Av sezonuyla birlikte balık fiyatları düştü! Tezgahın incisi: Barbun




Tarih: 30 Eylül 2022 Cuma 17:07




Av sezonu öncesi tezgahta 50 TL’den satılan sardalyanın kilosu, av sezonundan sonra 30 liralara kadar düştü. 15 günde fiyatların yaklaşık yüzde 50 oranında gerilediği balık pazarının gözde balığı ise şu günlerde barbun oldu.

Haber-Erol Kamalak

 

Akdeniz'de balık sezonu bu yılın 15 Eylül'ünde açıldı. Av sezonu öncesi Mersin Balık Pazarı'nda kilosu 50 TL'den satılan sardalyanın fiyatı 15 gün içerisinde 30 TL'ye kadar geriledi. Öte yandan tezgahlara yeni balıklar da düştü. Gazetemize konuşan Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat ve Mersin Balık Pazarı esnafı, tezgahlardaki son durumu anlattı. Balık fiyatlarında yüzde 50 oranında düşüş olduğunu belirten Adnan Polat, şu günlerde tüketiciye barbunu önerdiklerini, kilogram fiyatının ise 30-40 TL arasında olduğunu söyledi.

 

"50 LİRA OLAN SARDALYAYI ŞU AN 30 LİRAYA SATIYORUZ"

Av sezonunun açılmasıyla birlikte balık fiyatlarında da düşüş olduğunu belirten Adnan Polat, "Şu an av mevsimimiz açıldı. Fiyatlarda düşüş var. 50 lira olan sardalyayı şu an 30 liraya satıyoruz. 100 lira olan barbun şu an 30-40 lira. Boy boy 50-60 lira arasında da değişiyor. Fiyatlarımızda yüzde 50-60 oranında bir indirim var. Av sezonumuz, balık mevsimimiz açıldı. Eylül, ekim ve kasım ayları balık fiyatlarının taban yaptığı aylardır. Halkımız bu fiyatları değerlendirsinler. Akdeniz'imizde balık çeşidimiz çok. Omega 3 açısından da balık en destekleyici yiyecektir. Diğer gıda ürünlerine kıyasla çıkarılması zor olmasına rağmen, en uygun balık fiyatları şu an Mersin'de. 40 liraya balık satıyoruz. Diğer gıda ürünleriyle karşılaştırıldığında balık hakikaten uygun. Vitamin açısından da zengin. Halkımızı bekliyoruz her zaman" dedi.

 

"HALK, HER YERDE BALIĞIN SABİT FİYATTAN SATILDIĞINI DÜŞÜNÜYOR"

Balık fiyatlarının piyasada değişkenlik gösterdiğini vurgulayan Polat, şunları söyledi; "Balık Pazarı, Mersin'de balığın en uygun satan yer. Pozcu'da, Mezitli'de veya herhangi bir lokantada 200 liraya aldığınız bir ürünü biz burada yarı fiyatına satıyoruz. Sonuçta Balık Pazarı. İsmi üzerinde; pazar. Biz en uygun fiyata veriyoruz. Dışarıda satanlar da gelip bizden alıyor. Biz birinci eliz. Halkımız birinci ele ulaşırsa daha uygun fiyata balık alabilir. Balıkta sabit fiyat diye bir şey yok. Halkımız normalde pazara da gidiyor. İnsanlar yıllardır bunu öğrenememiş. Pazara girince müşteri ilk dükkandan alışveriş yapıyor. Orada 50 liraysa birkaç dükkan ileride 30-40 liraya aynı ürünü bulabilecek. Halk, her yerde balığın sabit fiyattan satıldığını düşünüyor. Öyle bir şey yok. Ekonomimiz, serbest piyasa ekonomisi. Fiyatları müşteri araştıracak, yine isterse sevdiği dükkandan alacak. Ama dolaşmak, sona kadar gidip fiyat almak önemli. 100 liraya alınan mal, başka bir yerde 60 liraya da alınabilir. İnsanlar bu konuda çok aldanıyor. Sebze pazarına da gitse, girişteki domatesçiden alışveriş yapıyor örneğin. Giriştekinin maliyeti yüksek olabilir. O dükkanı 100 bin liraya kiralamıştır örneğin, köşedeki ise 30 bin liraya kiralamıştır. O bir kişi çalıştırıyordur, diğeri dört kişi çalıştırıyordur. Maliyet yüksek. Ürünü aynı yerden alıyorlar. Birisi 10 liraya aldığı ürünü 30 liraya satmak zorundaysa diğeri 15 liraya satabilir, onu kurtarır."

 

"KULAĞI KIRMIZIYSA, ETİNDE HAFİF SERTLİK OLURSA BALIK TAZE DEMEKTİR"

Taze ve bayat balık arasındaki farka da değinen Polat, "Balığın tazeliği kulağından ve etinden anlaşılabilir. Genelde de günlük balıklar. Biz, denizden geldiği gibi günlük olarak satıyoruz. Zaten bayat balık evde kendini belli eder. Diğer ürünler gibi değil. Kokusundan, tadından insanlar yiyemiyor zaten. Kulağını açacak müşteri; kulağı kırmızıysa, etinde hafif sertlik olursa balık taze demektir" dedi.

 

"BARBUNUN FİYATI 1 AY SONRA YÜZDE 200'E ÇIKACAK"

Polat, tüketiciye barbunu önererek, "Şu an barbun mevsimi. Barbun yenmeli. Barbunun fiyatı 1 ay sonra yüzde 200'e çıkacak. Tavan yapar. Şu anda ise tezgahta 40-50 lira. Kasım ayı gelmeden barbun 100-150 lirayı bulur. Çünkü havaların bozması ve fırtınalar sebebiyle azalıyor" ifadelerine yer verdi.

 

"ŞU ANDA BARBUN MEVSİMİ"

Mersin Balık Pazarı esnaflarından İsmail Polat ise tezgahtaki yeni balıklardan ve balık fiyatlarından söz ederek, "Şu an balıklar çıkıyor. Şu anda barbun mevsimi. Aynı zamanda gümüş ve mercanın da mevsimi. Fakat kefal ve istavrit de çıkıyor. Şu anda balık ucuz. Halkı balık yemeye çağırıyoruz. Marketlerden, oradan buradan değil, balığın ana vatanı Mersin Balık Pazarı. Direkt kendi teknelerimizden tezgahlara geliyor. Şu anda çeşit bol, balık ucuz. İstavrit 30 lira, mercan 40 lira, kefal 30 lira, gümüş 50 lira, barbun 40 lira, iri barbunlar 60 lira, çupraların orta boyları 70 lira, daha büyükleri 90 lira, levrek 100 lira, akya balığı 100 lira. Şu an Mersin'de en çok tüketilen balık barbunla gümüş. En önemli özelliği kılçıksız olması. Çocukların rahat yiyebiliyor olması. Mersin'in en çok satılan balığı şu an bu. Kılçıksız olması nedeniyle Mersin'de çok tutuluyor. Barbun, tezgahın rengini de açıyor. Bunlar olmasa tezgahın bir anlamı kalmıyor. Barbunun yağda kızartılmasını öneririm" diye konuştu.

 

"SEZON GÜZEL AÇILDI, BALIK ŞU AN UCUZ"

Sardalya fiyatlarında da düşüş olduğunu belirten Polat, "Sardalyanın kilosu da şu an 30 liraya düştü. Sardalya senede 12 ay olan bir balık. Şu an daha çok yeni mahsul balıklar tüketiliyor. Öte yandan karides de var. Kilosu 60 lira. Kalamalar var, kilosu 100 lira. Mercan var; büyüğü 50 lira, orta boyu 40 lira. Sezon güzel açıldı. Balık şu an ucuz" dedi.

 


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA