Kurbanlık fiyatı var, alacak para yok




Tarih: 23 Haziran 2022 Perşembe 15:54




Her yıl olduğu gibi bu yılda da büyük bir heyecanla beklenen Kurban Bayramı 9 Temmuz’dan itibaren başlamış olacak. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala en çok merak edilen konuların başında ise kurbanlık fiyatları gelmekte. Hayat pahalılığının bu kadar arttığı bir döneme denk gelmesi de bazı Mersin’de oluşturulan komisyon tarafından kurbanlık fiyatlarının kilogram başına büyükbaş için 65 TL, küçükbaş için 68 TL olarak belirlendi.

Özel Haber- Mehmet Çetin

9 Temmuz Cumartesi günü idrak edilecek olan Kurban Bayramı için geri sayım devam ederken kurban kesmek isteyen vatandaşlar 2022 kurban fiyatlarını merakla bekliyordu. Mersin’de Mersin Kasaplar Odası, Kırmız Et Birliği, Keçi Koyun Damızlık Birliği, Büyükbaş Yetiştiricileri Birliği ve Veterinerler Odası olarak bir komisyon kurduk ve o komisyon kararıyla birlikte büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkların fiyatı belirlenmiş oldu. Kurban Bayramı’nda kurbanlık alırken, keserken ve hijyen gibi bir çok konuda dikkat edilmesi gereken kurallar hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulunan Mersin Kasaplar Odası Başkanı Adem Pekmez, kaçak kesim ve kurbanda dolandırma gibi bir çok konuda önlem aldıklarını belirtti. Yaklaşmakta olan Kurban Bayramı’na dair olarak belirlenen kurban fiyatlarını değerlendiren Pekmez, “Kurban fiyatlarımız şu anda ülkemizdeki diğer emtialara göre çok da fazla artmış değil. Yalnız burada üreticilerin biraz sıkıntıda olduğunu söyleyebiliriz. Yem fiyatlarının yüksek olduğu, girdi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı tabi ki kurbanlık fiyatlarına da biraz yansıdı. Şu anda biz Mersin Kasaplar Odası, Kırmız Et Birliği, Keçi Koyun Damızlık Birliği, Büyükbaş Yetiştiricileri Birliği ve Veterinerler Odası olarak bir komisyon kurduk ve o komisyonda bunların hepsini değerlendirerek, Mersin için fiyatlarımızı belirledik. Fiyatlarımız da; büyükbaş için 65 TL, küçükbaş için 68 TL. Kesim ücretleri ise; büyükbaş için bin TL, küçükbaş için ise 250 TL olarak belirlenmiştir. Tabi ki bunlar yine müşterinin isteğine göre, müşterinin arzına göre kasaplarımızca, meslektaşlarımızca değerlendirilecektir. Biz fiyatlarımızı bu şekilde kamuoyuna duyurmuş bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

 

“KAÇAK KESİM VE KAÇAK KIYMA ÇEKİMİNE KARŞI TEDBİRLER ARTTIRILMALI”

Yaklaşan Kurban Bayramı’ndan dolayı ‘kaçak kıyma çekimi’nin önüne geçilebilmesi adına yeterli ve gerekli önlemlerin belediye zabıta personellerince alınması gerektiğini belirten Pekmez,“Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle piyasada kıyma çekimiyle ilgili olarak sıkıntılarımız yıllardır var. Bunlar için valilik makamına, kaymakamlıklara, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığına, il ve ilçe tarımlara odamızın mesleki yazılarını ilettik. Çözüm olarak yardıma ihtiyaç duydukları anda vatandaşımızın, esnafımızın yanındayız bunu da bilmelerini isteriz. Fakat bu konuda biz de il idare müdürlüklerinin bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Vatandaşımızın hijyenle ilgili sıkıntılarını gidermeleri amacıyla bu tür kurumları çalışmaya davet ediyoruz. Bilindiği üzere mübarek kurban bayramı vatandaşlarımızın etinin bir kısmını kıyma haline getirerek değerlendirmektedir. Bunun için de kıyma çekimi için yetkilendirilmemiş lokantalarda yapılmaktadır. Yine kurban bayramında elinde kıyma makinesi olan farklı iş kollarıyla ilgilenen kişilerin bile işyerlerinde kıyma çektikleri bilinmektedir. Bahse konu işletmeler, et ve et ürünlerinin işlenmesi için gerekli hijyen şartlarına sahip olmamaları nedeni ile halkımızın sağlığı ile oynamaktadırlar. Üyelerimizi ilgilendiren diğer bir husus ise, kaçak çekim yapan şahıs ve işyerlerinin haksız kazanç elde etmek suretiyle kasap esnafını ekonomik olarak zarara uğratmalarıdır. Tüm bu olumsuzlukların yaşanmaması belediye zabıta amirlikleri ve ilgili birimlerin denetimlerin arttırılması, kaçak çekim yapan işyeri veya şahısların gerekli cezalara uğratılması hususunda gereğinin yapılmasını istiyoruz” diye ekledi.

 

“YETERİ KADAR KURBANLIK VAR BU YIL”

Kurban Bayramı’nda kimsenin kurban temin etmekte sıkıntı yaşamayacağını kaydeden Pekmez, “Yetişmekte olan Kurban Bayramı’nda kimsenin bir şüphesi olmasın; yeteri kadar kurbanlıklarımız bulunmakta, yeteri kadar büyükbaş hayvanımız var. Bu ekonomik şartlarda kurbanlık kesen vatandaşımız var, kesmeyen ve belki de kesemeyen vatandaşımız var. Bu sene bu biraz daha fazla olacak kesemeyen. Çünkü maliyetler yüksek, geçim sıkıntısı büyük ama yeterince kurbanlık hayvan var” dedi.

 

“BELEDİYELER YAVAŞ YAVAŞ HAYVAN PAZARLARI KURMAYA BAŞLAYACAK”

Hayvan pazarları şu andan itibaren yavaş yavaş kurulmaya başlanacağını da ekleyen Pekmez, “İlçe belediyeler kendi ilçelerinde hayvan pazarları kuracaklardır. Yenişehir, Mezitli, Akdeniz, Toroslar’da zabıta müdürleriyle görüştüğüm kadarıyla hayvan pazarları için yerler belirlenmiş durumda. Her ilçe kendisine göre Pazar yerlerini belirleyebiliyorlar. Yakaköy Mezbahası, kurban bayramı süresince birinci ve ikinci gün boyunca açık, orada da kesebilirler kurbanları. Belediyenin belirlemiş olduğu belirli yerlerde de kesim yapılabilir. Daha önceden olduğu gibi Büyükşehrin gezici mezbahaları var, oraları da kullanabilirler. Kaçak kesim her zaman vardı ve olacak gibi duruyor. Bunlar önlemler asgari müşterekte gün geçtikçe azalmakta. Tüketicilerimiz bilinçlendikçe, meslektaşlarımız dikkatli oldukça bunlar gün geçtikçe azalacaktır. Yapanlar da var ve bunun takibi Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin zabıta ekiplerince yapılmalı ve biraz da çoğaltılmalarıyla dikkat edildikçe bu daha da hoş olur” sözlerini ekledi.

 

“KURBANLIK ETİN ZİNCİR MARKETLERDE SATILMASINA İZİN VERİLMEMELİ”

Kurbanlık alınırken dikkat edilmesi gereken kuralları hatırlatan Pekmez, zincir marketlerde de satılan kurban etlere de dikkat çekerek, “Kurbanlık satın alınırken; ‘eksik-fazla’ diye tabir ettiğimiz olaylara dikkat edilmeli. Gözüne dikkat edilmeli, yaşını doldurmuş olması lazım. Bu özellikler göz ardı edildiği zaman kurban olarak sayılmaz. Yani vücudunda en ufak bir aksamanın olmaması lazım. Bir de canlı kilo mal alıp da kesmek dinimizce caiz değil. Kurbanı pazarlık suretiyle almak caiz. Ama maalesef, ülkemizde büyükşehirlerde, marketler canlı kesim kilo için et satıyorlar. Diyanet’in kurban bayramında bu olaylar için bir el atması lazım bu duruma. Zincir marketlerin kurban satmamaları lazım, işi ehline bırakmaları lazım. Buradan da bütün Mersinlilerin yaklaşan kurban bayramını kutluyorum” şeklinde konuştu.


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA