye başlayarak, 16 saat 28 dakika sonunda Fransa'nın Cap Gris-Nez kıyılarında Manş geçişini tamamladı. O saatlerde Türkoğlu'nu, antrenörü Bengisu Avcı ve babası Mustafa Türkoğlu da botla takip etti. Tarihe 'Manş Denizi'ni yüzerek geçen en genç Türk yüzücü' olarak adını yazdıran Aysu Türkoğlu'nu o saatlerde takip edenlerden birisi de Manş Denizi'ni yüzerek geçen ilk Türk kadın Nesrin Olgun Arslan oldu. Arslan, Mersin'deki evinde sabaha karşı 05.30'a kadar Aysu'nun yüzerek geçtiği rotayı takip ederek, gelişmeleri sosyal medya hesabından paylaştı.
"AYSU'NUN YAŞADIKLARI, BENİM YAŞADIKLARIMIN BİREBİR AYNISIYDI"
28 Ağustos 1979'da kuş uçuşu 33 kilometre olan Manş Denizi'ni 15 saat 47 dakikada yüzerek geçen Nesrin Olgun Arslan, elde ettiği o günkü başarı için 4 yıl boyunca hazırlandığını vurguladı. Şu anda 65 yaşında olan ve zaman zaman yüzme maratonlarına katılmaya devam eden Arslan, Aysu Türkoğlu'nun Manş Denizi'ni yüzerek geçtiği saatleri Mersin'den takip etti. Arslan, heyecan dolu o saatlerden bahsederek; "Aysu yüzerken, sanki ben yüzüyormuşum gibi hissettim. Her saniyesinde 43 yıl öncesini yaşadım. Her saniyesinde ona olumlu mesajlar gönderdim. Aysu'nun yaşadıkları, benim yaşadıklarımın birebir aynısıydı. 'Beni anlayan ikinci bir insan var diyorum' şu an. Çünkü 'anlatılmaz, yaşanır' denir ya. Orası da öyle bir yer, çok zor. Aysu imkansızı başardı. Ben o dönem 'imkansızı başardım' diyordum, ikinci bir kişi daha imkansızı başardı. Bengisu imkansızı başarmadı. Bengisu muhteşem yüzdü. Ben de 11,5 saatte bitirseydim; 'çok güzel hazırlandım, gittim, 11,5 saatte yüzüp geldim' derdim. Ama Manş cehenneminin içine düştün mü bazen de limitlerini zorluyor. Aysu da ben de o limitleri zorlama anına denk geldik. O yüzden zordu, imkansızdı, onu başardı" diye konuştu.
"AYSU'YLA SON ANTRENMANINI BODRUM İÇMELER'DE İKİMİZ YAPTIK"
Olgun, Aysu'yla tanışıklıklarının 5-6 sene öncesine uzandığını belirterek; "Bengisu Avcı ve Aysu'yla açık deniz yarışlarında karşılaşıyorduk. Bodrum'da da Marmaris'te de yarışlar oluyordu. Oradan doğru; 'ben de Manş'ı geçmek istiyorum, nasıl yapacağım' diye yanıma koşturuyordu. En son Bengisu'nun antrenörlüğünde yapmasının doğru olacağını önerdim ve o şekilde yarışlarda tanıştık" dedi. Arslan, Aysu Türkoğlu'nun Manş Denizi'ndeki tarihi yüzüşü öncesi son antrenmanını birlikte yaptıklarından bahsederek, "Gitmeden önce, Bodrum'da bir sponsor firmanın basın toplantısına davet ettiler. Kızımın düğünü vardı, ben de onun için Bodrum'daydım. Orada olduğumu görünce beni de basın toplantısına davet ettiler. Aysu'yla son antrenmanını Bodrum İçmeler'de ikimiz yaptık. Ondan sonra Manş'ta yüzmek için yola çıktı" diye konuştu.
"MANŞ'TA DALGALAR, RÜZGAR VE AKINTILAR GİBİ ÇOK DEĞİŞİK KOŞULLAR VAR"
1979'da yaşadığı zorluktan ve elde ettiği başarıdan gazetemize bahseden Arslan, "4 yıl boyunca günde 6 saat antrenman yaptım. Soğuk suyla mücadele etmeyi öğrendim. Ama Manş'a gittiğimde ve yarışa başladığımda hiçbir şeyin antrenmanla ilgili olmadığını, bu işin beyinde bittiğini öğrendim. Manş'ta dalgalar, rüzgar ve akıntılar gibi çok değişik koşullar var. O kadar değişik akıntılardan ve mücadeleden 15 saat 47 dakikayla başarılı çıktım. Manş'ta yüzen ilk kadın yüzücü olma onuruna sahip oldum. Bu benim için çok önemli bir başarıydı. Ansiklopedilerde yer almak benim için gerçekten muhteşemdi" dedi.
"SOĞUK SUDA ÇOK ANTRENMAN YAPMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİM"
Arslan, Aysu Türkoğlu'na da Manş'ın zorluklarını anlattığını kaydederek, şunları söyledi; "Ona ilk önce çok fazla soğuk su antrenmanları yapmasını önerdim. Çünkü Manş'ın soğuğunun Bodrum'daki, Marmaris'teki hiçbir soğuğa benzemediğini, çok enteresan bir soğuk olduğunu, iliklerine kadar işlediğini ve onun için soğuk suda çok antrenman yapması gerektiğini söyledim. Oraya en az 1 hafta erken gitmesini önerdim. Çünkü Bengisu öyle bir hata yapmıştı, 2 gün önce gidip ilk denemesinde başaramamıştı. 2017'de 6'ncı saatte soğuk nedeniyle bırakmıştı. 2018'de yine gitti, soğuk antrenmanını güzel yapıp yüzebildi. Aysu'ya, 'başaramayacağım diye bir seçeneği kesinlikle beyninde tutma' dedim. 'Kesinlikle yapacağım, ne olursa olsun yapacağım diye düşün. Bu sefer en zorlandığın anda bırakmak için beynin seni hep kandırır. Öyle bir seçenek yok' dedim. Zorlandığı anda suya vurmasını, suyla kavga etmesini, şarkı söylemesini önerdim. O da bana şarkılar söylediğini ve önerdiğim şeyleri yaptığını söyledi."
AYSU, ÇIKTIĞINDA NESRİN ABLASI İÇİN DE AĞLADI
Arslan, 1979 yılında Manş Denizi'ni yüzerek geçtikten sonra ağlayamadığını vurgulayarak, "Akciğerlerim içine göçmüştü, ağlayacak gücüm yoktu" dedi. Arslan, Manş Denizi'ni yüzdükten sonra Aysu'dan kendisi yerine de ağlamasını istediğini anlatarak, "Çıktığımda çok ağlayacağım diye düşünüyordum. Ağlayamadım. Aysu'ya 'Çıktığında ne olur benim yerime de ağla' dedim. O da söz verdi. Çıktığında bolca ağladığını söyledi. 'Senin yerine de ağladım Nesrin abla' dedi" ifadelerine yer verdi.
"ROTAYI TAKİP ETTİĞİMDE SANKİ BİR 'S' ÇİZİYOR GİBİ"
Aysu Türkoğlu'nun yüzdüğü her saniyeyi Mersin'den takip ettiğini vurgulayan Arslan, o saatleri şöyle anlattı; "Her saniyesinde, başladığı andan itibaren gece 5.30'a kadar takip ettim. Gündüz başladı. Bizim saatimizle 12.00'de, oranın saatiyle 10.00'da başladı. Her saniye, her saat başı siteden rotayı takip ediyordum. Hatta Instagram hikayelerimde 'nerede, nasıl gidiyor' diye paylaştım. Şimdi şurası çok enteresan; o rotayı takip ettiğimde sanki bir 'S' çiziyor gibi. Herkes 'bu kız niye yukarı doğru yüzüyor, bu kız niye aşağı doğru yüzüyor' diyordu. Halbuki yüzücü direkt Fransa'ya doğru yüzüyor. Ama yandan gelen, içeriden gelen akıntılar onu sürüklüyor. Yani o yönünü Kuzey'e dönüp ya da Güney'e dönüp yüzmüyor. Direkt Doğu'ya, Fransa tarafına yüzüyor. Orada 'S' çizmiş gibi görünüyor. Halbuki o 'S' akınının arttığı yerler. Akıntı onu sürükleyip götürüyor. 200 metre var, '200 metreye varabilmek için 3 saat yüzdüm' diyor. Ben de işte o 750 metre için 4,5 saat fazla yüzmüştüm."
ARSLAN, YAŞADIĞI SEVİNCİN ARDINDAN HEMEN MESAJ ATTI
Aysu Türkoğlu'nun Manş Denizi'ni yüzerek tamamlamasının ardından ilk olarak Mersin'den mesaj yazdığını belirten Arslan, "Tabi o arada onlar tekneye falan bindi. Aysu ancak öğleden sonra okuyabildi. Antrenörü Bengisu hemen cevap yazdı" dedi. Arslan, mesajında "Tebrikler canım benim. İlk antrenörlük deneyiminde başardın ve beni çok mutlu ettin. Hepinizi öpüyorum. Aysu nasıl?" ifadelerine yer verirken. Antrenör Bengisu Avcı'dan gelen ilk mesaj ise şu oldu; "O kadar zordu ki Nesrin abla... O kadar ters gitti her şey ama oldu. Yarın dinlenip açık kafa ile hepsini anlatacağım. Çok teşekkür ederiz baştan beri inandığın için."
"SON SANİYEDE, BİTİRDİKTEN SONRA DERİN BİR 'OH' ÇEKTİM"
Aysu'nun başarısının kendisini çok mutlu ettiğini vurgulayan Arslan, "Aklıma bitiremeyeceğine dair en ufak bir düşünce gelmedi. Hatta insanlar bana yazıyorlardı. Benim paylaşımlarımdan yüzlerce kişi Aysu'yu takip etti. Onlar da aynı gece sabaha karşı 05.00'e kadar izlediler. Bir tanesi 'bitirememe gibi bir ihtimal var mı' diye yazdı. 'Kesinlikle yok, öyle bir ihtimal yüzde 0' dedim. 'Aysu kesinlikle bitirecek' dedim. Ona inandım. 'Bitiremeyecek' demedim hiç. Ancak son saniyede, bitirdikten sonra derin bir 'oh' çektim" dedi.
"KEŞKE BÜTÜN UNVANLAR ONUN OLSA"
Arslan, Manş Denizi'nde kendisinden sonra yüzen Türk kadın ve Aysu'nun antrenörü Bengisu Avcı'dan da bahsederek, Avcı'yla daha önce takım yarışlarında beraber yüzdüklerini söyledi. Arslan, Aysu Türkoğlu'nun başarısında Manş Denizi'ni 2018'de rekor sürede yüzen Bengisu Avcı'nın büyük katkısı olduğunu vurguladı. Kendisinden destek isteyen yüzücülere her zaman yardımcı olduğunu belirten Arslan, "Bu konuda idol olmak, örnek alınmak, yüreklendirmek, cesaretlendirmek çok mutluluk verici. Benden yardım isteyen herkese her konuda yardımcı oldum. Gerek mental anlamda gerek antrenman yönünden hep yardımcı oldum ve sonunda başarılı olmaları da benim için büyük mutluluk oldu. Aysu da 4 yıl çok yoğun antrenmanlar yaptı. Şimdi Aysu 21 yaşında en genç yüzücü oldu. Ben yüzdüğümde 22 yaşındaydım. Benim için o unvan meselesi önemli değil. Keşke bütün unvanlar onun olsa. Çünkü fazlasıyla hak etti. 4-5 yıl boyunca devamlı antrenman yaptı. Hep takipleştik, ara ara telefon etti. Mental olarak ona yardımcı oldum. Bengisu da antrenman olarak yardımcı oldu. Bilimsel olarak zaten antrenman yapma tekniklerini, yöntemlerini biliyordu. O yüzden her konuda çok avantajlı. Bu konuda birazcık da olsa katkım olduysa ne mutlu bana" ifadelerine yer verdi.
AYSU'YA GELEN TEBRİK MESAJLARI ASLAN'I GURURLANDIRDI
Şu anda Aysu Türkoğlu'nun gördüğü takdirin kendisini oldukça mutlu ettiğinin altını çizen Arslan, "Birçok konuda birçok kurumun, bakanların, siyasilerin, parti ayrımı olmaksızın herkesin Aysu'ya devamlı mesajları oldu. Ondan daha büyük gurur duydum. Belki ben kendim içini biraz burukluk duydum, benim yüzdüğüm dönemde hiç böyle bir şey yazan olmamıştı. Ama Aysu'nun şahsında onların hepsini kendim için de kabul etmiş oluyorum" dedi. Arslan, 43 sene önce Manş Denizi'nde kendisini motive eden şeylere de dikkat çekerek; "Ben yüzerken teknede Türk bayrağı vardı, o dalgalanıyordu. Her nefes alışımda ona bakıyordum. Çok zorlandığım anlarda da teknedeki bayraktan, Atatürk'ümden umut buluyordum. Onun için kulaç atıyordum. Türk kadını için atıyordum. Bir de şu an 'Allah beni hiç zorda bırakmadı' diyordum" diye konuştu.