MEÜ, yapay zeka teknolojisinin kullanımına yönelik anlaşma imzaladı




Tarih: 8 Şubat 2022 Salı 12:03




İstanbul Teknik Üniversitesi, ARI Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde sağlık alanında veri analizleri faaliyetleri gösteren bir AR-GE şirketi olan Sun4tech, Akdeniz Bölgesi’nde pilot bir akademik merkez olan ve halihazırda birçok önemli sağlık araştırmalarını yürüten Mersin Üniversitesi ile bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma ile sağlık ve ilaç alanlarında büyük veri tabanlarının analizine ve klinik olarak yorumlanmasına ilişkin artan ihtiyaca cevap verilmesine çalışılacak. Proje, temel olarak nadir hastalıklarda hasta ve hastalık tanılanmasına odaklanacak ve makine öğrenmesi/yapay zeka kullanarak bir tanılama programı ile doğrusal olmayan dinamik bir model geliştirilmesi üzerine çalışacak. Bu model ve programlama ile daha ileri hasta ve hastalık tanılama araştırmaları ve hizmetleri sunulabilecek. Projenin koordinatörlüğü, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sun4tech Teknoloji A.Ş Bilimsel Araştırma Koordinatörü Prof. Dr. Dilek Çiçek Yılmaz tarafından yapılacak. Sağlık alanındaki büyük verilerin incelenmesi ve yorumlanması hala insan yetenekleri ile sınırlı olması ve tarafsız olmaması nedeniyle, hastalıklar ile semptomlar arasında bilinmeyen/bulunamayan ilişkilerin tespitinde makine öğrenmesi ve yapay zekanın kullanılması, hastalara tanı konulmasındaki uzun süreleri dramatik olarak kısaltacak ve böylelikle de nadir hastalıkların tahmin edilebilirliğinde ve tedavi süreçlerinde ilerleme sağlanacak.

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, “Küresel nüfus artarken, teknolojilerden ve aynı zamanda çevirisel araştırmalardan faydalanılması sağlık alanında hızla artmakta olan ihtiyaç ve sorunların çözülmesine yardımcı olacaktır. Gerçekçi vizyon, özveri, irade ve ortak bilimsel yaklaşımlar hepimize başarı getirecektir. Biz burada, Mersin Üniversitesi’nde en karmaşık sorunların üstesinden gelebilmek için yenilikçi yöntemlerin kullanılmasını sağlamak amacıyla tüm disiplinleri cesaretlendiriyor, destekliyor, rehberlik ediyor ve iş birliği ortamı yaratıyoruz” dedi.

Sun4Tech CEO’su Dr. Yusuf Fikret Umur ise Sun4tech olarak Mersin Üniversitesi ile iş birliği yapmaktan büyük bir heyecan duyduklarını belirtti. Dr. Umur, “Sağlık teknolojileri alanında birlikte hissettiğimiz tutku ve vizyonumuzla sağlık ve veri bilimlerini ileri bir seviyeye ulaştırmak, karmaşık sorunları basit bir şekilde çözmek ve ulaşılabilir olmak hedefleri için çalışacağız. Beraberce iş birliğimizi genişletecek ve uluslararası sağlık verileri ve araştırmaları zincirinin sağlam bir halkası olacağız” dedi.

Proje koordinatörü Prof. Dr. Dilek Çiçek Yılmaz, “Nadir hastalıklarda en büyük sorun bu hastaların rutin poliklinik takiplerinde çoğunlukla gözden kaçması ve tanı alamamasıdır. Bu nedenle birçok hasta mevcut tedavilerden de mahrum kalmaktadır. Projemizde, makine öğrenmesi ve yapay zeka kullanılarak yapılan algoritmalarla nadir hastalıklara daha erken ve hızlı tanı koymayı planlıyoruz” dedi. (Haber Merkezi)


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA