Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi neden açılamıyor?




Tarih: 30 Ocak 2023 Pazartesi 19:32




Mersin Toroslar İlçesi Halkkent Mahallesi’nde bulunan Eski Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yıllardır atıl bir durumda hizmete açılmayı bekliyor. Son günlerde Mersin Şehir Hastanesi’nde vatandaş randevu bulamakta güçlük çekerken, açılmaya karar verilen ve tadilatı dahi yapılan hastanenin ödenek yetersizliğinden dolayı açılamadığı iddia ediliyor.

Haber-FIRAT TATLI

Mersin Toroslar İlçesi Halkkent Mahallesi’nde bulunan Eski Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi uzun bir süredir hizmete açılmayı bekliyor. İlk olarak 2007 yılında açılan ve Toroslar İlçesinde nüfus yoğunluğunun en yoğun olduğu bölgelerde yıllarca faaliyet gösteren hastane daha sonrasında Mersin Şehir Hastanesi’ne taşınmasından sonra kapatıldı.

KAPANAN HASTANE İLE VATANDAŞLAR MAĞDUR OLMUŞTU
3 Şubat 2017 yılında Şehir Hastanesi’nde hizmete girmesi ile beraber Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi kapatıldı. Binanın kapatılması ile beraber o bölgede yaşayan mahallelerde yaklaşık 150 bin insan da beraberinde mağdur olmuştu. İnsanlar evlerinin hemen yanında bulunan hastaneye değil Mersin Şehir Hastanesi’ne gitmek durumda kaldı. Vatandaşların çektiği sıkıntının dışında kapatılan hastanenin yanında esnaflar da mağdur olmuştu. Hastane kapandıktan sonra civarda bulanan eczanelerin neredeyse tamamı kapanmış diğer esnaflar ise kepenk indirmek durumda kalmış ve geriye birkaç işletme ancak ayakta kalabilmişti.

PANDEMİ SONRASINDA BİNA YENİDEN AÇILMAK İSTENDİ
Aradan geçen süre ve dünyada yayılan Covid-19 pandemisi nedeni ile Mersin’in sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere bina yeniden kullanıma açılmak istendi. İlk olarak Mersin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hastanenin ana binası için 24 Mayıs 2021 tarihinde ihale yapıldı. Yapılan plan çerçevesinde Toros Devlet Hastanesi bünyesine bağlanarak, birinci basamak yoğun bakım, palyatif bakım, fizik tedavi, yara bakım, çocuk cerrahi, çocuk hastalıkları servisi ve hizmet poliklinikleri olarak düzenlenmesi ve 78 yataklı olması kararlaştırıldı. Binanın bir an önce hizmete girebilmesi için Toros Devlet Hastanesi Başhekimliği Başkanlığında komisyon dahi oluşturuldu. Binada mevcut tadilatın tamamın bitmesine rağmen uzun bir süredir iç malzemeler için ödenek beklendiği ifade ediliyor. Hastanenin açılamaması önünde en büyük sorun ise ödenek konusu olduğu iddia ediliyor. İl Sağlık Müdürlüğü’nün ödenek verememesinden kaynaklı bina içerisinde gerekli malzemeler alınamıyor ve bu yüzden bina hizmete açılamıyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar sıklıkla hastanenin ne zaman açılacağını sorsa da, açılış için hala önemli bir adım atılamadı.

AÇILIŞ İÇİN DEFALARCA KEZ TARİH VERİLDİ
Ödenek yetersizliğinden kaynaklı hastanenin açılma durumu ise geçen süre içerisinde tam bir yılan hikayesine dönüştü.  Binada yapılan tadilattan sonra ilk olarak 2022 yılının ocak ayında açılacağı yönünde tarihler verildi. Ocak ayı tarihine yetişmeyen bina için daha sonrasında ise Haziran 2022 yılı için tarih verildi. Her seferinde tutturulamayan tarihlerin ardı arkası ise bu süreden sonra durmadı. Haziran ayına da yetişmeyen hastane için yeni tarih Eylül 2022 olarak söylendi. Eylül ayı geldiğinde ise bina yine açılamadı ve bu sefer yeni tarih Ocak 2023 olarak söylenmeye başlandı. 31 Ocak tarihi itibari ile bugün de açılmayan hastane için ise yeni tarih, Mart 2023 yılı olarak söylenmeye başlandı. Yıllardır açılmayı bekleyen ve her iki ayda bir yeni tarih verilerek açılacağı söylenen hastane için çevre halkı ve esnaflar bir an önce hizmete girmesini bekliyor.

VATANDAŞ SORUYOR, “BİNANIN TADİLATI NEDEN YAPILDI?”
Son zamanlarda vatandaşların hastanelerde randevu bulamaması ya da bulunan randevularda ise tarihlerin aylar sonrasına atılmasından kaynaklı randevu sıkıntısı çeken vatandaşlar atıl bir şekilde hizmete açılmayı bekleyen binanın bir an önce hizmete girmesini istiyor. Vatandaşlar kadar hastane yanında işetmeleri bulunan esnaflar da bu süre zarfında mağdur durumunda kaldı. Bir umut hastanenin açılmasını bekleyen esnaflar ise “Madem binaya ödenek çıkmayacaktı, o zaman binanın tadilatı neden yapıldı?” sorusunu soruyor.

ERDEVİREN “HASTANENİN GİDİŞİ BİZİ ÇOK ETKİLEDİ”
Eski Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yanında işletmesi bulunan ve mağdur olduklarını ifade eden esnaf Turan Erdeviren şikayetlerini gazetemize aktardı. Eski hastanenin olduğu caddede 14 yıldır marketini işlettiğini belirten Erdeviren, şöyle devam etti, “Ben buraya 2009 yılının 10’uncu ayında geldim. Biz o zamanlar hastaneye güvenerek buraya yatırım yaptık. Hastanenin olduğu dönemde ben burada 6 yıl gibi bir süre hizmet ettim. Bu hastanenin gidişi bizi çok etkiledi. Esnaflar olarak şu anda ailemizin geçimini sağlayamıyoruz, bunun yüzünden BAĞ-KUR’ları, sigortaları yatıramıyoruz. Sigortasız kalıyoruz ve hiçbir sağlık güvencemiz yok şu anda.” 

“DEVLETİN BÜTÇESİNİ DE MAĞDUR EDİYORLAR”
Hastanenin açılması ile ilgili sürekli olarak verilen tarihler için, “Ağzımıza bal çalıyorlar” yorumunu yapan Erdeviren, “Ama 7 yıldır göremiyoruz. Bundan bir hafta öncesinde, Toros Devlet Hastanesi’nde kulak misafiri oldum ve bu hastanenin 1 ay, 40 gün içerisinde tekrar açılacağı söylendi. Her seferinde buraya 10 tane, 20 tane temizlikçi geliyor bir gün görüyoruz sadece. Resmen bir oyun gibi bir oyalama içerisindeler. Geliyorlar kapının önünü temizliyorlar, duvarları temizliyorlar, sonra bakıyoruz çekip gidiyorlar. Burası kamunun, devletin çok çok yeni bir binası, burası boş bırakılarak insanları da mağdur ediyorlar, devletin hazinesini de devletin bütçesini de mağdur ediyorlar” şeklinde konuştu. 

“MAĞDUR EDECEKTİNİZ NEDEN YAPTINIZ?”
Hastane binasının baştan sona yenilendiğini ifade eden Erdeviren, “Şehir Hastanesi açılacağı dönemde bizim bu hastanenin önünde Acil Polikliniklerinin girişinde, o dönemde kulaktan dolma bir bilgi ama şöyle bir şey duyduk, o dönemin parası ile 1 milyon 700 bin lira masraf edilip acilin önüne yeni bir yer yaptılar. Madem mağdur edecektiniz, kamuyu ve insanları mağdur edecektiniz, neden bu masrafı yaptınız? Neden bu insanlara bir çare bulamıyorsunuz?” açıklamasını yaptı. 

“6 KİŞİLİK BİR NÜFUSA SAHİBİM”
Hastanenin kapanmasından sonra işlerinin de ciddi bir sekteye uğradığını ifade eden Erdeviren, “Ben 6 kişilik bir nüfusa sahibim, ben iş yerimde eğer bu insanları geçindiremezsem 6 tane insanın aç kalması ve geçimsiz kalması demek. Burada 20-25 civarında iş yeri vardı daha öncesinde. Hepsini çarptığınız zaman ortaya büyük bir rakam çıkıyor. Burada en küçük esnaflardan biri benim. Yanımızda eczane var. Onca yatırım yaptılar bunun sebebi de hastane açılacak söylentileri yüzünden. Burada hastanenin açılacağı duyumunu alarak yaptılar. Ama adamın eli kolu bağlı dükkanı orada boş bir şekilde duruyor. Bizim burayı da 7 yıldır nasıl çevirdiğimizi bir biz biliyoruz, bir de Allah biliyor” dedi.

“İŞYERİ SATILIK”
İş yapamadıklarından kaynaklı dükkanını satılığa çıkardıklarını belirten Erdeviren, “Bunun mücadelesini vermekten artık bıktık, iş yerimizi satıp o para ile kendi çocuklarımıza bakma niyetindeyiz. Eğer hastane açılırsa neden satalım?. Hastane açılırsa eğer buraya insanlar gelecek, müşterimiz olacak ve biz ticaret yapmış olacağız. Biz mağdur olduğumuz için iş yerimizi satmak istiyoruz, mağdur olmazsak burayı kapatmayız” ifadelerini kullandı.

“BİNLERCE İNSAN YAYA OLARAK HASTANEYE GELEBİLİYORDU”
Hastanenin olduğu bölge itibari ile çok yoğun bir kitleye hitap ettiğini ifade eden Erdeviren, “Bakın burası Halkkent diye geçiyor ama, Halkkent, Güneykent, Çağdaşkent, Yalınayak, Arpaç, Korukent dahil oturan insanlar bu hastaneye yaya ulaşımı ile ulaşabiliyor. Düşünün binlerce insan herhangi bir ulaşım aracına, ekstra bir ücret ödemeden hastaneye ulaşabilmesi var iken, insanlar neden bugün bir ücret ödeyerek Şehir Hastanesi’ne gidiyor. Gidiyorlar bir de üstüne sıra bulamıyorlar” 
dedi. 
“YÜZ BİNLERCE İNSAN MAĞDUR”
Hastanenin taşınmasından dolayı yüz binlerce insanın mağdur olduğunu da belirten Erdeviren, şöyle devam etti, “Burada bir insan yürüyerek hastaneye geldiği için birçok anlamda onun ekonomisini rahatlatıyordu. Evinin yanında hastane ve yol parası yok, yemek derdi yok onun ekonomisi için olumlu bir durumdu. Bizim yürüyerek gidebileceğimiz hastane var iken, kilometrelerce uzakta dolmuş değiştirilerek gidilecek bir hastane istemiyoruz. Mahalle de bunu istiyor, esnaflar da. Bizim 7 yıldır esnaf olarak burada yaşadığımız mağduriyeti hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

“OYALAMASINLAR”
Son olarak sözlerine şunu ekleyen Erdeviren, “Sesimiz gidebiliyorsa, büyüklerimiz bizi duyuyorsa, bir an önce diğer sözler gibi yalan bir söz değil, doğru bir söz versinler. Oyalama yapmasınlar” diyerek sözlerini tamamladı.  

EROĞLU, “BİR SENEDİR AÇILMASINI BEKLİYORUZ”
Hastanenin hemen yanında bir diğer esnaf olan ve pastane işten Şehmuz Eroğlu isimli vatandaş ise, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı, “2011 yılında buraya geldim ve 12 senedir buradayım. Hastane 2017 yılında kapandığından beri zar zor ayakta durmaya çalışıyoruz. Duramıyoruz da aslında direniyoruz. İşler çok kötü kimse yok. Son 3 senedir sürekli olarak cepten yiyoruz, maaşlar sigortalar hep cepten ödeniyor. Her ay biz de hastane açılacak söylentileri ile bekliyoruz. Geçen sene Ocak-Şubat arası dediler bir seneden fazladır bekliyoruz açılmasını. Hastanenin tadilatı tamam geriye sadece malzemeleri kalmış durumda. Geçenlerde başhekim ile görüştük bütçe olmadığından dolayı gelemiyormuş. Biz çok defa şikayetimizi dillendirdik. İl Sağlık Müdürlüğü’ne gittik ama pek bir gelişme yok” şeklinde konuştu.

“VERİLEN TARİHLER İNSANI YIPRATIYOR”
Hastanenin açılamaması durumunda işletmelerini kapatmak durumunda kalacaklarını ifade eden Eroğlu, “Eğer açılmayacak derlerse biz de ona göre bir yol izlerdik ama onu da demiyorlar. Kapatıp gideceğiz yakında, sürekli bir zarar var bizim için, böyle de çalışamayız. 3 seneden bu yana hep içerideyiz. İşler iyice düştü. Bugün bir şey kazandığımız yok. Eski kazandığımızı yiyoruz şu anda. Yüzde 80 oranında işimiz düştü hastane gittikten sonra. Bir zamanlar buralarda yoğunluk sabah 7’de başlardı, akşam 5-6’ya kadar sürerdi. Oturacak yer bulunamıyordu. Yan tarafta yerimiz vardı, şu andaki yer yetmiyordu ama oranın bir kısmını kapattık küçülmeye gitmek durumunda kaldık.  Faturalar, işçi giderlerimiz çok var, ortalama her ay 15-20 bin lira civarında içerideyiz. Bu hastanenin geri açılacağı konusu olmasaydı burayı hemen yarın kapatırdım, ama bunun için dayanmaya çalışıyoruz. Umutla yaşamak daha kötü, en azından açmayacaklarını söyleseler, biz de dükkanı kapatıp ona göre bir yol çizerdik. Verilen tarihleri insanı yıpratıyor. Ben hesap yaptığımda son 3 yılda nerdeyse 500 bin lira içeriye girmişim” diyerek sözlerini tamamladı.


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA