Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda gerçekleştirdiği konuşmada, orman yangınları ve iklim değişikliğine dair ciddi endişelerini dile getirerek hükümeti sert bir şekilde eleştirdi. Kış, ormanların her yıl alevler içinde kalmasının, iktidarın yetersiz önlemlerinden kaynaklandığını vurguladı.
"Orman Yangınları ve İklim Krizi Hala Çözülmedi"
Ülke genelindeki orman yangınları ve hızla tahrip olan ekosistemlere dikkat çeken Gülcan Kış, yıllardır uyarılarda bulunduklarını ancak iktidarın adım atmadığını belirtti. Kış, “Yıllardır uyardık, ‘Önlem alın, yangın filosunu güçlendirin’ dedik ama iktidar hep seyretti. Her yıl aynı acı tabloyla karşı karşıyayız. Orman yanıyor, doğa yok oluyor, insanlar canıyla, malıyla mücadele ediyor ama hala bir çözüm yok” dedi.
“İklim Yasası Halkı ve Çiftçiyi Koruma Amacı Gütmüyor”
198 sıra sayılı İklim Kanunu Teklifi’ni eleştiren CHP’li vekil, teklifin eksik ve yetersiz olduğunu, iklim krizinin ciddiyetine uygun bir yaklaşım içermediğini ifade etti. Gülcan Kış, “İklim krizinin vahametini, tarımın, halk sağlığının, doğanın karşı karşıya olduğu tehditleri kavrayamayan bir teklif önümüze getiriliyor. Sera gazı azaltımı bile piyasanın insafına bırakılmış, somut hedef yok, üretici yok, çiftçi yok, halk yok” şeklinde konuştu.
İklim Yasasına Karşı Mersin ve Türkiye'yi Savundu: “Bu Yasa İhanettir”
Mersin’in tarımsal üretim gücüne de vurgu yapan Kış, iklim değişikliğinin tarım sektörüne etkilerinin büyük olduğunu belirterek, “Mersin üretimin şehridir; narenciye yetişiyor, zeytin yetişiyor, çiftçi alın teri döküyor ama iklim değişikliğini ciddiye almayan her yasa Mersin’e de Türkiye’ye de ihanettir. İklim değişikliği; dalında yanan narenciye, donup giden meyve, boşalan sofralar, yok olan üretimdir” dedi.
“Zeytine Uzanan El, Halkın Köküne Uzanmıştır”
Son dönemde Meclis’e sunulan zeytinlik alanlarının madencilik faaliyetlerine açılmasıyla ilgili düzenlemeleri de eleştiren Kış, zeytinin Türk halkı için çok değerli bir sembol olduğunu ifade etti. Kış, “Zeytin bu toprakların direncidir, halkın köküdür, emeğin sembolüdür. Zeytine uzanan el, bu halkın köküne uzanmıştır. Tarımı, toprağı, sağlığı talan eden anlayışı asla kabul etmiyoruz” dedi.
Kömürden Çıkış İçin Somut Hedefler İstedi: “Bu Yasaya Onay Vermeyeceğiz”
Gülcan Kış, İklim Yasası’nın etkili olabilmesi için kömürden çıkış tarihinin net bir şekilde belirtilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kış, “Tarımı, suyu, toprağı yok sayan; yerel yönetimi, sivil toplumu dışlayan; halk sağlığını, gıda güvenliğini göz ardı eden bu metne hayır diyoruz. Eğer gerçekten bir iklim yasası yapılacaksa, kömürden çıkış tarihi yazılacak, çiftçi korunacak, bilimin ve halkın sesi duyulacak” ifadelerini kullandı.
“Üreticinin Alın Teri Korunmalı”
Kış, konuşmasının son bölümünde, “Üreticinin alın terini, Türkiye’nin üretim gücünü, çocuklarımızın geleceğini korumak boynumuzun borcudur. Biz, ülkemizi talana da adaletsizliğe de teslim etmeyeceğiz” diyerek, hükümetin tarım ve çevre politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.