HDP ve CHP’li meclis üyelerinden el kalkmadı




Tarih: 4 Temmuz 2022 Pazartesi 18:23




Akdeniz Belediyesi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi arasında Kardeş Belediye ilişkisinin kurulmasını kapsayan madde HDP ve CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla Akdeniz Belediye Meclisi’nde bir kez daha reddedildi. Konu görüşülürken Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ın

Haber-Mehmet Çetin

 

Akdeniz Belediye Meclisi Temmuz Ayı Birinci Birleşim Toplantısı, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlığında gerçekleşti. Toplantıya 'terör' konusundaki oylama damga vurdu. Akdeniz Belediyesi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi arasında kurulacak 'Kardeş Belediyecilik' ilişkisini kapsayan madde görüşülürken mecliste zaman zaman 'kayyum' ve 'terör' tartışmaları yaşandı. PKK'nın NATO Zirvesi'nde terör örgütü olarak kabul edildiğini belirten Gültak'ın "PKK terör örgütüdür diyenler el kaldırsın" şeklindeki oylamasına HDP ve CHP grubu el kaldırmadı.

 

HDP VE CHP'DEN 'KARDEŞLİĞE' RET

Tartışma, Akdeniz Belediyesi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi arasında kurulması planlanan Kardeş Belediye ilişkisi için Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak'a yetki verilmesini içeren madde görüşülürken yaşandı. Gültak, daha önce reddedilen maddeyi yeniden görüşülmek üzere Meclis'e iade etti. Gültak'ın ısrar kararı aradığı madde HDP ve CHP'li meclis üyelerinin ısrar oylarıyla bir kez daha reddedildi. HDP'li meclis üyeleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyumu gerekçe göstererek maddeye ret oyu vereceklerini bildirirken, CHP grubu da maddeye ret oyu vereceğini bildirdi.

 

"KİM TÜRKİYE CUMHURİYETİ'YLE UĞRAŞIYORSA GEREĞİ YAPILACAKTIR"

Meclis'te 'kayyum' üzerinden başlayan tartışmalar 'terör' tartışmalarına uzandı. Kayyum eleştirilerine yanıt veren Gültak, "Kimse Türkiye Cumhuriyeti'nden, kimse Misak-ı Milli sınırlarından büyük değil" dedi. Konuşmasının devamında CHP'lilere seslenen Gültak, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının büyük bir emeği var. Bir ülküsü vardı o Paşa'nın. 'Osmanlı'nın küllerinden Anadolu'da büyük bir Cumhuriyet kurmak' ve zorluklar içinde kurdu. Bir İstiklal Marşı koydu ortaya, bir ülkü koydu ortaya. Bir hedef koydu ortaya. Adı da 'muasır medeniyetlerde yürümek.' Dönemin Cumhurbaşkanı iken kurduğu o küçücük Cumhuriyet'le ilgili yapılan tüm isyanları susturdu. Tüm terörist olaylarla mücadele etti. Şimdi kim, adı ne olursa olsun DEAŞ, PKK, FETÖ... Kim Türkiye Cumhuriyeti'yle uğraşıyorsa gereği yapılacaktır" diye konuştu.

 

"BU CUMHURİYET ÖYLE UCUZ DEĞİL"

Misak-ı Milli sınırlarını bozmak isteyenlerin hesabını ödeyeceğini vurgulayan Gültak, konuşmasının devamında; "Bu Cumhuriyet öyle ucuz değil. Geçici bir Cumhuriyet de değil. Yüzyıllarca bu Anadolu topraklarında adalet dağıtacak, barış sağlayacak. Kim bunu bölmeye, kim bunu parçalamaya, kim bununla ilgili hayaller gütmeye çalışırsa devlet tarafından gereği yapılır. Dünyanın hiçbir yerinde, kalkınmış demokratik ülkelerinde terörle uğraşanlara izin verilmez, yol verilmez" ifadelerine yer verdi.

 

"NATO ZİRVESİ KABUL EDİYOR AMA BAZI ARKADAŞLARIMIZ KABUL ETMİYOR"

En son Madrid'de yapılan toplantıda PKK, YPG ve PYD gibi örgütlerin NATO Zirvesi'nde terör örgütü olarak kabul edildiğinin altını çizen Gültak, "Siz buralara üye olacaksınız. Buraların militanlığını yapacaksınız. Türkiye Cumhuriyeti'ni bölmeye, parçalamaya uğrayacaksınız. Cumhuriyet de sizi seyredecek. Böyle bir şey var mı ya? Tüm dünya PKK'yı YPG'yi, şunu bunu terör örgütü ilan ediyor. Terör örgütü nedir? Terör örgütü bulunduğu topraklarda terör estiren, kişilere, makamlara, Cumhuriyet'e, devlete isyan eden bir gruptur. Adı üstünde, değil mi? Bunu NATO Zirvesi kabul ediyor ama bizim bazı arkadaşlarımız kabul etmiyor işin ilginci" diye konuştu.

 

"PKK, YPG VE PYD TERÖR ÖRGÜTÜDÜR DİYENLER EL KALDIRSIN"

2 yıl önce bu konuda bir oylama yaptığını hatırlatan Gültak, oylamayı yineleyerek, "PKK, YPG ve PYD terör örgütüdür diyenler el kaldırsın" dedi. Oylama sırasında HDP ve CHP grubunun el kaldırmaması tepki topladı. Bazı meclis üyelerinin hukuka aykırı oylama yaptığını öne sürmesi üzerine konuşan Gültak, "Ben PKK'ya, FETÖ'ye, YPG'ye terör örgütü dedim diye yargılanıp da yatacaksam vallahi yatarım. Billahi yatarım. Şerefime de yatarım. Ölesiye kadar da yatarım" dedi. Dilek ve temenniler bölümüne söz konusu tartışma devam etti. Konuyla ilgili konuşan CHP'li Meclis üyesi Mahmut Dönmez, " Cumhuriyet Halk Partisi'nin düşüncesi de fikri de bellidir bu konuyla ilgili" dedi. Dönmez, Gültak'ın yinelediği "Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyeleri olarak PKK terör örgütü müdür sizce?" sorusuna ise "Elbette ki" yanıtını verdi.

 

"KİMSE CUMHURİYET'TEN BÜYÜK DEĞİL, ALLAH HARİÇ"

Meclisi karıştırmak ve huzursuzluk çıkartmak gibi bir derdinin olmadığını vurgulayan Gültak, maddeyi tartışmaya açmak istemediğini vurguladı. Meclis üyelerinin 'kayyum' üzerinden tartışma başlatması üzerine değerlendirmelerini sürdüren Gültak, "Kimse Cumhuriyet'ten büyük değil, Allah hariç. Dolayısıyla siz teröristlik yapacaksınız, teröristleri tedavi edeceksiniz, ameliyat edeceksiniz, iyileştirip dağa yeniden süreceksiniz. Onlar da bizim askerlere, polislere, memurlara kurşun sıkacak öyle mi? Yok ya. Dünyanın hiçbir yerinde cumhuriyet buna izin vermez. Hiçbir devleti buna izin vermez" dedi.

 

"EN DOĞAL HAKKIMIZ OLAN KARDEŞ BELEDİYECİLİK YAPMAMIZI ENGELLİYORSUNUZ"

Ret oyu veren meclis üyelerinin Diyarbakır'la kaynaşmalarının önüne engel koyduğunu vurgulayan Gültak, "Siz bizim Diyarbakır'ın kültürüyle, örfüyle beraber olmamızı engelliyorsunuz. Bunlar hukuki nedenlerdir. Siz bizim maddi manevi o belediyeyle en doğal hakkımız olan kardeş belediyecilik yapmamızı engelliyorsunuz. Bu da hukuki bir nedendir bana göre. Siz hukuka istediğiniz yerden bakın. Dolayısıyla ben bunları istemem böyle olsun ama siz yine konuşmak istediniz. Ben yine sözcüler aracılığıyla direkt oylamak istedim. Fakat siz yine konuşacağınızı söylediniz. CHP'li arkadaşlar duysun bunu. Bugünün bu tartışması benden değil. Ben direkt oylayacaktım. Ama arkadaşlar ısrarla konuşmak istemişler. Benim derdim bunların tartışılması değildi" ifadelerine yer verdi.

 

"BURAYA GÜZEL BİR 14-15 KATLI BİNA YAPTIRACAĞIZ"

Meclis'te Mesudiye Mahallesi'ndeki bir taşınmazın satış ve kiralanmasıyla ilgili bir madde de görüşüldü. Gültak, 909 ada 4 parselde bulunan taşınmazla ilgili maddeyi yeniden görüşülmek üzere geri çekti. Gültak, söz konusu alanla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Buranın biliyorsunuz yüzde 52'si Enerji Bakanlığı'nındı. Çok uygun takas formülleriyle, geçmişten kaynaklanan borçtan dolayı 52'sini kaybetmiştik biz buranın. Ne yaptık? Uygun takaslarla Enerji Bakanlığımızın onayını alarak, görüşmeleri yaparak bu binayı tekrar kendimize aldık. Bu bina kullanılır bir bina değil. İmarda farklı çalışmalar yaparak, şu an imarı da son aşamasına geldi. Buraya güzel bir 14-15 katlı bina yaptıracağız. Akdeniz Belediyesi'nin bunu tek başına yapma şansı yok. Açık ihaleye çıkacağız. Açık ihale sonucunda neye gider, ne olur ben bilemem. Tahminen söylüyorum ben bunları. Yüzde 50'den aşağı gitmez diye düşünüyoruz."

 

"AKDENİZ İNSANININ HİZMETE İHTİYACI VAR"

Akdeniz'de yaşayan insanların hizmete ihtiyacı olduğunu vurgulayan Gültak, "Diyoruz ki; en azından burada yapılacak olan gayrimenkulde proje ortaya çıkar, temel atılır, temel atıldıktan sonra kat mülkiyeti kurulduğunda, ben de Akdeniz'in halklarının malının bekçisiyim. Çar çur edecek halim yok. En azından asfalt ve diğer hizmetleri hızlandırma adına bir dükkanının satılarak bu belediyenin önünün açılmasını, belediyenin önünün açılmasıyla birlikte Akdeniz halklarının susamış olduğu hizmetlerin yerine getirilmesini istiyorum sizden" diye konuştu.

 

"O GÜNKÜ ŞARTLARA BAĞLI, SATIŞINI İSTEYECEĞİZ"

Söz konusu binada nikah ve konferans salonu gibi alanlar oluşturup belediye hizmetlerinde kullanmayı tasarladıklarını da belirten Gültak, "Yarın bir gün 3 ay, 4 ay, 5 ay sonra bunun projesini size anlatırım. Görürsünüz en son halini çıkmadan. Fikirlerinizi alırız. Eksiklerini varsa tamamlarız. Ama sonrasında biz ihaleye çıktığımızda, bina ortaya çıktığında, alan kişi belli olduğunda kat mülkiyeti kurulduktan sonra biz yine sizin önünüze gelip 'bakın belediyenin imkanları bu, sıkıntıları bu, vatandaşın bizden beklentisi bu' deyip en azından belki de bir dükkanın, belki birkaç büronun, bilemiyorum. O günkü şartlara bağlı, satışını isteyeceğiz" diye konuştu.

 

"MERSİN'DE EN YÜKSEK MAAŞ VEREN BELEDİYELERİN BAŞINDA GELİYORUZ"

'İktidarın belediyesi' söylemi üzerinden yapılan algı yönetimine değinerek belediyenin maddi durumundan söz eden Gültak, şunları söyledi:

"Şu an net rakamlar vermek istemiyorum. Mersin'de en yüksek maaş veren belediyelerin başında geliyoruz. Sadece asgari ücrete gelen oranda bir de devlet memurlarına yapılacak olan oranda maaş artışı yaptığımız andan itibaren ki yapacağız. Tahmini 11 milyonla 12 milyon arası bir aylık net maaş ödeme noktasına geliyoruz. Geçen ay bize ne kadar geldi Ankara'dan biliyor musunuz? 7.8 milyon. Yani ben gelin, size anlatıyorum. Rakamları zaten denetim raporu takip ediyor, görüyor. Ne kadar dışarıda algı yaratıldığı gibi işte 'Mustafa Gültak iktidarın belediyesi, dünya kadar para geliyor' falan öyle bir şey yok. Bu belediyeyi hep beraber yönetmek zorundayız. Bir kere en önemlisi emekçilerimiz. Bunların maaşını düzenli ödeyeceğiz ve biz bunları ekonomik şartlarda, uygun şartlarda maaş vermek zorundayız. Onun dışında bize hizmet veren yüklenici firmalarımız, bunların paralarını ödemek zorundayız. Onun dışında en önemlisi bu vatandaşa ya bu asfaltı, kaldırımı götüreceğiz ya da niye götüremediğimizi en doğal hakkımızdır, anlatacağız."

 


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA