Yaya geçitlerinde yayalara öncelik, hayata saygı duruşu!




Tarih: 29 Eylül 2022 Perşembe 16:59




Türkiye’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ’Yayalara Öncelik Duruşu, Hayata Saygı Duruşu’ kampanyasına Mersin’den de destek geldi. Yaya önceliğine dikkat çekmek amacıyla öğrencilerle birlikte yaya geçidinden geçen Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "Yayaların güvenliğinin sağlanması konusunda araç sürücülerine çok önemli görevler düşüyor. Çok dikkat etmeleri gerekiyor. Şunu da unutmamaları gerekiyor; her sürücü aynı zamanda bir yayadır" dedi.

Haber-Adem Güneş

 

Yaya önceliğine dikkat çekmek amacıyla son yıllarda sayısı hızla artan farkındalık çalışmalarına bir yenisi daha eklendi. Türkiye'de eş zamanlı olarak başlatılan 'Yayalara Öncelik Duruşu, Hayata Saygı Duruşu' kampanyası çerçevesinde farkındalık etkinlikleri düzenlendi. Etkinliklerin Mersin'deki ayağı ise Yenişehir'deki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi önündeki yaya geçicinde gerçekleşti. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan ve Mersin İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çarıkcıoğlu'nun yanı sıra öğrencilerin de katıldığı etkinlikte yaya geçidi ortasındaki beyaz şerit kırmızıya boyandı.

 

YAYALARA ÖNCELİK!

26 Ekim 2018 tarihinde düzenleme yapılan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. Maddesi'ne yaya haklarını korumak amacıyla "Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar" hükmü getirilmişti. Kanun'un ilgili maddesine eklenen hükmün ardından İçişleri Bakanlığı tarafından bir dizi kampanya başlatılmıştı. Türkiye'de büyük ses getiren 'Yayalar Kırmızı Çizgimiz' kampanyasının ardından 'Yayalara Öncelik Duruşu, Hayata Saygı Duruşu' sloganıyla yeni bir kampanya başlatıldı.

 

YAYA GEÇİDİNDEKİ BEYAZ ŞERİT KIRMIZIYA BOYANDI

Kampanya çerçevesinde Türkiye'de eş zamanlı olarak gerçekleşen etkinlikler, Mersin'in merkezinde de Yenişehir Hacı Sabancı Anadolu Lisesi, Akdeniz Gazipaşa İlkokulu, Mezitli Dr. Hakan Kundak İlkokulu, Toroslar Kuvayi Milliye İlkokulu ve Yenişehir Mersinli Ahmet İlkokulu önlerinde yapıldı. Öğrencilerle birlikte Hacı Sabancı Anadolu Lisesi önündeki yaya geçidinden geçen Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, ardından yaya geçidinin orta şeridindeki beyaz şeridi farkındalık oluşturmak amacıyla kırmızıya boyadı. Çocuklar da 'Hatalı Sürücüye Kırmızı Düdük' yazılı tişörtleri giyerek, farkındalık için aynı anda ellerindeki kırmızı düdükleri öttürdü.

 

"TRAFİK GÜVENLİĞİNE DİKKAT ÇEKMEK AMACIYLA BİR ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRDİK"

Etkinlik sonunda açıklamalarda bulunan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "Bugün, sevgili çocuklarımızla birlikte Trafik ekiplerimiz, İl Emniyet Müdürlüğümüz, İl Jandarma Komutanlığımız ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz işbirliğinde trafik güvenliğine dikkat çekmek amacıyla bir etkinlik gerçekleştirdik" dedi.

 

"KAMPANYALAR GEÇTİĞİMİZ YILLARDA HAYATA GEÇİRİLDİ"

Vali Pehlivan, daha önce yapılan kampanyaları da hatırlatarak, "Malumunuz, Cumhurbaşkanlığımız tarafından 2021 yılının Şubat ayında yayınlanan bir genelgeyle, Karayolları Trafik Güvenliği Strateji Belgesi; 2021-2030 yıllarını kapsayan Strateji Belgesi ve 2021-2023 yıllarını kapsayan Karayolları Trafik Güvenliği Eylem Planı kamuoyuyla paylaşıldı. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığımızın himayelerinde tüm yurtta, özellikle de trafikte incinebilir durumda olan, hassas olan yayaların trafik güvenliğinin sağlanması, yayaların daha düzenli ve güvenli ortamlarda seyrinin sağlanması için kampanyalar düzenlendi. Bu kampanyalar geçtiğimiz yıllarda hayata geçirildi. 'Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın' kampanyalardan birisiydi. Yine 'Yaya Güvenliğinin Nöbetçisiyiz' adı altında bir kampanya düzenlenmişti. Akabinde de 'Yayalar Kırmızı Çizgimizdir' adı altında bir kampanya daha düzenlenmişti" diye konuştu.

 

"HER SÜRÜCÜ AYNI ZAMANDA BİR YAYADIR"

Yapılan etkinliğin amacına da değinen Vali Pehlivan, "Bugün itibariyle de yine İçişleri Bakanlığımızın himayesinde 'Yaya Önceliğine Saygı Duruşu, Hayata Saygı Duruşu' başlığıyla yine bir kampanya düzenlenmiş durumda. Biz de Mersin ili olarak bu kampanyayı burada bulunan öğrencilerimizle birlikte hayata geçiriyoruz. Bu vesileyle trafik güvenliğiyle ilgili hususlara bir kere daha dikkat çekmek istiyoruz. Öncelikle yayaların güvenliğinin sağlanması konusunda araç sürücülerine çok önemli görevler düşüyor. Çok dikkat etmeleri gerekiyor. Şunu da unutmamaları gerekiyor; her sürücü aynı zamanda bir yayadır. Arabasından indiğinde, yolda yürümeye başladığı andan itibaren bir yayadır. Dolayısıyla o hassasiyeti araç kullanırken, trafik işaretlerine uymak suretiyle, trafik ışıklarına uymak suretiyle, trafik işaretçilerine, trafikte görevli memurlarımızın yönlendirmelerine uymak suretiyle bu hassasiyeti ortaya koymak gerekir" ifadelerine yer verdi.

 

"2030 YILINA KADAR TRAFİKTEKİ CAN KAYBININ EN AZ YÜZDE 50 AZALTILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR"

Yaya güvenliğinin önemine dikkat çeken Vali Pehlivan, şunları söyledi; "Bugün, etkinliğimizin adından da anlaşılacağı gibi 'Hayata Saygı Duruşu'. İnsan hayatı her şeyden önemli. İnsanımızın can güvenliğini sağlamak da elbette ki birinci derecede devletimizin görevi. Bu görevi vatandaşlarımızın hassasiyetiyle birleştirdiğimizde olumlu neticeler alabiliriz. Nitekim az önce bahsetmiş olduğum Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda 2030 yılına kadar trafikteki can kaybının en az yüzde 50 azaltılması öngörülüyor. Tabii ki nihai hedef; bir gün kazaların da can kayıplarının da mal kayıplarının da sıfırlanmasıdır. Hedef budur. Yollardaki yaya geçitlerinin daha belirgin hale getirilmesi, işaret, ışıkların ve yol tertibinin en üst düzeyde sağlanması bir boyutu. Bununla birlikte istatistiksel olarak da ortada olan maalesef insan kusurundan kaynaklanan gerek ölümlü gerekse maddi hasarlı kazaların da önce azaltılması, sonrasında da inşallah bir gün sıfırlanması için hepimize vatandaş olarak, birey olarak büyük sorumluluklar düşüyor. Gençlerimiz, çocuklarımız burada. İnanıyorum ki onlar bu bilinçle yetişiyor, bu bilinçle yetişecek."

 

"VATANDAŞLARIMIZIN DUYARLILIĞI ÇOK ÖNEMLİ"

Vali Pehlivan, sürücüleri okul önlerinde daha dikkatli olmaları konusunda da uyararak, "Elbette ki ekiplerimiz dikkat ediyor ama vatandaşlarımızın duyarlılığı çok önemli. Bu duyarlılığı hep birlikte ortaya koyduğumuzda, trafik kazaları azalacak ve inşallah yaşanmayacaktır. Ben bu vesileyle çocuklarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

 


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA