Başarır, "Madencilerimizin ölmediği bir Türkiye diliyorum" dedi.

2000'den Fazla Can Kaybı Hatırlatması

Türkiye'nin yeraltı kaynakları açısından zengin bir ülke olduğunu belirten Başarır, bu zenginliğin işçilerin canı pahasına çıkarılmaması gerektiğinin altını çizdi. Milletvekili, gerekli önlemlerin alınmaması, denetimsizlik ve işletmelerdeki ihmaller nedeniyle yıllar içinde 2000’den fazla maden işçisinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Özgür Özel Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Güleç'i Ziyaret Etti
Özgür Özel Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Güleç'i Ziyaret Etti
İçeriği Görüntüle

Başarır, bu tablo karşısında sorumluluğun ertelenemeyeceğini belirterek, şu sert ifadeleri kullandı:

"Madencilerimiz para hırsı uğruna sömürülüyor. Ne canları ne hakları korunuyor."

İstihdamdan Önce Güvenlik Gelmeli

Yeraltı kaynaklarından yararlanılması gerektiğini ancak bunun sadece güvenli çalışma koşullarıyla mümkün olabileceğini belirten Başarır, hükümetin önceliklerini sorguladı:

"Yeraltı zenginliklerimizden faydalanmak durumundayız ama asıl önceliğimiz iş güvenliği ve işçi sağlığıdır. Madencilerimiz gün yüzü görmeden, hayatları tehlike altında çalışıyor. İş kazalarını en aza indirmekle mükellefiz."

Başarır, son dönemde gündeme gelen istihdam rakamlarına da değinerek, "Beş bin yeni istihdamdan söz ediliyor, güzel… Ama 2000’den fazla madencinin öldüğü gerçeği ortada duruyor" ifadeleriyle, işçi sağlığı ve güvenliğinin her türlü ekonomik hedefin önünde tutulması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi