Gültak, Siteler’de kentsel dönüşüm sinyali verdi




Tarih: 26 Temmuz 2022 Salı 14:56




Siteler Mahallesi sakinleriyle buluşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, civardaki mahalleler için kentsel dönüşüm sinyali vererek; "Akdeniz’in tek kurtuluşu yerinde, vatandaşımızı mağdur etmeden kentsel dönüşüme geçmek" dedi.

Haber Erol Kamalak

Salı ve cuma günleri mahalle ziyaretleri gerçekleştirerek, mahalle sakinleriyle buluşmalarını sürdüren Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak'ın son durağı Siteler Mahallesi oldu. Muhtarlar ve mahalle sakinleriyle kahvaltı etkinliğinde buluşan Gültak, perşembe günü yapılacak Akdeniz Belediye Meclisi'nde borçlanma yetki talebini tekrar gündeme getireceğini belirterek, Meclis üyelerinden tam destek istedi. Siteler Mahallesi'nde konuşan Gültak, civardaki mahalleler için de yerinde kentsel dönüşüm sinyalini verdi. 

 

GÜLTAK, KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN DETAYLARINI ANLATTI

Civardaki mahallelerin eski mahalleler olduğunu vurgulayarak yerinde kentsel dönüşümün öneminden bahseden Gültak, "Bakın, Çay Mahallesi'nde kentsel dönüşümü bitirdik. Şu an vatandaşla görüşüyoruz. Buradan sizlere de rakamları söyleyeyim. Diyelim Çay Mahallesi'nde 100 metrekare eviniz var. 100 metrekare de TOKİ'den bir ev istiyorsunuz. Bugün Çay Mahallesi'nde 100 metrekare evinizi satabileceğiniz rakamlar 200-250 bin liradır. Yukarısında satamazsınız. Bu evlerin çoğu kaçaktır, ruhsatı yoktur. Yapı kullanma izni yoktur. Bir kısmının da tapuları hisselidir. Onu da söyleyeyim. Yani tek başına tapusu yok oradaki vatandaşların. Peki, TOKİ'den 100 metrekare ev almaya kalkarsa ne oluyor biliyor musunuz? Maksimum ödeyeceği para 150 bin lira. Yani 150 bin lira para ödeyecek, 100 metrekare evini verecek; TOKİ'den sıfır, tapu sorunu olmayan, doğalgazlı, ebeveyn banyolu ev alacak" diye konuştu.

 

"BABA, OĞLA BUNU YAPMAZ"

Vatandaşların, TOKİ'den alacağı evde oturmayıp, satmayı düşünmesi durumunda ise alacağı evin 900 bin lira ile 1 milyon 100 bin lira arasında bir fiyata yükseleceğini vurgulayan Gültak, "Evi 250 bin TL'ydi. Hadi gül hatırı için 300 bin TL diyelim. 150 bin TL de verdi, 450 bin TL oldu. En düşükten sattı, 900 bin lira ki satmasına gerek yok, kendi oturacak. Yani baba, oğla bunu yapmaz. Çay Mahallesi'ndeki TOKİ'nin durumu bu. 45 dükkanı, camisi, bol yeşil alanı var. İnşallah buradaki dolaşımdan sonra ikinci projeleri başlatıyoruz" dedi.

 

"KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN KORKMAMAK LAZIM"

Kentsel dönüşümün Akdeniz'in kurtuluşu olduğu vurgulayan Gültak, "Akdeniz'in tek kurtuluşu yerinde, vatandaşımızı mağdur etmeden kentsel dönüşüme geçmek" ifadelerine yer verirdi. Gültak, "Az önce '150 bin lira' dedim ya. 150 bin lirası olmayana da devlet 15 yıl TEFE-TÜFE oranından vade veriyor. Bu ne demek? Aylık 1000 lira, 1250 lira, 1300 lira gibi paralarla kira öder gibi hatta kiradan daha az bir parayla ev sahibi oluyorsunuz. Yani parası olmayana da devlet el uzatıyor. O yüzden kentsel dönüşümden korkmamak lazım. Vatandaşın tamamının lehine olan bir iştir" diye konuştu.

 

"ŞEHRİN ORTASINDA YEPYENİ, 40 DÖNÜME YENİ BİR ŞEHİR YARATIYORUZ"

Gültak, Barış Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarından da bahsederek; "Orada da aynı şartlarda yüzde 94'le anlaştık. Orada da 'müteahhit kaçtı, yapmayacak' falan filan diye dedikodular yapıyorlardı. 4'ncü kata çıkmış, oranın inşaatı da hızla ilerliyor. Şehrin ortası, orada da İnşallah bir yıla kalmaz inşaatları bitireceğiz. Yörede Alevi kardeşlerimiz var. Onlar için bir kültür merkezi, hanımefendiler için bir kreş, bir de camimiz olacak. Ayrıca işyerleri, iş merkezleri de olacak. Şehrin ortasında yepyeni, 40 dönüme yeni bir şehir yaratıyoruz. Niye bunları anlatıyorum? Siteler Mahallesi de olsun" ifadelerine yer verdi.

 

"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ TÜM BU MAHALLELERDE HAYATA GEÇİRMEMİZ LAZIM"

Gerçekleştirdiği buluşmada Şevket Sümer, Güneş, İhsaniye, Camişerif ve Kiremithane mahallesinden kişilerin de olduğunu ve muhtarların mahallelerdeki sorunları kendisine ilettiğini belirten Gültak, "Bunun tek düzelme yolu var. İster kabul edin, ister etmeyin. Bugüne kadar da başka bir formül bulan yok. Halkın mağdur olmama kaydıyla yerinde kentsel dönüşüm. Yani Çay Mahallesi'nde ve Barış Mahallesi'nde yaptığımız projelerle bu şehir değişir. Yarın bir gün Çay Mahallesi'nin konutlarına oturacaklar. Gidip göreceksiniz. Barış Mahallesi de bir sene sonra teslim edilecek. Aynı rakamlarla. Yepyeni evler. Tapu sorunu yok. Park sorunu yok. Çocukların oyun alanı sorunu yok. İbadethane sorunu yok. Kreş sorunu yok. İşte biz Siteler Mahallemizin, diğer mahallelerimizin sorunlarını çözmek istiyorsak, devletin de imkanlarını kullanarak kentsel dönüşümü tüm bu mahallelerde hayata geçirmemiz lazım" diye konuştu.

 

"BİZ BAŞARDIK"

Gültak, bugüne kadar kimsenin kentsel dönüşümle ilgili adım atmadığını vurgulayarak, "Korkmuş. Tehlikeli bir iş. Çünkü vatandaşla karşı karşıya kalıyorsun. Vatandaşı ikna edemezsen sıkıntı yaşarsın. Bundan dolayı biz başardık. İnşallah 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan seçildikten sonra, 2024'te Akdeniz'e yeniden aday olup hızlı bir şekilde bu sefer 2 mahallede değil, 6-7 mahallede birden kentsel dönüşüm projelerini başlatacağız" dedi.

 

"İKİNCİ KEZ BORÇLANMA İSTEYECEĞİZ"

Akdeniz Belediye Meclisi'nde daha önce gündeme getirdiği borçlanma yetkisi talebini de tekrar gündeme getireceğini vurgulayan Gültak, " Siteler Mahallesi Akdeniz'in en eski mahallelerinden bir tanesi. Daha önceleri asfalt çalışmaları yaptık. Bazı kaldırım çalışmaları yaptık ama eksiklerimiz var, biliyorum. İnşallah bu perşembe günü muhtarlarımız da duysun buradan; saat 10.00'da Meclisimiz var. Yine ikinci kez borçlanma isteyeceğiz. Umarım Cumhuriyet Halk Partisi ve HDP Meclis grubu sorun çıkartmaz bu sefer. Çünkü biz geçen ay itibariyle Büyükşehir'de Cumhur İttifakı olarak oy birliğiyle 310 milyon kira borçlanma verdirdik. Şimdi benzer şeyi oy birliğiyle biz burada bekliyoruz. Çünkü Akdeniz'in Büyükşehir'e göre çok daha fazla ihtiyacı var. Merkez ilçelerde ekonomik olarak en çok sıkıntı çeken belediyelerinin başında geliyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

"ASFALT, KALDIRIM VE DİĞER İŞLERİ YAPMAMIZ İÇİN BU BORÇLANMAYI ALMAMIZ GEREKİYOR"

Belediyeyi 232 milyon borçla devraldıklarını belirten Gültak, şunları söyledi; "Tabii ki dünyadaki bu ekonomik sıkıntılardan kaynaklı maaş artışlarını en iyi yapan belediyeyiz. Bu da bütçede bir ağırlık oluşturdu. Dolayısıyla bizim bir an önce asfalt, kaldırım ve diğer işleri yapmamız için bu borçlanmayı almamız gerekiyor. Üstelik Akdeniz'in ilk kez sıcak ve soğuk asfalt tesisi oldu. Bugüne kadar hiç yoktu. Şu an bildiğim kadarıyla merkezdekiler için söylüyorum; ilçe belediyelerinden de bu tesisleri olan yok. Bu tesisleri de biz hem Çevre Bakanlığımız hem de kardeş belediyecilik vasıtasıyla 1 lira harcamadan yaptık. Şu an o tesislerin belki o günkü fiyatları yani 'geçen seneki fiyatları 30 milyon' diyorduk ama şu an belki de bu tesisler 100 milyona kurulamaz. Yani biri 2 yaşında biri 0. Bu tesisleri de kazandırdık. Tek yapmamız gereken bu tesisleri çalıştıracak bitüm, mucur vs. alabilmek. Bunları aldığımız takdirde hızlı bir şekilde Akdeniz'in mahallelerinin asfalt ve kaldırım ihtiyaçlarını gidereceğiz. Köylerden dönüşen mahallelerimizde de sathi kaplama soğuk asfalt dökümünü başlatacağız."

 

"İNŞALLAH PERŞEMBE GÜNÜ BU İŞİ ATLATIRIZ"

Perşembe günü için destek çağrısını yineleyen Gültak, "Meclis üyelerimizin daha önce 'siz de Büyükşehir'de vermiyorsunuz' diye bir bahaneleri vardı. Büyükşehir borçlanmayı oy birliğiyle aldı. Dolayısıyla umarım Akdeniz'de biz de aynı sıkıntıları yaşamayız. Çünkü seçildiğimiz günden bugüne kadar ilk sene ve ikinci sene asfalt döktük ama geçen sene dökemedik. Bölgenin en büyük sıkıntısı asfalt ve kaldırım. Onun dışında 3 aşağı 5 yukarı diğer işlerin hepsi mahallelerde yapılıyor. Dolayısıyla İnşallah biz de perşembe günü bu işi atlatırız ve hızlı bir şekilde yaparız" dedi.


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA