Gültak: “Cumhur İttifakı’nın hizmetleri engellediği algısı yanlıştır”




Tarih: 19 Haziran 2022 Pazar 16:25




Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, katıldığı televizyon programında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Gündemi değerlendiren Gültak, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde verilen 310 milyon liralık borçlanmaya dair, “Biz Cumhur İttifakı olarak, her zaman için Büyükşehir’de hizmetlerin devam etmesi konusunda hep destek olduk. Genelde de şöyle bir algı oluşturuldu; sanki Cumhur İttifakı üyeleri Büyükşehir’de belediye hizmetlerinin önünü kesiyor gibi. Tam tersi bu ilk değil, bundan önce de en az 4-5 defa bu şekilde Cumhur İttifakı faydalı projelerde onay verdi ve bu da bunlardan b

Haber – Mehmet Çetin

Karıldığı televizyon programında gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 310 milyon TL borçlanmanın verilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Daha önce söylemiştim ve yine söylüyorum ki; Cumhur İttifakı’nın bir belediye başkanı olarak, hiçbir belediye başkanının önünün kesilmesinin veya bir hizmetin kesilmesinin söz konusu olmadığını hep söylemiştik. Yani biz Cumhur İttifakı olarak, her zaman için Büyükşehir’de hizmetlerin devam etmesi konusunda hep destek olduk. Ama şunu görüyorduk; bu borçlanma verilecek ama bunun karşılığında neler yapılacak, bunu görmek istedik. Sonuç olarak da Büyükşehir belediye başkanı paraların nerelere ve hangi projelere harcanacağı konusunda devam eden projelerin açıklarının olduğu bir listeyi Cumhur İttifakı’nın önüne getirince, Cumhur İttifakı da bunu her kesimiyle tartıştı ve bu yapılan projelerin Mersin halkının lehine olduğunu görünce de tabi ki gerçek hizmetin aksamaması konusunda borçlanmayı verdi. Hem bir belediye başkanı olarak hem de Cumhur İttifakı’nın bir adayı olarak hep söylerim; hizmet kesintiye uğramamalı. Çünkü hizmet kesintiye uğradığı zaman Mersin’deki yaşayanlar sıkıntısını görecek ama ‘hizmet kesintiye uğramamalı’ derken de paraların nereye gittiğinin, nerelere harcandığının da kontrolünü yapmak da en büyük görevlerimizden bir tanesi. Dolayısıyla projeler geldi ve proje karşılığında harcanacak paralar gelince de biz Cumhur İttifakı olarak böyle bir karar verdik. Bundan sonra da bunların takipçisi olacağız. Biz Cumhur İttifakı olarak kimsenin önünü kesme niyetimiz yok ve bunu da ispatlamış olduk” ifadelerini kullandı.

 

“CUMHUR İTTİFAKI HEP DESTEK VERDİ VE DESTEK VERECEK”

Verilen borçlanın ilk olmadığını söyleyen Gültak, daha önce de borçlanmaların verildiğini hatırlatarak, “Bu ilk değil. Vahap Bey ilk geldiğinde 160milyon borçlanma aldı. MESKİ için 100 milyonun üzerinde borçlanma aldı. Otobüslerle ilgili teminat aldı, bitümle ilgili teminatlar aldı. Genelde de şöyle bir algı oluşturuldu; sanki Cumhur İttifakı üyeleri Büyükşehir’de belediye hizmetlerinin önünü kesiyor gibi. Tam tersi bu ilk değil, bundan önce de en az 4-5 defa bu şekilde Cumhur İttifakı faydalı projelerde onay verdi ve bu da bunlardan bir tanesi. Dolayısıyla eğer proje karşılığı borçlanma istenirse, mantıklı işler ortaya konulduğunda Cumhur İttifakı bunun desteğini verir ve bundan sonra da takipçisi olur diye düşünüyorum” dedi.

 

“AKDENİZ’E HİZMET ETMEK İÇİN BORÇLANMA İSTEDİK”

Akdeniz Belediye Meclisi’nde de uzun zaman sonra borçlanma talebinin ilgili komisyonlara havale edilmesini de değerlendiren Gültak, “Biz 3 yıl boyunca bir kere borçlanma istedik. Uzun süre kendi yağımızda biraz kavrulduk ve borçları bitirdik, borçlanma istemedik. Ama şöyle bir pozisyonumuz var; biz 30 milyon TL hibe karşılığında sıcak ve soğuk asfalt plentimizi kurduk ve istiyorum ki; bu tesisi kullanalım, Akdeniz’deki asfalt, kaldırım sorunu çözelim. Evet, biz daha önce borçlanma konusunda ret yedik. Hatta sadece borçlanma konusunda değil, bitüm teminatıyla ilgili de ret yedik ve biz Büyükşehir’de bitüm teminatıyla ilgili olarak bugüne kadar hiç ret oyu vermedik. Kendi borçlanma sistemimizin için de projelerimizi ortaya koyduk, yani genel bir borçlanma istemedik. Biraz kızgınlığım onaydı. Bunları izah edip, anlatmama rağmen borçlanma gelmeyince tabi ki; en doğal hakkım olan bunları basın aracılığıyla ve sokakta anlattım. Biz geçenlerde kendi imkanlarımızla kaldırım ve asfaltlama çalışmaları yapmaya başladık ve biraz yaptık ama borçlanma olmadan 65 mahallenin tamamını yapmamız mümkün değil. Dolayısıyla biz de yeniden bir borçlanma istedik ve artık taktir meclisin. Biz bunu hizmet için istediğimizi anlattım. Bundan sonra yüce meclis önümüzdeki ay toplandığında bir karar verecek. Umarım bizim Büyükşehir’de proje karşılığı sağlamış olduğumuz desteğin aynısını Akdeniz’de meclis üyelerinin bize vereceklerini düşünüyorum. Aksi taktirde mağdur olan Akdeniz halkı olur” şeklinde konuştu.

 

“AKDENİZ’DE ARTIK BARIŞ VE KARDEŞLİK VAR”

Akdeniz’de daha önce kavganın ve kargaşanın olduğunu ve şimdi ise barışın ve kardeşliğin olduğunu kaydeden Gültak, “Biz adayken, birçok belediye başkan adaylarının konuşmalarından farklı açıklamalar yaptık. Ben hep şunu söyledim; ‘Biz Akdeniz’e gelirsek, Akdeniz’deki insanlık dramını çözeceğiz.’ Çünkü sadece asfalt, kaldırım, spor tesisiyle olmaz bu işler. Bir kere Akdeniz’de ciddi bir kavgalaşma, itişme vardı. Uyuşturucu ve terör baronları Akdeniz’i simsiyah yapmışlardı. Mutsuzluk vardı Akdeniz’de. İnsanları ayrıştırılmıştı. İlk çözeceğimiz iş bu’ dedik. Biz Akdeniz’de barışı, kardeşliği sağladık” dedi.

 

“EĞİTİM İÇİN GEREKLİ FİZİKİ KOŞULLARI BELEDİYE OLARAK SAĞLADIK”

Gençlerin çocukların Akdeniz’de artık açılan tesislerde ve kendilerine sunulan imkanlarla birlikte çalışmalar yaptıklarını şehrin en önemli eğitim merkezlerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Gültak, “Şu anda robotik kodlamayla ilgili olarak en çok laboratuarın olduğu ilçe Akdeniz’dir. Buradan bir müjde daha vereyim; Gündoğdu Mahallesi’nde eylül ayı içerisinde Mersin’in ilk bilim merkezini açıyoruz. Endüstri meslek liselerindeki hocalarımızla yaptığımız toplantılar sonucunda bunun şu anda hazırlığı yapılıyor. Bu da şunu sağlayacak; sadece Akdeniz değil, merkezdeki bütün öğrencilerin faydalanacağı bir bilim merkezini hayata geçireceğiz. Bunlar önemli şeyler. Barışı sağladığınızda, kardeşliği sağladığınızda o zaman insanların dünyaya bakışı değişecektir. O zaman insanlar ümitlenirler, hayatlarından bir zevk alırlar. Biz en son yaptığımız robotik kodlama ve robot yarışında Akdeniz’deki çocukların kendi imkanlarıyla parçaları bir araya getirip, yazılımlarını kendileri yapıp, şerit takip eden arabalar yaptıklarını gördük, labirent içersinde hareket eden arabalar gördük ve bunlar Akdeniz’in çocukları. Dolayısıyla eğitim çok önemli. Bu eğitimlerin olabilmesi için de okulların, fiziki ortamların değişmesi lazım” diye ekledi.

 

“ÇAY MAHALLESİ’NDEKİ HALKIMIZA KONUTLARINI TESLİM EDİLMEYE HAZIR”

Akdeniz’de başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Gültak, Çay Mahallesi’ndeki konut çalışmalarına değinerek, “Çay Mahallesi’nde konutlarımız bitti. Şu an resmi yazışmalar devam ediyor. 2 bin 400 konut var. İlk etabın görüşmelerini yaptık. Oranın insanları her şeye layıklar. Dolayısıyla 3+1, 2+1 konutlarımız var, 3-5 katlı. Doğalgazlı, yeşilin çok olduğu. Hiçbir apartman diğer apartmanın açısını, rüzgarını, ışığını kesmiyor. Diyelim ki; Çay Mahallesi’nde kaçak ve kullanım izni olmayan bir kişi bu konutlardan yer almak istiyorsa en fazla ödeyecekleri fark; 150-160 bin lira. Baba oğluna yapmaz bunu. Çay Mahallesi’nde oturmayan kimsenin de bu mahalleden bir dükkan alma şansları bile yok. Barış Mahallesi’nde de yakın bir tarihte bu konutların benzerlerini göreceğiz. Önümüzdeki senenin 3’üncü çeyreğinden sonra da inşallah o konutları da teslim etmeye başlayacağız. Bizim kentsel dönüşüme ihtiyacımız var. Çünkü çok kötü şartlarda insanlarımız yaşıyor. Sadece Akdeniz’in değil, Toroslar’ın, Yenişehir’in de bunlara ihtiyacı var. Daha lüks, daha konforlu, daha çevreci bir şehirden bahsetmek istiyorsak Mersin’de kentsel dönüşümün başlatılması gerekiyordu. Kentsel dönüşüm biraz riskli ve sıkıntılı, siyasileri koltuklarından, makamlarından edecek bir konu ama biz korkmadık. Çünkü biz buraya hizmet etmek için geldik, biz buraya Akdeniz’i, şehri dönüştürmek için geldik ve başarılı olduğumuzu da düşünüyorum. Bir dahaki dönemde de inşallah hızla devam ettireceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

“AKDENİZ’DEKİ ZEKİ ÇOCUKLARIMIZA BELEDİYE OLARAK GEREKLİ İMKANLARI SAĞLIYORUZ”

Akdeniz ilçesinin gençlere ve çocuklara eğitim açısından sundukları imkanları aktaran Gültak, “Akdeniz, dezavantajlı ailelerimizin olduğu bir ilçe o kadar zeki çocuklarımız var ki bu bölgede. Yenişehir’deki, Mezitli’deki, Toroslar’daki çocuklarımızdan hiçbir farkları yok ama bir sıfır mağlup başlıyorlar arkadaşlarına nazaran bulundukları ortamlardan dolayı.  Gökdelen’de öğrenciler için açtığımız kurs merkezimizde şu an 400 öğrenci öğrenim görmekte ve eylülden itibaren de bin öğrencimiz kayıt yapabilecek hem de bir lira bile para ödemeden. Sadece etüt merkezi olarak değil, küçük konferansların yapılacağı, bazı panellerin yapılabileceği alanlar mevcut. Sadece park yapmak, bahçe yapmak değil, bu gençlerin çalışabilmeleri, iş sahibi olmaları açısından da Akdeniz Belediyesi olarak var gücümüzle çalışıyoruz” sözlerini kullandı.

 

“BELEDİYE OLARAK EN ÇOK EZİLEN KADINLARIMIZIN HER ZAMAN YANINDAYIZ”

Akdeniz Belediyesi olarak kadınlara tanınan imkanlar ve ayrıcalıklara da değinen Gültak, “Akdeniz’de en çok ezilen toplum maalesef ki kadınlar ve gençlerdi. Gelir gelmez bu işlere el attık. İlk yaptığımız işlerden bir tanesi de kadın kooperatifi kurmak bir de engelli kooperatifi kurmak oldu. Bunlar baya ilerlediler. Kadın kooperatiflerimiz o kadar ilerletti ki işi Sanayi Bakanlığı’ndan projeler yazdılar, hibeler aldılar, endüstriyel mutfaklar kurdular. Bunlara yardımlar verdik, imkanlar verdik. Kooperatif o kadar arttı ki; satış alanları verdik ve en son da onların bu satışları sağlaması için İstanbul’da, İzmir’de başka vilayetlerde de kooperatiflerle tanış olmalarını ve oralardan alışveriş yapmalarını sağladık. Kadınlarımız artık Mersin’de o kadar çok üretiyorlar ki, ürettiklerini satma sıkıntıları da kalmadı. Çünkü bir yandan belediyenin imkanlarını kullanıyorlar. Artık iş o kadar büyüdü ki; Akdam’da 13 dönüm arazi verdik kendilerine ve şeker otu bitkilerinin ekimler yaptılar kadınlarımız. Kadınlarımız bir yandab ekmek yapıyorlar, bir yandan reçel yapıyorlar farklı farklı işler yapıyorlar ve şimdi de tarıma yönelmişler. Kadınların tarım içinde olması çok önemli ve böylelikle kooperatifimiz hızlı bir şekilde Türkiye’nin en önemli kadın kooperatiflerinden bir tanesi oldu. Bu da kadının 4 duvar içinde yaşamasına engel oluyor, kadının para kazanmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA