Euro/dolar paritesi düştü, altın parladı




Tarih: 13 Temmuz 2022 Çarşamba 17:22




20 yılın ardından Euro ve dolar ilk kez eşit seviyeye geldi. Euro/dolar paritesindeki sert düşüşle gözler altına çevrildi. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Hüseyin Mualla Yüceol,

Haber-Erol Kamalak

 

Haftanın ilk gününde yüzde 1'i aşan düşüşle 1,0050 seviyelerini test eden Euro/dolar paritesi, 2002 yılından bu yana geçen 20 yıllık süreçte en düşük seviyeye geldi. Gazetemize konuşan Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Mualla Yüceol, Euro/dolar paritesindeki sert düşüşü ülke ekonomi açısından 'olumsuz' olarak değerlendirirken, bireysel yatırımcılara ise altını işaret etti. Mersin'deki kuyumcu esnafı da şu an için en iyi yatırımın altın olduğuna dikkat çekerek, çeyrek altının Ulu Çarşı'da bu ay 1580-1650 bandında işlem gördüğünü belirtti.

 

"İKİSİNİN EŞİTLENMESİ TÜRKİYE EKONOMİSİ AÇISINDAN ÇOK İYİ DEĞİL"

Küresel piyasalarda tüm önemli para birimlerine karşı değer kazanan doların Türkiye'de Euro ile başa baş seviyelerde ilerlemesini değerlendiren Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Mualla Yüceol, "İkisinin eşitlenmesi Türkiye ekonomisi açısından çok iyi değil. Yani beklentiler olumsuz yönde olacağı şeklinde. Nedeni de şu; Türkiye daha çok dış ticarette gelirlerini Euro ile elde ediyor. Ama giderlere bakarsanız dolarla yapıyor. Şimdi harcamayı dolarla yapıyorsunuz, kazancı Euro ile yapıyorsunuz. Dolar tabi bu arada dünyada da değer kazanıyor. Ama netice itibariyle Euro karşısında değer kazandığı için değer kazanan bir parayla daha çok harcama yapıyorsunuz ama değeri kaybolan bir parayla da çok gelir elde ediyorsunuz" dedi.

 

"DIŞ TİCARETİMİZİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYECEK"

Türkiye ekonomisi açısından sıkıntılı bir durum olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Yüceol, "Euro üzerinden biz daha fazla gelir elde ediyoruz. İhracat geliri. Ama bütün masraflarımız dolarla. Yani işte bunun petrolü var, doğalgazı var, ara malları var, şu var, bu var. Pek çok ara malı dolarla alıyoruz. Dolayısıyla doların değer kazanması bizim dış ticaretimizi olumsuz yönde etkileyecek. Hem dış ticaret açığı açısından hem de cari açık açısından ikisini de olumsuz yönde etkileyecek" diye konuştu.

 

"DOLARIN DEĞER KAZANMASI ALTINDA DA BİR YERİNDE SAYMA VE GERİLEME GETİRİYOR"

Euro/dolar paritesinde düşüş yaşandığı süreçte altının seyri ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yüceol, "Altın yine dolardaki değer kazanmayla ilgili bir mesele. Geçici bir süre altın böyle yerinde sayabilir. Altın zaten uzun vadeli bir yatırım aracı. Uzun vadede tekrar toparlar ama şu an toparlaması pek mümkün değil. Çünkü dünyada pek çok ülkede enflasyon arttığı için Amerika Merkez Bankası da sürekli faizi artırıyor. Bu da doları daha değerli hale getiriyor. Dolar değerli olduğunda o zaman altına yönelim de azalıyor. Yani pek çok şeyin fiyatı da dolarla belirlendiği için. Altın mesela, altın ons üzerinden belirlenir. Ama yine dolar. Petrol, dolar. Pek çok şeyin fiyatı dolarla belirleniyor. Şu an doların değer kazanması altında da bir yerinde sayma ve gerileme getiriyor. O, zaman içerisinde eğer dünyadaki pek çok ülkede enflasyonda düşüş olursa altın ondan sonra yavaş yavaş yine değer kazanacak" ifadelerine yer verdi.

 

"GELECEKTE ARTACAĞINI VARSAYARAK ALTIN ALINABİLİR"

Dolar almak için geç kalındığını belirten Prof. Dr. Yüceol, bireysel yatırımcılara altını işaret ederek, "Şu anda altın alınabilir. Gelecekte artacağını varsayarak altın alınabilir. Şimdi dolar alacaklar biraz gecikti. Çünkü Türkiye'de ara ara müdahaleler yapılıyor. Merkez Bankası, hükümet müdahale yapıyor ama herkes bunun geçici olduğunu biliyor. Dolayısıyla yaptıkları müdahale doları aşağı çektiğinde o zaman almak gerekir. Bunu bireysel yatırımcı öğrendi aslında. Mesela, daha önce şirketlere döviz kısıtlaması falan getirildi. Dolar aşağı düştü. Yani 16,30 seviyesine falan geldi. Zaten toplayacak olan parayı orada toparladı. Şimdi doları satma zamanı. Bunu böyle çok iyi takip edenler çok daha rahat gözleyebilir. Şu anda dolar almanın tam zamanı değil ama bana göre altın alınabilir. Çünkü altın ileride tekrar toparlayacaktır" diye konuştu.

 

"ÇEYREK ALTIN 1580-1600 TL ARALIĞINDA OYNUYOR"

Mersin Ulu Çarşı'da kuyumculuk yapan esnaf da gazetemize konuşarak, bireysel yatırımcılara altın almalarını önerdi. Ulu Çarşı'daki kuyumcularda altının bu ay 1580-1650 TL bandında işlem gördüğünü belirten Ulu Çarşı'daki kuyumcu esnafından Kemalettin Erdoğan, "Çeyrek altın son 1 ayda 1580 ile 1650 TL aralığında oynadı. Şu anda da yine 1580-1600 TL aralığında oynuyor. Bu zaten 1 yıl önce ulaştığı fiyatlar. Onun için ucuz kaldığını beyan etmeye çalışıyoruz. Onun için altına dikkat etmeleri gerektiğini, altını önemsemelerini rica ediyoruz" dedi.

 

"ALTIN HALA 1 YIL ÖNCEKİ 900 TL CİVARINI GÖRDÜĞÜ YERDE GEZİYOR"

Esnaf Erdoğan, Euro/dolar paritesindeki düşüşle gözlerin altına çevrildiğini vurgulayarak, "Kamuoyunda 2 ay önceden zaten bu işin muhabbeti başlamıştı. Dolar ve Euro'nun birkaç ay içerisinde eşit duruma geleceği söylentiler dahilinde devam ediyordu. Nitekim 2 aylık bir süreçten sonra bunu piyasa bir şekilde başardı. Dolar ve Euro bugünkü şartlarda baktığınızda artık eşit konumda. Bundan sonra belli bir müddet eşit de gidebilir veya zaman zaman dolar veya Euro birbirinin önüne geçebilir. Ufak tefek farklar oluşabilir. Ama milletin gözden kaçırmaması gereken çok önemli bir unsur da altın fiyatları. Geçmişe baktığımızda geçmiş fiyatlara göre bugün daire fiyatları 3-5 katına çıktı. Arazi fiyatları aynı şekilde. Markete gittiğiniz zaman her şey en az 3'e katlanmış durumda. Piyasa şartlarında daha fazla katlananlar da var. Ama altın hala 1 yıl önceki 900 TL civarını gördüğü yerde geziyor" diye konuştu.

 

"BU DOĞRULTUDA EN KAZANÇLI YATIRIM ALTIN OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUZ"

Bireysel yatırımcılara ilerleyen günlerde altını iyi takip etmelerini öneren Erdoğan, "Altın fiyatları önümüzdeki günlerde eğer diğer emtia fiyatları veya diğer piyasa şartlarında artan mal değer fiyatları çerçevesinde olacak olursa en az 2-2,5 katına çıkabilme ihtimali var. Yatırımcıların, boşta parası olan insanların çok dikkat ederek mutlaka altın almalarını ve altına yönelmelerini tavsiye ediyoruz. Bu doğrultuda en kazançlı yatırım altın olur diye düşünüyoruz. Çünkü diğer fiyatlara göre en ucuz kalan şu anda altın fiyatı.  Kuyumcu olunca işçilikli ürün satıyoruz ağırlıklı olarak. İşçilikli ürünleri uzun vade yatırım yapmak isteyenlere tavsiye ediyoruz. Normalde 'direkt yatırım yapmayı düşünüyorum' diyen insanlara da çeyrek, yarım, Cumhuriyet altını veya gram altın tavsiye ediyoruz. Onun haricinde saklama koşulları müsait olmayan arkadaşlara da bankadan hesap açmalarını, yatırımlarını orada altına çevirmelerini ve o şekilde muhafaza etmelerini öneriyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

"ALTIN HER ZAMAN DEĞERLENİR"

Atatürk Caddesi'nde kuyumculuk yapan Emirhan Güneysoy da altını işaret ederek, "Altın her zaman değerlenir. Tabii ki her zaman altını tavsiye ederim. Altın dünyanın her yerinde altındır. Biz yeni başladık sayılır. Yılbaşından bu yana 6 aylık bir süreçte kuyumculuk yapıyoruz. Tabi ülkemizin durumundan dolayı insanların alım gücü düştüğü için genellikle çeyrek veya yarım yani ziynet altınına yatırım var. Onun dışında arada başka türlere de yönelim oluyor. Çeyrek, yarım veya gram çok fark etmiyor. Hiçbirinde fazla bir işçilik yok. Fazla bir kayıp da yaşamıyor yatırımcı. O yüzden hepsi tercih edilebilir" dedi. Piyasadaki sahte altınlarla ilgili de yatırımcıları dikkatli olmaya çağıran Güneysoy, "Sahte altın bazen karşımıza çıkıyor. Sahte veya düşük ayarlı çıkıyor. O yüzden dikkatli olmaları lazım, güvenilir yerlerden almak lazım. Altınları güvendikleri kuyumcudan alması lazım yatırımcının" diye konuştu.

 

"DAHA ÇOK ÇEYREK ALIYORLAR"

Ulu Çarşı'daki kuyumculardan Hüseyin Çelik de sahte altınlara karşı 10 TL karşılığında tahliller yaptıklarını ve altının son günlerin parlayan yatırım aracı olduğunu vurgulayarak, "Şu anda düğünler başladı. Millet altın alıyor ama zorla alıyor.  Altının gramı şu anda 950 TL civarında. İşçilikli, işçiliksiz altınlar var. Gram altın bu şekilde gidiyor. Çeyrekte de oynama var. 1610 TL, 1620 TL gibi. Biz satarken mesela 1600 TL'ye satıyoruz. Bazen 1605 TL'ye satıyoruz. Daha çok çeyrek alıyorlar. Zaten milletin gücü ona yetiyor. Sahte altın piyasada geziyor. Biz kontrol edip öyle alıyoruz. Tahlillerini yaptırıyoruz. Sahte altın olduğunu bakıp, suyuna batırıp, ayar evinde tahlillerini yaptırarak anlayabiliyoruz. Alan kişi için de zaten yerimiz belli, ismimiz var, vergi levhalarımız var, fatura kesip veriyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

 


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA