Kıbrıs Gazisi, harekat anılarını anlattı




Tarih: 20 Temmuz 2022 Çarşamba 16:47




Kıbrıs Barış Harekatı Gazisi ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız, harekatın 48. yıldönümü dolayısıyla Mersin’de düzenlenen törende anılarını anlattı. Kıbrıs’a giderken Taşucu’nda da kaldıklarını söyleyen Cındız, "Bir an önce adaya çıkmak istiyorduk. Bir er gelip, tümen komutanına; ’komutanım ben ya adaya çıkacağım ya yüzüp gideceğim’ demişti" ifadelerine yer verdi.

Haber Adem Güneş

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı ve Kıbrıs Barış Harekatı Gazisi Kemal Cındız, Mersin Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende harekat anılarını paylaştı. Günün anlam ve öneminin belirtildiği şiirlerin okunduğu, protokol konuşmaları ve çelenk sunma törenlerinin yapıldığı kutlama programında konuşan Cındız, bir konuşma metnine bağlı kalmadan konuşma yapacağını ve Kıbrıs Barış Harekatı'ndaki anılarından bahsedeceğini ifade ederek konuşmasına başladı.

 

"BU GÖRDÜĞÜNÜZ GAZİLER O ZAMANLAR 20-21 YAŞINDAYDI"

Savaşa katılan bir gazi olarak heyecanlı olduğunu vurgulayan Cındız, "Hatıralarımı anlatmak istiyorum. Çünkü bu gördüğünüz gaziler o zamanlar 20-21 yaşındaydı. Şimdi 68-69 yaşında. Aynı sıcaklıkta, yine aynı sert adımlarla burada yürüyorlar. 15 Temmuz 1974'te Kıbrıs'ta ihtilal oldu, ihtilal olduktan sonra Türkiye'nin uzun çalışmalarından dolayı Kıbrıs'a müdahale edileceği belli olmuştu. Bu bellilik içerisinde derhal askeri harekatlar başladı. Ben Genel Kurmay'da 28. Tümen'e tayin oldum, Ankara'da. 20 Temmuz akşamı Ankara'dan 28 tümen askeri konvoy şeklinde Kıbrıs'a hareket ettik. Yol boyunca gittiğimiz, gördüğümüz yerlerde milletimizin askerlere karşı gösterdiği ilgi ve alakayı görmenizi isterdim. Adam evinde bir bulgur çorbası varsa onu getiriyor, askerine su getiriyor, 'asker ağa nereye gidiyorsunuz' diye soruyor. Askerler de inadına söylemiyordu ve nihayet Kıbrıs'a çıkacağımız belli olmuştu 20 Temmuz 1974'te" dedi.

 

"BİR AN ÖNCE ADAYA ÇIKMAK İSTİYORDUK"

Cındız, 22 Temmuz'da Silifke'ye geldiklerini sözlerine ekleyerek, "Taşucu'na yerleştik. Taşucu'nda şimdiki kağıt fabrikasının olduğu yer o zaman bir zeytinlik alandı. O kadar sivrisinek vardı ki insanları yedi bitirdi, bizler bir türlü uyuyamadık. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bir an önce adaya çıkmak istiyorduk. Bir er gelip tümen komutanına 'komutanım ben ya adaya çıkacağım ya yüzüp gideceğim' demişti. Bu halde bir psikolojiyle Kıbrıs'a hareket ettik ve nihayet Kıbrıs'a 23 Temmuz 1974'te ayak bastık. Tabi çıkartma botlarıyla gittik. Çıkarma botlarının içerisinde gemiye varınca, şimdiki çıkarma plajının olduğu yerde su yükseldi. Çapayı atamadılar. Bot bir gidip geldi. Askere cesaret olsun diye ben suya atladım. Tabi botumun için su doldu. Benden sonra bir çavuş atladı. Koştu. Hala da orada bir ağaç var, duruyor. Ağacın dibinden bir avuç kum aldı, ağzına attı. Ben herhalde asker psikolojik bir soruna girdi dedim. 'Ne yapıyorsun' diye sorduğumda bana 'komutanım, Kıbrıs artık bahis konusu değil. Müzakere konusu hiç değil. Kıbrıs artık Mehmetçik'in midesinde, bunu kimse çıkaramaz' dedi. Biz Türk askeriyiz, aldığımız yeri kimseye vermeyiz dedi" ifadelerine yer verdi.

 


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA